Yandex Metrica

120 milyon yıllık sansasyonel keşif! 260'tan fazla dinozor ayak izi bulundu: Süper kıta dönemine ışık tutacak!

120 milyon yıllık sansasyonel keşif! 260'tan fazla dinozor ayak izi bulundu: Süper kıta dönemine ışık tutacak!

Tam 120 milyon yıllık tarihi keşif dinazorların gizemli tarihine ışık tutacak. Paleontologlar Afrika ve Güney Amerika'da eşleşen dinozor ayak izleri keşfettiler. Uzmanlar hayvanların 120 milyon yıl önce bir tür otoyol üzerinde seyahat ettiğini varsayıyorlar.

Dünya

28.08.2024, 12:48

Asfalt yollar her zaman ulaşım altyapısı olarak gerekli değildir. Örneğin yollar katran kovaları veya ağır makineler olmadan yaratılır. İnsanlar ve hayvanlar uzun süreler boyunca yol alırlar, bazen de kısayolları kullanırlar. Görünüşe göre dinozorların da uzun zaman önce kullandığı bir teknik.

Paleontologlar Afrika ve Güney Amerika'da eşleşen dinozor ayak izleri keşfettiler. Uzmanlar artık hayvanların 120 milyon yıl önce bir tür otoyol üzerinde seyahat ettiğini varsayıyorlar.

Savaş an meselesi! İsrailli vekilden skandal sözler: Orası da Gazze gibi olacak! Savaş an meselesi! İsrailli vekilden skandal sözler: Orası da Gazze... Haberi Görüntüle

260'TAN FAZLA AYAK İZİ

Görünüşe göre yüzlerce dinozor ayrılmadan önce kıtalar arasında hareket ediyordu. Southern Methodist Üniversitesi'ndeki (SMU) paleontologlar, Kamerun ve Brezilya'da 260'tan fazla ayak izi keşfetti. Aralarında Atlantik Okyanusu ile birlikte 6.000 kilometrelik bir mesafe var.

Yapılan incelemede izlerin yaş, şekil ve jeolojik bağlam açısından benzer olduğu ortaya çıktı. Fosilleşmiş izlerin çoğu, velociraptorları da içeren bir alt tür olan üç parmaklı theropod dinozorlarından geliyor. Bilim insanları ayrıca ara sıra muhtemelen uzun boyunlu ve kuyruklu, hantal sauropodlara ait olan izler de buldu.

Yeni personele servet ödüyorlar: Yıllık maaş 54 bin dolara çıktı Yeni personele servet ödüyorlar: Yıllık maaş 54 bin dolara çıktı Haberi Görüntüle

SÜPER KITA TARİHİNE IŞIK TUTACAK 

Çalışma, izlerin dinozorların bugün bildiğimiz yedi kıtaya ayrılmadan önce süper kıtalar etrafında nasıl hareket ettiğine dair bir hikaye anlattığını söylüyor.

Sonuçta çevre, ayak izlerinin hayatta kalmasını sağladı. Antik nehirler ve göller boyunca uzanan çamur ve alüvyon izleri korudu.

Dinozor ayak izleri nadir olmasa da hayvanların nasıl yaşadıklarına dair önemli bilgiler veriyor. SMU paleontologlarına göre izler, nasıl yürüdükleri, kiminle seyahat ettikleri, hangi yönü seçtikleri ve neden gittikleri gibi geçmişe dair derin bilgiler sunuyor.

Bilim insanları tam olarak hangi türün orada olduğunu söyleyemiyor. Ancak yağışların bitki örtüsünün büyümesini teşvik ettiğine ve bunun da otçulları cezbettiğine inanıyorlar. Etoburlar en son onu takip etti. Bilim insanları artık bölgedeki dinozorlar hakkında daha fazla bilgi edinmek için araştırmalarına devam etmek istiyor.

Habere Tepki Ver

0

0

2

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Ozan KOLTUK

TRHaber.com - Dünya


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading