Yandex Metrica

Sitede Ara

360 milyon dolarlık silah satışını onayladı: Altius-600M-V bölgedeki gerilimi yükseltecek

360 milyon dolarlık silah satışını onayladı: Altius-600M-V bölgedeki gerilimi yükseltecek

ABD Dışişleri Bakanlığı, Tayvan'a 360 milyon dolar (335 milyon Euro) değerindeki olası insansız hava aracı ve füze satışını onayladı. Pentagon Salı günü yaptığı açıklamada, bunun "alıcının güvenliğini artıracağını ve bölgedeki siyasi istikrarın, askeri dengenin ve ekonomik ilerlemenin korunmasına yardımcı olacağını" söyledi.

Dünya

20.06.2024, 11:33

Anlaşma, 60,2 milyon dolar değerindeki Switchblade 300 anti-personel ve tanksavar güdümlü füzelerini ve yaklaşık 300 milyon dolar değerindeki Altius-600M-V insansız hava araçlarını içeriyor.

Tayvan Savunma Bakanlığı, silah satışlarını artırma çabalarından dolayı minnettarlığını ifade etti. Açıklamada, "Çinli komünistlerin Tayvan çevresindeki sık sık askeri operasyonları göz önüne alındığında, ABD onaylı bu silah satışları, gerçek zamanlı olarak tespit edip saldırabilecek ve tehditlere hızlı bir şekilde yanıt verebilecek" dedi. Bakanlık, Tayvan Boğazı'ndaki barış ve istikrarın Çin'in iyi niyetini gerektirdiğini de sözlerine ekledi. Halk Kurtuluş Ordusu'nun Tayvan çevresindeki baskıcı askeri operasyonlarına son vermesi ve bölgesel istikrara ortaklaşa katkıda bulunması umut ediliyor.

ABD, yasal olarak Çin'in hak iddia ettiği Tayvan'a, resmi diplomatik ilişkilerin olmamasına rağmen meşru müdafaa araçlarını sağlamakla yükümlü; bu da Pekin için sürekli rahatsız edici bir durum.

NATO Gölü'nde Rus donanmasının savaş oyunları! İki denizaltı birbirine torpido ateşledi NATO Gölü'nde Rus donanmasının savaş oyunları! İki denizaltı birbirine torpido... Haberi Görüntüle

BAŞKAN KARARLI

Tayvan Devlet Başkanı Lai Ching-te göreve geldikten bir ay sonra Çin'e karşı güçlü duruşunu yineledi. Lai, Çarşamba günü düzenlediği basın toplantısında Çin'in Tayvan'ı "itaat" etmeye zorlama çabalarına atıfta bulunarak "Tayvan baskıya boyun eğmeyecek. Tayvan halkı kararlılıkla ulusal egemenliklerini savunacak ve demokratik ve özgür anayasal yaşam tarzını savunacaktır." dedi

Tayvan, 75 yıl önce iç savaşın sonunda komünist anakara Çin'den ayrıldı. O tarihten bu yana Pekin, adayı ana karayla, gerekirse askeri güçle yeniden birleştirilmesi gereken, ayrılıkçı bir eyalet olarak görüyor. Son yıllarda Çin askeri ve siyasi baskıyı artırdı. En son Lai'nin göreve başlamasından üç gün sonra ada çevresinde manevralar düzenledi. Çin neredeyse her gün adanın yakınlarına savaş uçakları ve savaş gemileri gönderiyor.

Lai çarşamba günü yaptığı açıklamada, Pekin'in askeri gözdağının yanı sıra giderek "geleneksel olmayan baskı yöntemlerini" kullandığını söyledi. Her şeye rağmen Tayvan “çatışmadan kaçınmaya” çalışacak. Bu bağlamda Lai, Çarşamba günü ABD'ye askeri desteğinden dolayı da teşekkür etti. Tayvan'ın savunma stratejisinde "dayanıklılık" geliştirme ihtiyacını yineledi.

Habere Tepki Ver

1

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Ozan KOLTUK

TRHaber.com - Dünya


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading