Yandex Metrica

Sitede Ara

26 adet Rafale-M jeti için sipariş verildi! Teslimat bu yıl sonuna kadar yapılacak: Büyük savaşa hazırlık!

26 adet Rafale-M jeti için sipariş verildi! Teslimat bu yıl sonuna kadar yapılacak: Büyük savaşa hazırlık!

Dünya büyük savaşın sancılarını çekerken ülkeler savunma sanayi ürünlerini güçlendirmeye devam ediyor. Fransa'dan 26 Rafale-M savaş uçağı tedarik etme kararı alan Hindistan'ın deniz hava gücüne taze kan gelecek.

Dünya

08.09.2024, 11:58

Son teknoloji radar sistemleri, son teknoloji silahlar ve olağanüstü manevra kabiliyetiyle Rafale-M jetleri, Hindistan'ın deniz gücünü artırma ve üstün deniz güvenliği sağlama stratejik hedefiyle mükemmel bir şekilde örtüşüyor.

Satın alma, Hindistan'ın Hint Okyanusu'ndaki artan jeopolitik gerginliklere yanıt olarak deniz kuvvetlerini güçlendirme yönündeki daha geniş girişiminin bir parçasıdır. Çin'in uçak gemisi filosu da dahil olmak üzere genişleyen deniz kabiliyetleriyle Hindistan, savunma ve saldırı manevralarını geliştirmeye hazırdır. 2023'te tam olarak işlevsel hale gelen Hindistan'ın yerli uçak gemisi INS Vikrant'tan çalıştırılması planlanan Rafale-M jetleri, bu stratejik taahhüdün bir kanıtıdır. 

Bu jetler çok yönlüdür ve hava üstünlüğü, keşif ve deniz saldırı görevleriyle görevlendirilmiştir, bu nedenle Hindistan Donanması'na müthiş bir üstünlük sağlar. Rafale-M'nin zorlu koşullar altında performans gösterme ve uzun menzilli saldırılar gerçekleştirme yeteneğiyle, Hindistan Donanması operasyonel menzilini etkili bir şekilde genişletebilir ve kilit deniz bölgelerindeki çıkarlarını koruyabilir. 

Biden'dan Gazze'de ateşkes açıklaması: 'Netanyahu çaba göstermiyor' Biden'dan Gazze'de ateşkes açıklaması: 'Netanyahu çaba göstermiyor' Haberi Görüntüle

DONANMA GÜÇLENİYOR

Üstelik bu anlaşma, Hindistan'ın Fransa ile savunma bağlarını güçlendirmesinde önemli bir adım daha teşkil ediyor. Tarihsel olarak, bu iki ülke sağlam bir askeri işbirliğinin tadını çıkardı; Hindistan'ın Hava Kuvvetleri için 36 Rafale savaş uçağı satın alması da bunu kanıtlıyor. Deniz varyantı için bu yeni sözleşme, iki ülke arasındaki karşılıklı güven ve inancın Hindistan'ın savunma modernizasyon ihtiyaçlarını karşılamada vurgulandığını gösteriyor. 

Rafale-M'nin Hindistan'ın deniz havacılığı için seçilmesi, birkaç yıl süren kapsamlı bir seçim sürecinin sonucuydu. Hindistan Donanması, özellikle yeni uçak gemileriyle uyumluluğu sağlamak için, yaşlanan uçak gemisi tabanlı jet filosunu yükseltmeye istekliydi.

Başlangıçta Donanma, halihazırda aktif hizmette olan Boeing F/A-18 Super Hornet ve Rus MiG-29K dahil olmak üzere birkaç yarışmacıya baktı. Ancak Rafale-M, Fransız Donanması'ndaki sağlam geçmişi, son teknoloji ve Hindistan'ın savunma çerçevesiyle sorunsuz bir şekilde bütünleşme yeteneği sayesinde kısa sürede dikkat çekti. 

Değerlendirme süreci kapsamlı testler ve denemeler içeriyordu. Hem Rafale-M hem de F/A-18, özellikle INS Vikrant olmak üzere Hint uçak gemileri için uygunluklarını belirlemek üzere 2022'de Goa'daki INS Hansa deniz üssünde sıkı operasyonel denemelerden geçti. 

Deniz denemeleri, jetlerin Hint uçak gemilerinde bulunan kısa güverte ve ski-jump konfigürasyonlarından kalkış ve inişteki verimliliğini değerlendirmeye odaklandı. Her iki jet de etkileyici bir performans sergilerken, Rafale-M kanıtlanmış muharebe sicili, gelişmiş aviyonikleri ve daha kolay bakımı nedeniyle hafif bir avantaja sahipti.

Ayrıca, stratejik faktörler Hindistan'ın nihai kararında önemli bir rol oynadı. 2016'da 36 Rafale satın alınmasının ardından Rafale jetlerinin Hindistan Hava Kuvvetleri'ne başarılı bir şekilde entegre edilmesi, daha fazla iş birliği için güçlü bir temel oluşturdu. 

Hava Kuvvetleri filosu için halihazırda mevcut olan lojistik, eğitim ve silah sistemleri, deniz varyantına sorunsuz bir şekilde uygulanabilir ve bu da satın alma sürecini basitleştirir. Ayrıca, karşılıklı güven ve teknoloji transferi anlaşmalarıyla vurgulanan Hindistan'ın Fransa ile derinleşen savunma ortaklığı, Rafale-M'yi en iyi tercih olarak daha da güçlendirdi.

Rafale-M, özellikle uçak gemisi tabanlı görevler için inşa edilmiş bir deniz gücüdür. Bu çok amaçlı savaş uçağı, onu piyasadaki en iyi deniz savaş uçaklarından biri yapan son teknolojiyle doludur. Etkileyici performansını iki Snecma M88-2 turbofan motoru besler ve Mach 1.8'e [1.912 km/s] kadar hızlarda uçmasını sağlar. 1.850 kilometrelik bir muharebe menziliyle, uçak gemisi üssünden uzaktaki görevleri kolayca kapsayabilir. 

Amerikan İngiliz Fransız füzeleri Rus toprağını vuruyor: NATO savaşına ramak kaldı Amerikan İngiliz Fransız füzeleri Rus toprağını vuruyor: NATO savaşına ramak... Haberi Görüntüle

RAFALE-M'NİN TEKNİK ÖZELLİKLERİ

50.000 fitlik operasyonel tavanıyla Rafale-M, yüksek irtifa operasyonlarında mükemmeldir. Uçak gemisi ömrü için tasarlanan uçak, 24,5 tonluk maksimum kalkış ağırlığına sahiptir ve kısa kalkışları ve durdurulmuş inişleri bir profesyonel gibi idare edebilir.

Rafale-M'yi gerçekten farklı kılan şey radar ve sensör sistemleridir. Thales RBE2-AA aktif elektronik taramalı dizi [AESA] radarı ile donatılmış olup, gelişmiş hedef tespiti ve takibi sunar. Bu teknoloji, Rafale-M'nin aynı anda birden fazla hava ve kara hedefine saldırmasına olanak tanır ve hiçbir tehdidin fark edilmeden kalmamasını sağlar. 

Uçak, füze saldırıları ve radar tespiti gibi çok sayıda tehdide karşı olağanüstü bir öz savunma sağlayan Spectra elektronik harp paketiyle entegrasyona sahiptir. Gelişmiş aviyonikleriyle üstün durumsal farkındalık sağlar ve böylece karmaşık savaş ortamlarındaki performansını artırır.

Silahlanma söz konusu olduğunda, Rafale-M çok yönlülüğüyle öne çıkıyor. MBDA Meteor gibi hava-hava füzeleri, SCALP seyir füzesi gibi hava-kara silahları ve deniz saldırıları için Exocet gemi savar füzeleri dahil olmak üzere 9,5 tona kadar mühimmat taşıyabiliyor. Ayrıca, yakın muharebe karşılaşmaları için 30 mm GIAT 30 topuyla donatılmış. 

Çok rollü kabiliyeti, hava üstünlüğünden kara saldırılarına, keşif ve nükleer caydırıcılığa kadar çeşitli görevleri üstlenmesini sağlar. Bu, onu Hindistan Donanması'nın gelecekteki operasyonel ihtiyaçlarını karşılamak için inanılmaz derecede zorlu bir platform haline getirir. 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Ozan KOLTUK

TRHaber.com - Dünya


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading