18 milyar dolarlık gemi enkazı! Define avcılarının hayallerini süslüyor: Kutsal Kâse aşkına!

18 milyar dolarlık gemi enkazı! Define avcılarının hayallerini süslüyor: Kutsal Kâse aşkına!

İngilizler tarafından 300 yıl önce Kolombiya açıklarında batırılan ve beraberinde 600 kişinin canını alan İspanyol kadırgası San José (San José), en değerli gemi enkazı olarak tanımlanıyor. Tam 18 milyar dolar değerinde altın, gümüş ve zümrütlerin bulunduğu gemi define avcılarının hayallerini süslemeye devam ediyor.

Dünya

06.10.2024, 21:54

Milyarlarca dolar değerinde altın, gümüş ve zümrüt kargosunun olduğu gemi keşfinden yıllar sonra bile bu hazinenin kime ait olduğu ve enkazla ne yapılması gerektiği konusunda tartışmaları geride bırakamadı. 

Kolombiya ve İspanya eyaletlerinin yanı sıra bir Amerikan kurtarma şirketi ve Güney Amerika'daki yerli gruplar da iddialarda bulundu. Kolombiya ve ABD'de hukuki anlaşmazlıklar yaşandı ve dava şu anda Lahey'deki Daimi Tahkim Mahkemesi'nde.

Kolombiya hükümeti enkazın müzeye taşınmasını istediğini açıkladı. Hazine avcıları kargonun ticari değerinin 18 milyar dolara ulaşabileceğine dikkat çekiyor. Ancak arkeologlar enkazın ve dünya çapında buna benzer binlerce kişinin olduğu yerde bırakılması gerektiğini söylüyor.

İranlılar füze saldırısını kutluyor: Tahran'da halk meydanlara indi İranlılar füze saldırısını kutluyor: Tahran'da halk meydanlara indi Haberi Görüntüle

KUTSAL KASE SAVAŞLARI

San José, 1708 yılında bugünkü Panama'dan Kolombiya'nın Cartagena limanına giderken battı. Oradan Atlantik'i geçerek İspanya'ya gidecekti, ancak o sırada İspanyollar İngilizlerle savaş halindeydi ve bir İngiliz savaş gemisi onu durdurdu.

Enkaz, Amerikalı araştırma şirketi Glocca Mora'nın bulunduğunu söylediği 1980'li yıllara kadar deniz dibinde yatıyordu. Hazineyi toplamak ve geliri paylaşmak için Kolombiyalıları birlikte çalışmaya ikna etmeye çalıştı, ancak iki taraf hisseler üzerinde anlaşamadı ve hukuki bir anlaşmazlığa düştü.

Kolombiyalılar, 2015 yılında Amerikalıların verdiği bilgilere bakılmaksızın gemiyi deniz tabanının farklı bir yerinde bulduğunu açıklamıştı. O zamandan beri, artık Deniz Arama Armadası olarak bilinen Glocca Mora'nın gemi veya hazinesi üzerinde hiçbir hakkı olmadığını savundular.

Netanyahu'dan füze saldırısı sonrası ilk açıklama: 'İran büyük bir hata yaptı, bedelini ödeyecek' Netanyahu'dan füze saldırısı sonrası ilk açıklama: 'İran büyük bir hata... Haberi Görüntüle

HAZİNE KİMİN OLACAK?

İspanyol devleti ise San Jose ve kargosunun devlet malı olarak kaldığını savunuyor ve Bolivya ve Peru'daki yerli gruplar, hırsızlığın tazminatı olarak değerin en azından bir kısmını alma hakkına sahip olduklarını söylüyor.

Bunun bir İspanyol hazinesi olmadığını, çünkü sömürge döneminde İspanyollar tarafından And Dağları'ndaki madenlerden yağmalandığını savunuyorlar.

San Jose sıklıkla gemi enkazlarının kutsal kâsesi olarak tanımlansa da, Birleşmiş Milletler'e göre okyanus tabanlarımızda tahminen üç milyon batık gemiden yalnızca biridir.

Bunların kime ait olduğu, kimin onları keşfetme hakkına sahip olduğu ve gemide hazine varsa onu kimin saklama hakkına sahip olduğu konusunda genellikle çok az netlik vardır.

1982'de Birleşmiş Milletler, genellikle "okyanusların anayasası" olarak tanımlanan Deniz Hukuku Sözleşmesi'ni kabul etti, ancak burada gemi kazaları hakkında çok az şey söyleniyor. Bu nedenle Birleşmiş Milletler 2001 yılında ikinci bir dizi kural kabul etti: 2001 Unesco Sualtı Kültürel Mirası Sözleşmesi.

Bu, enkazlar hakkında çok daha fazla şey söylüyor ancak birçok ülke, sularındaki zenginlik iddialarını zayıflatacağı korkusuyla bunu onaylamayı reddetti. Örneğin Kolombiya ve ABD anlaşmayı imzalamadı.

Habere Tepki Ver

2

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Ozan KOLTUK

TRHaber.com - Dünya


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading