Yandex Metrica

Sitede Ara

4 bin yıl önce inşa edildi! Bronz Çağı'ndan kalma dev gemi yeniden suya bırakıldı!

4 bin yıl önce inşa edildi! Bronz Çağı'ndan kalma dev gemi yeniden suya bırakıldı!

Antik Mısır'da 4 bin yıl önce inşa edilmiş Tunç Çağına ait sazlardan yapılmış gemi yeninden inşa edilerek Basra Körfezi'nde suya bırakıldı. Sağlam bir şekilde suda yüzmeyi başaran gemi körfezi başarıyla geçti. 

Dünya

14.07.2024, 17:26

M.Ö 2100 yılında Basra Körfezi kıyılarında deniz ticareti amacıyla inşaa edilen ve dayanıklı malzemelerden üretilen gemi 4 bin yıl sonra yeniden denize indirildi. Gemi 20 uzman ekip tarafından restore edilerek Abu Dabi kıyılarında ilk seferi için hazırlandı. 

18 metre uzunluğundaki geminin yıllar önce Pakistan, Hindistan, Irak, Mezapotamya bölgelerinden tekstil, değerli taşlar, bakır gibi malzemeleri taşıdığı tahmin ediliyor. 

Alman gazetesine saldırı: Almanya'da yasaklanan ters kırmızı üçgen yeniden ortaya çıktı! Alman gazetesine saldırı: Almanya'da yasaklanan ters kırmızı üçgen yeniden ortaya... Haberi Görüntüle

GEMİ BORNZ ÇAĞINA AİT

Arekologlar, antropologlar mühendisler ve bilim adamlarının antik geçiti incelemeleri sonucunda dünyanın en eski Bronz Çağına ait gemisi olduğunu ve yeniden inşaa edebilecekleri ifade edildi. 

Abu Dabi Zayed Üniversitesi Beşeri Bilimler ve Sosyal Bilimler Fakültesi doçenti Eric Staples, "Bu devrim niteliğindeki teknelerin güçlü ve zayıf yönlerini daha iyi anlayabilmek için bu tür teknelerin yapımında kullanılan malzemeler hakkında çok daha derin bir bilgi edindik." dedi.

ABD'li senatörden Yahya Sinvar'a ölüm tehdidi: Kasım Süleymani'yi hatırlattı ABD'li senatörden Yahya Sinvar'a ölüm tehdidi: Kasım Süleymani'yi hatırlattı Haberi Görüntüle

MEDENİYETLER ARASI KÖPRÜ

Bronz Çağı'na ait geminin  ilk medeniyetleri birbirine bağlayan bir köprü olduğunu belirterek, "Ayrıca, Bronz Çağı'nda bu gemileri inşa eden ve kullanan, bu süreçte dünyanın ilk medeniyetlerini birbirine bağlayan antik gemi yapımcılarının ve Bronz Çağı denizcilerinin yaratıcılığı ve cesaretine dair çok daha derin bir takdir kazandık." ifade etti.

Kilise savaşları büyüyor! Papa Francis'den Zelenskiy'e tepki: Ortodoks kiliselerini derhal açın Kilise savaşları büyüyor! Papa Francis'den Zelenskiy'e tepki: Ortodoks kiliselerini derhal... Haberi Görüntüle

YENİDEN RESTORE EDİLDİ

Bölgenin en büyük antik limanlarından olan Umm en-Nar adasının binlerce yıl önce ticarette önemli rol oynadığı birçok Güney Asya ve Mezopotamya'ya yolculuk öncesi balık ağları, taş baltalar, bakır balık kancaları, taş diskler ile uzun mesafeli gemi hazırlıkları yapıldığı bilgisi paylaşıldı. 

Geminin restorasyonunda ise palmiye lifi, kamış, deri, palimye yaprağı, hasır, keten tohumu yağı, susam yağı gibi birçok hayvansal yağ kullanıldı. Geminin 36 ton kaşıma kapasitesine sahip olduğu öğrenildi. 

MSN nostaljisi geri dönüyor! Instagram ve Spotify'dan dev iş birliği kullanıcıları heyecanlandırdı! MSN nostaljisi geri dönüyor! Instagram ve Spotify'dan dev iş birliği... Haberi Görüntüle

BASRA KÖRFEZİ'NDEN GEÇTİ

Gemi 2 Mart'ta denize açıldı ve fotoğrafçı Robert B. Jackson ise,"4 bin yıl sonra ilk kez, saz, odun ve bitüm taşıyan bir ticaret gemisi Körfez sularında seyrediyordu." dedi.

Şampiyon Emirati denizcisi Marwan Abdullah Al-Marzouqi, gemi kaptanı olarak açıldı ve "Tekneyi iskeleden ilk çektiğimizde çok dikkatliydik'' dedi. "Sadece kamış, ip ve tahtadan yapıldığının çok farkındaydım - çivi, vida veya metal yoktu - ve ona zarar vermekten korkuyordum. Ancak yola koyulduğumuzda bunun güçlü bir tekne olduğunu fark ettim. Ağır bir balastla ağırlaştırılmış bu büyük teknenin denizde nasıl bu kadar düzgün hareket ettiğine şaşırdım." ifade etti.

Habere Tepki Ver

1

1

1

0

0

0

0

0

Kübra BEYAZOĞLU

TRHaber.com - Dünya


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading