Yandex Metrica

Sitede Ara

20.000 yıllık hazine arkeologları hayrete düşürdü: Bu keşif tüm doğruları çürütebilir

20.000 yıllık hazine arkeologları hayrete düşürdü: Bu keşif tüm doğruları çürütebilir

Tüyleri diken diken eden keşfin adresi Arjantin olarak kayıtlara geçti. Yeni bir araştırmaya göre, 20.000 yıldan daha uzun bir süre önce, şu anki Arjantin'de, Amerika kıtasındaki ilk yerleşimcilerden bazıları, armadillo benzeri dev bir yaratıkla karşılaştı ve onları taş aletlerle katletti.

Dünya

19.07.2024, 18:13

Buzul Çağı canlısının fosilleşmiş kalıntıları üzerindeki kesme işaretlerinden çıkarılan bu keşif, Amerika'nın arkeologların başlangıçta düşündüğünden çok daha önce, belki de 25.000 yıldan daha önce kolonileştirildiğini öne süren çok sayıda yeni bulguya katkıda bulunması açısından önemlidir.

Araştırmanın ortak yazarı ve La Plata Ulusal Üniversitesi'nde (Buenos Aires) araştırmacı olan Miguel Delgado, "Bu hayvanlar hala yaşayan armadillolarla yakından akrabadır" ifadelerini kullandı. Bu hayvanlar, zırhlı pulları ve tehdit edildiklerinde kıvrılarak top haline gelme yetenekleriyle tanınır

Delgado, "Bulduğumuz örnek en küçük türlerden birine (Neosclerocalyptus adı verilen soyu tükenmiş bir armadillo türü) ait" dedi ve ağırlığının yaklaşık 300 kilogram olduğunu ve çizgi dahil uzunluğunun 180 santimetre olduğunu kaydetti.

Bir kazıcı, Buenos Aires metropol bölgesindeki Merlo kenti yakınlarındaki Reconquista Nehri kıyısında keşfedilen hayvanın fosilleşmiş omurlarını ve leğen kemiğini gün ışığına çıkardı.

Çarşamba günü PLOS One dergisinde yayınlanan araştırmaya göre, aynı çökelti tabakasında bulunan çift kabuklu kemiklerin ve kabukların radyokarbon tarihleri, armadillo kalıntılarının 20.811 ila 21.090 yaşları arasında olduğunu ortaya çıkardı.

AB'den AB üyesi olmayan Ukrayna'ya 43 milyar avroluk askeri yardım: Yıl sonunda 75 bin asker de eğitilmiş olacak AB'den AB üyesi olmayan Ukrayna'ya 43 milyar avroluk askeri yardım:... Haberi Görüntüle

21.000 YIL ÖNCE KATLEDİLMİŞ

Kesikler ilk bakışta belirgin değildi ancak fosillerin temizlenmesiyle 32 adet doğrusal iz ortaya çıktı. Delgado, dikkatli bir analizin ardından ekibin, işaretlerin kemirgenler, hayvanları avlayan etoburlar veya ayaklar altına alma gibi diğer faktörler tarafından yapılmış olabileceği ihtimalini ortadan kaldırdığını söyledi.

Bunun yerine ekip, kesme izlerinin şeklinin taş aletlerle yapılanlarla eşleştiğini belirledi. Delgado'ya göre işaretlerin yerleştirilmesi, hayvanların etleri için armadillo etinin yoğun bölgelerine odaklanan kasıtlı bir dizi kesimle öldürüldüğünü gösteriyor.

Delgado, "Kesi izleri rastgele dağılmamıştı, bunun yerine leğen kemiği ve kuyruk gibi büyük kas demetlerini barındıran iskelet elemanlarına odaklanmıştı" dedi.

Washington'daki Smithsonian Ulusal Doğa Tarihi Müzesi'nde İnsanın Kökeni Programında araştırma bilimcisi olan paleoantropolog Briana Pobiner, yazarların, insanların 21.000 yıl önce bu soyu tükenmiş armadilloyu katlettiğine dair "ilginç kanıtlar" sağladığını söyledi.

Çalışmada yer almayan Pobiner, e-postayla şunları söyledi:

"Yazarlar, armadillo fosillerindeki kesik izlerinin büyük olasılıkla insanlar tarafından yapıldığını niteliksel ve niceliksel analizlerle göstererek sağlam bir iş çıkardılar."

Almanya'dan ani karar: Afganistan vatandaşları sınır dışı ediliyor Almanya'dan ani karar: Afganistan vatandaşları sınır dışı ediliyor Haberi Görüntüle

ABD'DEKİ İLK İNSANLAR

Uzmanlar, insanların Afrika'yı terk edip dünyaya yayıldığı son yerleşim yerleri olan Kuzey ve Güney Amerika'ya ilk insanların ne zaman ve nasıl geldiğini uzun süredir tartışıyorlar.

İlk sakinlere ilişkin mevcut tahminler 13.000 ila 20.000 yıl öncesine kadar değişmektedir, ancak bölgedeki yerleşime ilişkin erken arkeolojik kanıtlar azdır ve çoğu zaman tartışmalıdır.

Eylül 2021'de yapılan bir araştırmada açıklanan, New Mexico'da 21.000 ila 23.000 yıl önce çamura gömülmüş fosilleşmiş ayak izlerinin keşfi, ilk sakinlerin gelişinin birçok bilim adamından çok daha erken olduğunu gösteren bir dizi yeni kanıtın en kesin olanı. düşünmüştü.

O zamanlar gezegen, 19.000 ila 26.000 yıl önceki bir dönem olan Son Buzul Maksimum'un pençesindeydi; bu dönemde iki devasa buz tabakası Kuzey Amerika'nın kuzey üçte birini kapladı ve şimdiki New York'a kadar güneye ulaştı.

Buzul kütlelerinin neden olduğu buz tabakaları ve düşük sıcaklıklar, o dönemde Asya ile Alaska arasında (en olası rota) bir yolculuğu imkansız hale getirmişti; bu da ayak izlerini bırakan insanların muhtemelen çok daha erken vardığı anlamına geliyordu.

Arkeologların, Brezilya'da bulunan ve insanların 25.000 ila 27.000 yıl önce kolye olarak kullandığını söylediği üç delikli dev tembel hayvan kemiğinin yanı sıra , parçalanmış armadillo kemikleri, insanların şaşırtıcı derecede uzun zaman önce Güney Amerika'da bulunduğunu gösteriyor.

Delgado, insanların ilk olarak Amerika kıtasına yerleşmesinin, ardından soyu tükenmiş birçok Buzul Çağı canlısına ev sahipliği yapmasının zamanlamasının "oldukça tartışılan bir konu" olduğunu söyledi.

Sözlerine devam eden Delgado, "Yakın zamana kadar geleneksel model, insanların kıtaya 16.000 takvim yılı önce girdiğini gösteriyordu. Sonuçlarımız, diğer kanıtlarla birlikte, Amerika kıtasındaki ilk insan yerleşimi için farklı bir senaryo öneriyor; yani ilk insan girişinin en olası tarihi 21.000 ila 25.000 yıl önce, hatta daha önce gerçekleşti." dedi.

Habere Tepki Ver

1

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Ozan KOLTUK

TRHaber.com - Dünya


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading