2024 Nobel Fizik Ödülü sahiplerini buldu

2024 Nobel Fizik Ödülü sahiplerini buldu

2024 Nobel Fizik Ödülü'nü kazananlar açıklandı. İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi, yapay sinir ağları içerisinde makine öğrenimini mümkün kılan keşif ve icatlarından dolayı John J. Hopfield ve Geoffrey E. Hinton'a bu ödülü verdi.

Dünya

08.10.2024, 13:26

2024 Nobel Fizik Ödülü'nü "yapay sinir ağları ile makine öğrenimini sağlayan çalışmalarından" dolayı ABD'li John Hopfield ve İngiliz Geoffrey Hinton kazandı.

İsrail'den Beyrut'a saldırı: Hizbullah'ın İHA Birim Komutanı hedef alındı! İsrail'den Beyrut'a saldırı: Hizbullah'ın İHA Birim Komutanı hedef alındı! Haberi Görüntüle

YİNELEMELİ SİNİR AĞI NEDİR?

Yinelemeli sinir ağı, düğümler arasındaki bağların zamansal bir dizi doğrultusunda yönlü çizge oluşturduğu bir yapay sinir ağı çeşidi olarak bilinir. Yaygın olarak İngilizce kısaltması olan RNN (İngilizce: Recurrent neural network) olarak anılmaktadır.

Nobel Fizik Ödülü

İleri beslemeli sinir ağından türetilen RNN yöntemi, bir iç durum belleği kullanarak değişik uzunluktaki dizileri işleyebilmektedir. Bu sayede de yazı tanıma ve konuşma tanıma gibi problemlere uygulanabilmektedir. Teorik olarak Turing makinesine denk (Turing-complete) olan yinelemeli sinir ağları, herhangi uzunluktaki bir girdiyi işleyebilen herhangi bir programı çalıştırabilmektedir.

Yinelemeli sinir ağları David Rumelhart'ın 1986 yılındaki çalışmasına dayanmaktadır. Hopfield ağı denen özel bir RNN türü de John Hopfield tarafından 1982 yılında geliştirilmiştir.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Murat Gürel

TRHaber.com - Dünya


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading