20 milyon insanın ölümüne sebep olan Sırp ajan! O suikast her şeyi değiştirdi!

20 milyon insanın ölümüne sebep olan Sırp ajan! O suikast her şeyi değiştirdi!

Dünya tarihinin en kanlı savaşı olarak kayıtlara geçen 1. Dünya Savaşı'nın fitili Avusturya Veliahtı Franz Ferdinand'a suikast düzenleyen Sırp ajan Gavrilo Princip tarafından ateşlemişti. Yaklaşık 20 milyon insanın ölümüne sebebiyet veren Sırp ajan suikasten 4 yıl sonra hapsedildiği hücrede kemik vereminden hayatını kaybederken Princip'in saldırısı eski Avrupa için sonun başlangıcı oldu.

Dünya

14.10.2024, 16:47

Bugünkü Bosna Hersek'in Saraybosna kentine yaptığı ziyarette Sırp ajan Gavrilo Princip tarafından öldürülen Avusturya Arşidükü Franz Ferdinand, 20. yüzyılın en büyük felaketlerinden biri kabul edilen 1. Dünya Savaşı'nın başlamasına neden oldu.

1878 Berlin Kongresi ile Osmanlı'dan ayrılarak bağımsız bir devlet kuran Sırplar, güney Balkanlar'da Karadağ ve Bosna Hersek’in de içinde yer aldığı Sırp, Hırvat ve Sloven Krallığı kurma hayali kuruyorlardı.

Osmanlı'nın Balkanlar'daki son kalesi olan Bosna Hersek'i 1909'da ilhak eden Avusturya-Macaristan İmparatorluğu ile Sırp Krallığı arasındaki ilişkiler gerildi. Güney Balkan ülkelerinde yasa dışı faaliyetler yürüten Sırp milliyetçisi "Siyah el" adlı oluşum, Bosna Hersek'in Avusturya-Macaristan İmparatorluğu'ndan kopartılarak, büyük Sırbistan'ın kurulmasını savunuyordu.

Ateş hattından kaçış! İşte Lübnan'daki vatandaşlarını tahliye etmeye başlayan ülkeler Ateş hattından kaçış! İşte Lübnan'daki vatandaşlarını tahliye etmeye başlayan ülkeler Haberi Görüntüle

1. DÜNYA SAVAŞINA SEBEP OLAN SUİKAST

Bütün silahlı kuvvetlerin denetiminden sorumlu müfettiş olarak görevlendirilen Ferdinand Avusturya-Macaristan İmparatoru Franz Joseph I. tarafından 27 Haziran 1914'te imparatorluğun Bosna'daki birliklerini denetlemek üzere bu ülkeye gönderildi. 

Ferdinand ve eşi, ziyaret kapsamında Saraybosna'da bir törene katılmak üzere yola çıkarken, 28 Haziran 1914'te 19 yaşındaki lise öğrencisi Princip tarafından düzenlenen suikastle öldürüldü. 

Suikastı gerçekleştirecek kişiler yakalandıkları takdirde örgüt ve arkadaşları hakkında bilgi vermemek için yanlarında taşıdıkları siyanürü içerek intihar edeceklerdi. Franz Ferdinand'a karşı ilk suikast girişimi, Nedeljko Çabrinoviç tarafından el bombası ile gerçekleştirildi.

Sırp milliyetçi Gavrilo Princip (solda), Avusturya Arşidükü Franz Ferdinand (ortada), Prenses Sophie Chotek (sağda)

Sırp milliyetçi Gavrilo Princip (solda), Avusturya Arşidükü Franz Ferdinand (ortada), Prenses Sophie Chotek (sağda)

Arşidük ve eşi arabalarının çok yakınında patlayan el bombasından yara almadan kurtulabildiler ve böylelikle ilk suikast girişimi başarısızlıkla sonuçlandı. Suikast teşebbüsü başarısızlıkla sonuçlandığından, yakalanacağını anlayan Çabrinoviç telaş içinde yanında taşıdığı siyanürü içererek, kendisini hemen yakınındaki nehre attı. Ancak içtiği siyanür bozulduğundan ve nehrin yüksekliği 10 cm kadar olduğundan, baygın bir halde askerler tarafından yakalandı.

Olay yerinin hemen yakınında bulunan Gavrilo Princip ve arkadaşları telaşa kapıldılar ve bulundukları yerden hızla uzaklaşarak ormana doğru kaçtılar. Suikast girişiminden yara almadan kurtulan Arşidük ve eşi, arabalarıyla Saraybosna'da kalacakları yere geldiler.

Arşidük birkaç saat önce suikast girişimine uğramasına ve devlet görevlilerinin uyarılarına rağmen, eşiyle birlikte şehir turuna çıkmaya karar verdi. Bu sırada Gavrilo Princip de yemek yemek amacıyla ormandan ayrılarak, şehir merkezinde bir restorana geldi. Restorandan ayrıldığı sırada, tam karşısına Arşidük ve eşinin bulunduğu araba çıktı. Princip hemen silahına davranarak Arşidük'ü vurdu. Ferdinand'ın vücudundan çıkan kurşun karısına saplandı. Veliaht ve hamile eşi olay yerinde öldüler. Princip, suikastın hemen ardından kaçmaya çalışırken, çevredekiler tarafından yakalandı. Ferdinand'ın Saraybosna'da bir suikast sonucu öldürülmesi, Viyana'da büyük bir şok etkisi yaptı.

İsrailli gazeteciden itiraf gibi açıklama: 'Gazze'de sıkışıp kaldık, aynı şey Lübnan'da bizi bekliyor' İsrailli gazeteciden itiraf gibi açıklama: 'Gazze'de sıkışıp kaldık, aynı şey... Haberi Görüntüle

AVRUPA İÇİN SONUN BAŞLANGICI OLDU

Suikasten 4 yıl sonra hapsedildiği hücrede kemik vereminden hayını kaybeden Princip'in saldırısı eski Avrupa için sonun başlangıcı oldu. Veliaht Ferdinand'ın ölümünün ardından Avusturya, Sırbistan Krallığı’na 23 Temmuz 1914'te kabul edilmesi zor şartlar içeren bir ültimatom verdi.

Ültimatom şartlarını kabul etmeyen Sırbistan'a 28 Temmuz 1914'te savaş ilan eden İmparator Joseph, 20 milyon insanın öleceği 1. Dünya savşaının ilk fitilini ateşlemişti. Avusturya’nın Sırbistan’a savaş ilanıyla Avrupa’da başlayan savaş Osmanlı İmparatorluğu, Almanya, Rusya, Fransa, İngiltere ve ABD’nin de katılmasıyla küresel bir boyut kazandı. Savaşın gerekçesi olarak her ne kadar Avusturya-Macaristan Veliahdı'nın öldürülmesi gösterilmişse de asıl neden olarak Almanya’nın genişleme politikalarının yanı sıra Avusturya ve Osmanlı Devleti'nin topraklarını koruma gayesi yatıyordu.

Habere Tepki Ver

0

0

1

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Ozan KOLTUK

TRHaber.com - Dünya


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading