Yandex Metrica

2 bin yıllık Roma mezarından çıkan kavanozdaki sıvının ne olduğu laboratuvarda anlaşıldı

2 bin yıllık Roma mezarından çıkan kavanozdaki sıvının ne olduğu laboratuvarda anlaşıldı

İspanya'nın Endülüs bölgesinde el değmemiş Roma mezarından çıkarılan vazo arkeologları şoke etti. Yakılmış bir Romalının cesedine ait küllerle birlikte bulunan sıvı, laboratuvarda analiz edildi. Çıkan sonuçlar dünyanın en eski şarabını ortaya koydu. 

Dünya

19.06.2024, 11:13

2019 yılında İspanya güneyindeki Endülüs bölgesinde bir Romalının mezarından çıkan şişedeki incelemeler şok gerçeği ortaya çıkardı. Kavanozda bulunan sarımtrak kahverengi sıvının şarap olduğu tespit edildi. 

Endülüs'teki Carmona kasabasında bulunan orijinal sıvı böylece şimdiye dek tespit edilmiş en eski şarap olarak kayıtlara geçti. Sözkonusu mezarın en az 2 bin yıllık olduğu belirtiliyor. 

Cordoba Üniversitesi'ndeki uzmanlar tarafından yapılan laboratuvar analizi, el değmemiş Roma mezarından çıkarılan vazodaki sıvının bölgede yetişen beyaz üzümle elde edilmiş şarap olduğunu ortaya koydu. 

İspanya'da Endülüs bölgesindeki Carmona kasabası

Kimyager Jose Rafael Ruiz Arrebola, çarpıcı keşfe ilişkin şunları söyledi:

"Kavanozu bulduğumuz yer, yapının 2 bin yıl boyunca ayakta kalmasını sağlayan batık bir kaya mezardı. Evlerinin altında bir şeylerin olduğunu fark ettikten sonra kasaba arkeologlarını çağıran ev sahiplerini alkışlamak gerek. Oraya gelen arkeologlar mezarın sıradışı olduğunu, çünkü şimdiye dek yağmalanmadığını hemen fark etti. 

Romalılar ölüm olayında bile gururlarından taviz vermiyordu. İnsanların görebilmesi için mezarlarının üzerine kule gibi cenaze anıtları inşa ediyorlardı. Sonradan hatırlanmak istiyorlardı."

İnşaat halindeki camiye çirkin saldırı: Müslümanları ırkçı ifadelerle tehdit ettiler İnşaat halindeki camiye çirkin saldırı: Müslümanları ırkçı ifadelerle tehdit ettiler Haberi Görüntüle

AYNI YERDE ROMA PARFÜMÜ DE BULUNMUŞTU

Tespit edilen mezarda 8 adet niş vardı. Bunların 6'sında kireçtaşı, kumtaşı veya camdan yapılmış çömlekler bulunuyordu. Nişteki kavanozların her biri tek bir kişiye ait yakılmış kemik küllerini barındırıyordu. Kaplardan ikisinin üzerinde, ölen kişilerin isimleri yazılıydı: Hispanae ve Senicio. 

Carmona'da tespit edilen Roma mezar odası

Araştırmacılar sözkonusu mezardaki çömleklerin birinde 2 bin yıllık paçuli kokulu Roma parfümü içeren kristal bir şişe bulduğunu açıkladıklarında yine manşetleri süslemişti ancak mezar tüm sırlarını açığa vurmamıştı. 

Kimyager Ruiz Arrebola, "Arkeologlar bir vazoyu açıp içinin sıvıyla dolu olduğunu gördüklerinde çok büyük sürpriz yaşadı" diyor. 

Arrebola, "Bu vazoda ayrıca bir adamın yakılmış kemikleri ve çift başlı Janus'la süslenmiş bir altın yüzük de vardı. Ölü adam yakılırken tabii ki bu yüzüğü takmıyordu. Oraya cenaze sırasında konuldu. Ayrıca cesedin yakıldığı yatağın metal ayakları da vardı."

360 milyon dolarlık silah satışını onayladı: Altius-600M-V bölgedeki gerilimi yükseltecek 360 milyon dolarlık silah satışını onayladı: Altius-600M-V bölgedeki gerilimi yükseltecek Haberi Görüntüle

BİYOBELİRTEÇLER AÇIKÇA 'ŞARAP' DEDİ 

Ruiz Arrebola ve ekibi, kavanozun içindeki cam şişede yaklaşık 5 litrelik sarımtrak kahverengi sıvının su baskını nedeniyle gelmediğini tespit ettikten sonra bunu analiz etmeye koyuldu. Testler pH değerinin 7,5 olduğunu ve günümüz şaraplarındakine çok benzeyen kimyasal elementler içerdiğini gösterdi. 

Mezar odasından çıkan kavanoz

"Biyobelirteçleri aradık. Yalnızca şarapta bulunan polifenalleri aradık ve 7 adet şarap polifenolünü bulnduk. Bu polifenolleri Endülüs'ün bu bölgesindeki şaraplardan elde edilenlerle karşılaştırdık ve eşleştiler. Bu da sıvının şarap olduğunu doğruladı" diyen Arrebola, daha sonra bu içkinin kırmızı şarap mı yoksa beyaz şarap mı olduğunu tespit etmek istediklerini söyledi. 

Kırmızı şaraplardaki ana pigment ayrıştığında oluşan siringik asit eksikliği beyaz üzümleri çiğneyen insanları gösteren yerel Roma mozaikleri gibi, açıkça beyaz bir şaraba işaret ediyordu. 

Arrebola şunları söylüyor:

"Şarabın Endülüs'teki şaraplara oldukça benzediği ortaya çıktı. Montilla-Moriles; Jerez'den şeri tipi şaraplar ve Sanlucar'dan Manzanilla... Buluşumuz bizim için olağanüstüydü çünkü hepimiz arkeolojik kimya dünyasına tutkuyla bağlıyız. Zaten dünyanın en eski şarabı her zaman karşımıza çıkmaz."

Gözlüklü iki aslanın arasındaki 3 farkı sadece 100 kişiden 1'i 60 saniyede bulamıyor: Zeka testi başlasın! Gözlüklü iki aslanın arasındaki 3 farkı sadece 100 kişiden 1'i... Haberi Görüntüle

KUTLAMAK İÇİN TADINA BAKTILAR MI?

Sıvının mikrobiyolojik analizini yaptıklarını ve hiçbir şekilde zehirli olmadığını gördüklerini dile getiren Arrebola, çarpıcı keşfi kutlamak için baş arkeolog Juan Manuel Roman'a şaka yollu 'küçük bir bardak' içmesini tavsiye ettiğini belirtiyor. 

Kavanozdaki sıvı laboratuvarda analiz edildi.

Yine de kimyagerler şaraptan içmedi. Arrebola bunun nedenini şöyle açıkladı:

"Tadma konusunda çekincelerim var, çünkü bu şarap 2 bin yıl boyunca ölü bir Romalının yakılmış cesediyle temas halinde kaldı. Kemik kalıntıları nedeniyle sıvı biraz bulanık. Ama sanırım filtreleyip deneyebilirsiniz. Yine de önce başka birinin denemesini tercih ederim."

Endülüs'teki son keşiften önce, dünyanın en eski şarabı 1867 yılında Almanya'nın Speyer kentindeki bir Roma mezarından çıkarılan şişedeki sıvıydı. Speyer şarabının o mezara konulduğu tarih MS 325 olarak tespit edilmişti.

Endülüs'ün Carmona kasabasındaki keşifle birlikte dünyanın en eski şarabı unvanı el değiştirmiş oldu. 

 

Habere Tepki Ver

1

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Atilla Diş

TRHaber.com - Dünya


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading