DOLAR

34.28

%0.11 expand_less

EURO

37.64

%-0 expand_less

ALTIN

2898.30

%-0.3 expand_more

BIST

9048.22

%0.18 expand_less

BTC ($)

62383.06

%-0.9 expand_more

2025'e kadar bir düzine atom bombası: İran'ın nükleer patlama testi gerçek gibi görünüyor

2025'e kadar bir düzine atom bombası: İran'ın nükleer patlama testi gerçek gibi görünüyor

İran'ın zenginleştirilmiş uranyumla atom bombası yapmış olabileceğine dair işaretler artıyor. Batı kaynaklı istihbarat raporları Tahran'ın 2025 yılına dek bir düzine nükleer başlığa sahip olacağını ileri sürerken, 5 Ekim'de kaydedilen sarsıntıya ilişkin sismik analiz 'yeraltında patlama denemesine' işarete diyor. 

Dünya

08.10.2024, 17:02

Uranyum zenginleştirme faaliyetinde başarıya ulaştığı söylenen İran'ın artık nükleer güç haline geldiğine dair işaretler artıyor. Tahran'da çeşitli kaynaklar, yerli imkânlarla imâl edilmiş ilk nükleer bombanın yerin altında patlatıldığını ileri sürüyor. 

Bu iddianın bazı uluslararası yayın organlarında yer bulmasının hemen ardından Ummanlı profesör Hamud el-Nufli sosyal medya hesabında şunu yazdı: "İran yakında nükleer silahlara sahip olduğunu açıklayabilir ve bu, hem Batı hem de İsrail'e çok büyük bir şok yaşatacaktır."

Doğruluğu teyide muhtaç bu beyanların ardından İran'ın nükleer bomba testini yerin altında gerçekleştirdiğine işaret eden ilk bilimsel veri Ermenistan'dan geldi.

Ermeni sismologlar, 5 Ekim akşamı saat 22:15'te Tahran güneydoğusundaki Simnan eyaletinde gerçekleşen 4,5 büyüklüğünde depreme dikkat çekerek sarsıntının normal depremlerden çok farklı olduğunu belirtti.

Sismik grafiklere göre İran'daki deprem, yerin altında nükleer bomba denemesine işaret ediyor.
 

Radar Armenia'da yayınlanan sismik veriler, Simnan sarsıntısının diğer kayıtlara pek de benzemediğini ortaya koydu. Sıradan depremlerde, yavaşça yükselen sarsıntı grafiği maksimum düzeye ulaştıktan sonra yine yavaş yavaş sönümleniyor. Ancak 5 Ekim'de kaydedilen veriler, sarsıntının aniden tepe noktaya ulaşıp sonra birdenbire sönümlendiğini gösterdi. 

Sosyal medyada tarihi başarı: Elon Musk X’te rekor takipçi sayısına Ulaştı! X'in sahibinin takipçi sayısı kaç oldu? Sosyal medyada tarihi başarı: Elon Musk X’te rekor takipçi sayısına... Haberi Görüntüle

KARDEŞ PAKİSTAN 1998 YILINDA DENEMİŞTİ

Ermeni uzmanlara göre, Tahran'a yaklaşık 30 kilometre uzaktaki bölgede bir atom bombasının denemesi yapıldı ve bu da böyle bir depreme yol açtı. Üstelik son kaydedilen sismik veri, Pakistan'ın 1998'deki yeraltı testi sırasında istasyonların kaydettiği grafiğe fazlasıyla benziyordu. 

İslamabad yönetimi 1998 yılında Hindistan'ın provokatif tatbikatlarına yanıt olarak Belucistan'daki Haran Çölü'nde 20 kiloton TNT ölçekli nükleer bomba patlatarak bir test gerçekleştirmişti. 

İran'ın nükleer silah kapasitesine ulaştığına ilişkin bir beyan da 3 Ekim'de İngiliz Times gazetesinde yayınlandı. Haberde İngiliz ve İsrail istihbarat kaynaklarına atıfla, İran'ın 2025 yılına dek kullanılmaya hazır yaklaşık bir düzine nükleer savaş başlığı elde edebileceği belirtiliyordu. 

ABD ve İngiltere Yemen'e kapsamlı saldırı! Çok sayıda şehir hedef alındı ABD ve İngiltere Yemen'e kapsamlı saldırı! Çok sayıda şehir hedef... Haberi Görüntüle

YÜZDE 60 DÜZEYİNDE 165 KG URANYUM

Gelişmeleri gazeteye yorumlayan Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu eski yöneticisi Olli Heinonen, şu iddialarda bulundu:

"İran ilk nükleer başlığı elde etmiş olabilir. 2025'e kadar kullanıma hazır 10 adet savaş başlığına sahip olacaklardır. İran yüzde 60 zenginleştirilmiş uranyum stoğunu yaklaşık 165 kilograma çıkardı. Bu, bir BM gözlemcisinin mayıs ayında bildirdiği rakamdan 20 kilogram daha fazla. 

Atom silahlarının muhtemel kullanımı Tahran için çok büyük bir risk oluşturacağından, İran'ın bu bombaları müzakereler için yalnızca bir koz olarak kullanması mümkün."

Zenginleştirilmiş uranyum kalıpları

Gelişmeler Rus medyasında da kendine yer buldu. İnternet gazetesi SvPressa'daki analizinde emekli subay Sergey İşkenço, asıl endişelenmesi gereken ülkenin İsrail olduğuna dikkat çekiyor. 

Geçtiğimiz günlerde İran'ın balistik füzelerle İsrail topraklarına saldırı gerçekleştirdiğini ve füzelerin İsrail hava savunma sistemlerini aştığını İşçenko şu ifadeleri kullandı: 

"Demir Kubbe birçok hassas darbeyi ıskaladı. Tel Aviv bu durumu not etmiş olmalı. Sismik verilere dair Ermenistan'dan gelen son haberler İsrail için daha vahim gelişmelere işaret ediyor."

İran 2 Ekim'in ilk saatlerinde İsrail'deki askerî üs ve bölgelere yaklaşık 200 füzeyle saldırıda bulundu. 

Habere Tepki Ver

1

0

0

0

0

0

0

1

Yorumlar (0)

Atilla Diş

TRHaber.com - Dünya


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading