Sitede Ara

2 bin yıllık mezarı koruyan iki boğa başı! Tüyler ürpertici keşif...

2 bin yıllık mezarı koruyan iki boğa başı! Tüyler ürpertici keşif...

Tüyler ürpertici keşifin adresi Türkiye'deki Tharras Antik Kenti oldu. Arkeologlar Tharsa antik kentindeki kazı ve temizlik çalışmaları sırasında iki boğa başının koruduğu 2 bin yıllık yeni bir mezar keşfetti. 

Dünya

03.06.2024, 15:18

Mezar, Adyaman-Şanlıurfa Karayolu üzerinde, günümüzde Turus Kaya Mezarları olarak bilinen Kuyulu Köyü yakınında keşfedildi. Turus Kaya Mezarları'nın tarihi Roma dönemine kadar uzanmakta. Ana kayanın yer seviyesinin altına oyulmasıyla inşa edilmiş mezar, 10-13 basamaktan oluşuyor. Öte yandan bazı mezarların baş kısmında çeşitli şekil ve dikdörtgenler yer alıyor. 

Daha önce kazılmış 60 mezarın bulunduğu Tharsa Antik Kenti, her gün yeni keşif tanıktık ediyor. Nekropol alanındaki kazılar 2024 yılında başladı ve ekip yakın zamanda iki kaya mezarı daha keşfetti. Arkeologlar, mezar sahibinin kendisini kötü ruhlardan arındırmasına yardımcı olacağına inanıldığı için mezara boğa başlarının yerleştirildiğini bildirdi.

Yemen'den İsrail'in başkenti Tel Aviv'e füze saldırısı! Yaralananlar var Yemen'den İsrail'in başkenti Tel Aviv'e füze saldırısı! Yaralananlar var Haberi Görüntüle

ROMA VE BİZANS DÖNEMİ ESİNTİLERİ

İnanışa göre Boğa sembolü, Jüpiter'in sembolik hayvanıdır. Boğanın kendisi, öngörülemezliğin yanı sıra gücü ve kuvveti temsil eder. Boğa aynı zamanda Atina şehrinin de bir sembolüydü ve birçok Atina parasında şehrin gücünün ve kudretinin sembolü olarak tasvir ediliyordu. 

Roma sikkelerinde boğa genellikle gücün ve doğurganlığın sembolü olarak kabul edilirdi ve tanrı Mars ile ilişkilendirilirdi. Roma ve Bizans dönemlerine ait mozolenin iki boğa başı (bucranium) süslemesi ve girişin üzerinde ortasında bir rozet bulunan bir çelenk bulunmaktadır. Ve Üç arkosolyumdan oluşur.

Son dakika... Kara saldırısı iddiası! İsrail tankları Lübnan'a girdi mi? Son dakika... Kara saldırısı iddiası! İsrail tankları Lübnan'a girdi mi? Haberi Görüntüle

MEZARI KORUYAN BOĞA BAŞI

Keşfe ilişkin açıklama yapan Adıyaman Müzesi Müdür Yardımcısı Mustafa Çelik, “Tharsa antik kentinde 3 ana arkeolojik alan var: Büyük Höyük, Küçük Höyük ve Nekropol alanı. 2024 yılında Nekropol alanında kazılara başladık. 2 kaya daha ekledik

Daha önce keşfedilen kaya mezarlarının arasında bugün tespit ettiğimiz kaya mezarı da bulunmaktadır. Bir ana nişi ve üç arkosoliumu olan bu mezarın antik çağda 2 adet boğa başı figürü bulunmaktadır. Başta bu alanı cazibe merkezi haline getirmek için çalışmalarımızı sürdürürken 'Garlant' ve 'Rozet' dediğimiz süslemeler var." ifadelerini kullandı.

Habere Tepki Ver

2

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Ozan KOLTUK

TRHaber.com - Dünya


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading