Yandex Metrica

2 aydır başbakan atamadı! Fransa Cumhurbaşkanı Macron'un azli için 186 bini aşkın imza toplandı

2 aydır başbakan atamadı! Fransa Cumhurbaşkanı Macron'un azli için 186 bini aşkın imza toplandı

Fransa'da geçtiğimiz aylarda yapılan erken genel seçimlerde solcu Yeni Halk Cephesi zaferle ayrılmış ve Ulusal Meclis'te çoğunluğu elde etmişti. Fakat Cumhurbaşkanı Macron, seçimin galiplerinden bir başbakan atamayı reddetmiş eski hükümetle yoluna devam etmeyi tercih etmişti. Seçim sonuçlarını dikkate almamakla suçlanan Macron'un azledilmesi için bir imza kampanyası başlatıldı ve şimdiye kadar 186 bini aşkı kişi bu dilekçeye imza attı.

Dünya

04.09.2024, 10:27

Fransa'da haziran ve temmuz ayında iki tur biçiminde yapılan erken genel seçimlerin yankıları sürüyor. Seçimden zaferle ayrılarak Ulusal Meclis'te en fazla sandalye elde eden solcu Yeni Halk Cephesi, Cumhurbaşkanı Emmauel Macron'un sol ittifaktan bir başbakan atamayı reddetmesine tepkili. Bunun için bir imza kampanyası başlatan sol ittifak, Macron'un azledilmesini istiyor.

Dünyada bir ilk! Ölen bir kişinin ölüm anında ne düşündüğü ortaya çıktı! Ölmeden önce düşündüğümüz tek şey... Dünyada bir ilk! Ölen bir kişinin ölüm anında ne düşündüğü... Haberi Görüntüle

"SEÇİMİ DİKKATE ALMIYOR"

Sosyal medya hesabından bir açıklama yapan Boyun Eğmeyen Fransa Partisi Meclis Başkan Yardımcısı Clemence Guette, çevrim içi olarak toplanan imzaların 200 bine yaklaştığını duyurdu. Dilekçede Macron'un faşizan bir tavırla seçimle yenilenen Ulusal Meclis'teki aritmetiği değil, eski düzeni dikkate aldığı ve kendi programı dışındaki hiçbir hükümet programının uygulanmasına izin vermediği belirtiliyor. 

Aradan 2 ay geçmesine karşın Macron'un bir başbakan atamamakta ısrar ettiği ifade edilen dilekçede şimdiye kadar 186 bini aşkın imza toplandığı bildirildi. Dilekçede ayrıca "parlamenter rejimler ve temsili demokrasi sisteminde bu otoriter gidişatın eşi benzerinin olmadığı" kaydedildi.

Boyun Eğmeyen Fransa Partisi, 31 Ağustos'ta Macron'un seçim sonuçlarını göz ardı ederek görevini ihlal ettiğini öne sürerek Macron'un azledilmesine yönelik teklif Ulusal Meclis'e sunmuştu.

Emmanuel Macron, erken genel seçim sonuçları sonrasında Ulusal Meclis'te en fazla sandalye etmesine karşın Yeni Halk Cephesi ittifakının ortak adayı Lucie Castets'i başbakan olarak atamayacağını birldirmişti. O tarihten bu yana hükümet kurma müzalkereleri devam ediyor. Fransa Cumhurbaşkanı, 23 Ağustos'tan itibaren yeni hükümetin kurulması için görüşmeler yürütüyor. Elysee Sarayı'nda birçok siyasiyi ağırlayan Macron, son olarak Xavier Bertrand, eski Başbakan Bernard Cazeneuve ve eski cumhurbaşkanlarından Nicolas Sarkozy ile François Hollande ile bir araya geldi. 

Çin savaş uçağına Türk füzesi! Dev sipariş duyuruldu: JF-17C Türk silahları ile donatılacak Çin savaş uçağına Türk füzesi! Dev sipariş duyuruldu: JF-17C Türk... Haberi Görüntüle

FRANSA'DA MECLİS ARİTMETİĞİ

Fransa'da yapılan erken genel seçimlerin ardından Yeni Halk Cephesi 193 milletvekili elde ederken Macron'un iktidar koalisyonu 166 milletvekilinde kaldı. Aşırı sağcı RN ve ortaklarının milletvekili sayısı ise 142 milletvekilini Ulusal Meclis'e soktu.

Fransız Anayasası cumhurbaşkanına istediği kişiyi başbakan olarak atama yetkisi veriyor ancak siyasi geleneklere göre başbakan en fazla oyu alan parti ya da ittifaktan seçiliyor.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

İdris Kartal

TRHaber.com - Dünya


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading