40 savaş gemisi, 3 denizaltı ve 150 jet! O bölgede tansiyon yüksek: Süper güçlerin savaşı

40 savaş gemisi, 3 denizaltı ve 150 jet! O bölgede tansiyon yüksek: Süper güçlerin savaşı

Amerika Birleşik Devletleri liderliğinde iki yılda bir düzenlenen devasa çok taraflı askeri tatbikat Pasifik Okyanusu'nun kalbinde yapılıyor. Washington'un başta Çin olmak üzere Asyalı rakiplerine gözdağı vermeyi planlıyor.

Dünya

07.07.2024, 18:57

Hawaii Adaları sularında her iki yılda bir gerçekleştirilen Rimpac ( Pasifik Kenarı ) deniz tatbikatı sırasında, F/A-18E/F “Süper Hornet” savaş uçağının Sm-6 “Standart” füzeye bindiği gözlemlendi. Resmi olarak Rim-174 Eram ( Genişletilmiş Menzilli Aktif Füze ) olarak biliniyor.

ABD Donanması için oluşturulan ve Arleigh Burke sınıfı muhriplere, Zumwalt sınıfı muhriplere ve Ticonderoga sınıfı kruvazörlere monte edilen Aegis sisteminin Mk 41 dikey fırlatma kompleksi tarafından kullanılan bir füzedir. Yani, füze ABD deniz birimleri için yaratıldı ve sabit ve döner kanatlı uçaklara, İHA'lara ( İnsansız Hava Araçları ), seyir ve balistik füzelere karşı yetenekler sağlayan uzun menzilli hava savunması için tasarlandı, ancak aynı zamanda bir füze olarak da kullanılabilir. 

İsrail-Lübnan sınırında 21 günlük acil ateşkes çağrısı İsrail-Lübnan sınırında 21 günlük acil ateşkes çağrısı Haberi Görüntüle

SUPER HORNET FÜZESİ

Füzenin kesin özellikleri her zaman olduğu gibi bilinmiyor ancak menzilinin 240 ila 460 kilometre arasında olduğu ve yüzeyden fırlatıldığında 34 bin metre yüksekliğe çıkabildiği düşünülüyor. Hipersonik bir füze değildir (açıklanan maksimum hız Mach 3,5'tir), ancak menzili, savaş yükü (parçalanma savaş başlığıyla birlikte 64 kg patlayıcı) ve hepsinden önemlisi güdüm sistemi (ataletsel, aktif terminal ve yarı aktif) onu daha da önemli kılmaktadır. 

ABD Donanması'nın "Super Hornet"inde görülen füze, inert olmasının yanı sıra, resmi olarak Aim-174B, yani havadan havaya görevlere yönelik bir füze adını taşıyordu.

Objektif olarak bakıldığında, SM-6'nın bir F/A-18 üzerine monte edildiği ilk kez gözlemlenmiyor: ABD Donanması son yıllarda çeşitli uyumluluk testleri gerçekleştirdi (ilki 2021'de gerçekleşecekti) ve bazı amatörler fotoğrafçıların portreleri var, ancak Hawaii Adaları'nda ölümsüzleştirilenler, ABD Donanmasının bu basit testlerin ötesine geçtiğini ve bu güçlü füzeyi hizmete sokmaya hazırlandığını gösteriyor.

İngiliz bakandan savaş çıkaracak sözler: Siz bir 'mafya devletinin' patronusunuz: Halkınızı köle olarak kullanıyorsunuz İngiliz bakandan savaş çıkaracak sözler: Siz bir 'mafya devletinin' patronusunuz:... Haberi Görüntüle

ÇİN BALONLARINA KARŞI TAKTİKSEL HAMLE

İtalyan Donanmasının da Montecuccoli devriye gemisiyle katıldığı Rimpac tatbikatında F/A-18 – Sm-6 kombinasyonunun ortaya çıkması, füzenin canlı atış testlerine tabi tutulacağı anlamına gelebilir. The War Zone'daki uzmanlara göre Sinkex (Batma Tatbikatı), yani batma tatbikatı için kullanılabilir. ABD özel medyasına göre, bazı Aim-174B'ler, muhtemelen Hawaii açıklarında batırılacak olan ABD Donanması'nın hizmet dışı bırakılmış amfibi saldırı gemisi "Tarawa"ya karşı fırlatılabilir. Ancak her şey, havadan havaya taşıyıcı olarak tanımlandığını hatırladığımız Aim-174B'nin gemisavar kabiliyetini koruyup korumamasına ve tabii ki ABD Donanması'nın bu anlamda kullanmaya karar verip vermeyeceğine bağlı.

Havadan havaya bir silah olarak füze, “Süper Hornet”e, şu anda hizmette olan Aim-Aimation'dan daha geniş bir menzile sahip yüzlerce kilometrelik menzillerdeki çok çeşitli hava tehditleriyle mücadele etme yeteneği sağlayacak. 120 Amraam füzesi. Her şeyden önce, yüksek irtifa ve hızda fırlatma, donanma SM-6'sında kullanılan iticinin olmamasına rağmen, yüzeyden fırlatmaya kıyasla çok daha fazla menzil anlamına geliyor.

Aim-174B'nin kullanılması, ABD Donanması'nın hava karşı yeteneklerinde önemli bir iyileşmeye yol açacaktır: Taşıyıcı, Erken Uyarı uçaklarına , hava tankerlerine, deniz devriye uçaklarına ve seyir füzelerini fırlatmadan önce stratejik bombardıman uçaklarına karşı kullanılabilir, nakliye uçaklarına karşı da. Bu nedenle, Pasifik Okyanusu'nun genişliğinde, özellikle de Çin'in yasaklama balonlarına ve bunların saldırı yeteneklerine karşı koymak için çok önemli bir taktiksel kullanımdır.

Bu anlamda, Rimpac'ta Aim-174B ile donanmış bir F/A-18'in varlığının , özellikle de gemi karşıtı yetenekleri test etmek için kullanılması halinde, Çin Halk Cumhuriyeti için güçlü bir mesaj olduğu göz ardı edilemez: sadece biz yazarken, aslında " Shandong " uçak gemisi, bir amfibi saldırı gemisi (LHD tipi - Landing Helicopter Dock) ve onun refakatçisinden oluşan bir Çin deniz grubu, Güney Çin Denizi'nin sularını kullanarak, muhtemelen Filipin Ekonomik Münhasırlık Bölgesi'nin (MEB) sularından çok da uzakta olmayan ortak tatbikatlar gerçekleştirmek üzere güneye yöneliyor.

Habere Tepki Ver

5

19

8

6

1

6

0

1

Yorumlar (0)

Ozan KOLTUK

TRHaber.com - Dünya


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading