100.000 tonluk uçak gemisine casus dron tacizi: Köstebek öğrenciler gözaltına alındı

100.000 tonluk uçak gemisine casus dron tacizi: Köstebek öğrenciler gözaltına alındı

Güney Kore, üç Çinli öğrencinin bir ABD uçak gemisini dron ile yasadışı olarak kayda aldıkları için tutuklandığını açıklado. Savaş gemisinin bilgilerini Çin hükümetine sızdırmak ile suçlanan öğrenciler geçen ay gözaltına alınmıştı.

Dünya

25.07.2024, 01:05

Güney Kore merkezli Yonhap'ın haberine göre, Busan Ulusal Polis Teşkilatı, yaşları 30 ile 40 arasında değişen öğrencilerin Askeri Üsler ve Askeri Tesisleri Koruma Yasası'nı ihlal ettikleri gerekçesiyle soruşturma altında olduğunu bildirdi.

Öğrencilerin, 25 Haziran'da Busan'ın Nam-gu bölgesindeki Yongho-dong'da bulunan Deniz Harekat Komutanlığı'na bağlı Busan Harekat Üssü yakınında demirleyen 100 bin tonluk USS Theodore Roosevelt gemisinin görüntülerini drone kullanarak kaydettikleri iddia edildi.

İnsansız hava aracı, devriye gezen askerler tarafından tespit edilmeden önce yaklaşık beş dakika boyunca uçak gemisinin üzerinde uçtu. USS Theodore Roosevelt, Güney Kore, Amerika Birleşik Devletleri ve Japonya'nın katıldığı ortak askeri tatbikatlar için Güney Kore'ye gelmişti. 

Trump suikast alanında! Rakiplerinin kendisini öldürmeye çalıştığını iddia etti! Mitinge Elon Musk da katıldı ve Trump suikast alanında! Rakiplerinin kendisini öldürmeye çalıştığını iddia etti! Mitinge... Haberi Görüntüle

CASUSLUK MU MERAK MI?

Olay günü Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk-you gemiyi ziyaret ederek incelemelerde bulundu ve Güney Koreli ve ABD'li askerlerle bir araya geldi. 

Güney Kore'de öğrenim gören uluslararası öğrencilerden oluşan gözaltına alınan öğrenciler, eylemlerinin büyük uçak gemisine yönelik meraktan kaynaklandığını ileri sürdü. Yetkililer, görüntülerin dağıtıldığına dair bir kanıt bulamadı ancak öğrencilerin görüntüleri hangi amaçla çektiklerini araştırmaya devam ediyor.

Bu olay, Amerika Birleşik Devletleri'ndeki benzer bir vakayı hatırlatıyor. Haziran ayında, ABD Adalet Bakanlığı, ABD Donanması nükleer denizaltılarının inşasında yer alan bir Virginia tersanesinin görüntülerini yakalamak için bir drone kullanan bir Çinli vatandaşı  suçladı .

Temmuz ayında, Minnesota Üniversitesi'nden 26 yaşındaki lisansüstü öğrencisi Shi Fengyun, ABD askeri altyapısını bir drone ile fotoğrafladığı için hafif casusluk suçlamasını kabul etti.

Shi, askeri tesislerin fotoğraflanması ve ulusal savunma hava sahasında kayıtsız insansız hava araçlarının kullanılmasını yasaklayan Casusluk Yasası kapsamındaki altı ihlalden ikisini kabul etti.  

Mahkeme, Shi'nin durumunun araştırılmasını emretti ve cezasının Ağustos sonu veya Eylül ayında açıklanması bekleniyor.

Terör devleti İsrail'den Beyrut'a hava saldırısı: Son 24 saatte 137 kez vuruldu Terör devleti İsrail'den Beyrut'a hava saldırısı: Son 24 saatte 137... Haberi Görüntüle

İHA TEHDİDİ BÜYÜYOR

Çinli öğrencilerin ABD uçak gemisini drone kullanarak görüntüledikleri gerekçesiyle Güney Kore'de gözaltına alınması, Çin vatandaşlarının ABD ve müttefiklerine ait hassas savunma varlıklarını ele geçirme eğiliminin giderek arttığını gösteriyor.

Son aylarda, rahatsız edici olaylar insansız hava araçlarının oluşturduğu potansiyel casusluk tehdidini vurguladı. Bu yılın Nisan ve Mayıs aylarında, bir Çin insansız hava aracının Japonya'nın Yokosuka Deniz Üssü'nde USS Ronald Reagan'ın görüntülerini ve videolarını çektiğine dair raporlar ortaya çıktı. 

X (eski adıyla Twitter) gibi sosyal medya platformlarında dolaşan bu görseller, ABD askeri operasyonlarına karşı casusluk korkularını körükledi. ABD Donanması'nın yaptığı bir soruşturma Ronald Reagan üzerinde drone faaliyeti olduğuna dair kesin bir kanıt bulamasa da, görsellerin gerçekliği hala şüpheli.

Aynı zamanlarda, diğer rahatsız edici görüntüler ortaya çıktı. Nisan ayında, Yokosuka'daki Japon Deniz Öz Savunma Kuvvetleri tesislerini ve üsse yanaşan helikopter destroyeri JS Izumo'nun videosunu gösteren fotoğraflar ve videolar ortaya çıktı. 

Japonya Savunma Bakanlığı, 9 Mayıs 2024'te JS Izumo'nun üzerinden uçan bir Çin insansız hava aracı tarafından çekildiği iddia edilen bir videonun gerçekliğini doğruladı ve görüntülerde herhangi bir anormallik olmadığını belirtti.

Bu bölümler askeri tesislerin karşı karşıya olduğu zaafların hatırlatıcısı olarak hizmet eder. Güçlendirilmiş koruyucu önlemlere acil ihtiyaç olduğunun altını çizer. 

Uzmanlar, drone sinyallerini bozabilecek ve belirlenen çevreleri ihlal ettiklerinde onları devre dışı bırakabilecek bariyerler kurulmasını savunuyor. Bu olayların ardından Japonya'nın savunma şefi ayrıca drone karşıtı yeteneklerin güçlendirilmesi çağrısında bulundu.

Mısır'da demir yolu felaketi: Tren kazasında vagonlar suya sürüklendi! Çok sayıda ölü ve yaralı var… Mısır'da demir yolu felaketi: Tren kazasında vagonlar suya sürüklendi! Çok... Haberi Görüntüle

JAPONYA VE ABD SAVAŞ GEMİLERİ GÖRÜNTÜLENDİ

İnsansız hava araçlarının kullanımıyla ilgili endişeler eşi benzeri görülmemiş değil. 2015 yılında, Japonya Başbakanlık ofisinin çatısında  radyasyon izleri taşıyan küçük bir insansız hava aracı bulunmuş ve bu durum, insansız sistemlerin terörist saldırılarda kullanılma potansiyeli konusunda korkulara yol açmıştı.

Olayda yaralanma veya hasar meydana gelmemiş olsa da, drone operatörünün iş engelleme suçundan mahkum edilmesine yol açtı. O zamandan beri Japonya, önemli kamu ve diplomatik alanların yanı sıra nükleer enerji tesisleri üzerindeki drone uçuşları konusunda katı düzenlemeler uyguladı.

Ancak son olaylar, Çin insansız hava araçlarının hassas bölgelere başarıyla sızdığını ve Japonya ve ABD'ye ait kritik savaş gemilerinin görüntülerini yakaladığını gösteriyor. Bu eğilim ayrıca, insansız hava araçlarının sağladığı casusluğun artan tehdidine karşı askeri varlıkları korumak için güçlü karşı önlemlere olan acil ihtiyacı da vurguluyor.

Habere Tepki Ver

1

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Ozan KOLTUK

TRHaber.com - Dünya


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading