50 yıl sonra bir ilk! Uydu görüntüleri yayınlandı: Sahra Çölü sular altında!

50 yıl sonra bir ilk! Uydu görüntüleri yayınlandı: Sahra Çölü sular altında!

Dünyanın en kurak ve çorak yerlerinden biri olan Sahra Çölü'nde onlarca yıl sonra ilk kez yaşanan sel felaketinin ardından, geniş göllerin yuvarlanan kum tepeciklerine dönüştüğü çarpıcı görüntüler ortaya çıktı.

Dünya

15.10.2024, 12:44

Sahra Çölü'ne zaman zaman yağmur yağar, ancak genellikle yılda sadece birkaç santim olarak görülüyor. Fakat Eylül ayında iki gün boyunca yağan şiddetli yağış sonrası Sahra Çölü sular altında kaldı. 

NASA uydusundan alınan ön veriler, bölgenin bazı kesimlerinde yaklaşık 20 santimetre yağmur yağdığını gösterdi. Güneydoğu Fas'taki bir çöl şehri olan Errachidia, geçen ay sadece iki gün boyunca olmak üzere yaklaşık 3 inç yağış kaydetti.

ABD’de ölü sayısı artıyor! Helene kasırgası sonrası sayı gün geçtikçe yükseliyor ABD’de ölü sayısı artıyor! Helene kasırgası sonrası sayı gün geçtikçe... Haberi Görüntüle

50 YIL SONRA BİR İLK

Söz konusu yağış ylül ayının tamamı için normal yağışın dört katından fazla ve bu bölge için yarım yıldan fazla bir değere denk geliyor.

Fas Meteoroloji Ajansı'ndan Houssine Youabeb geçen hafta AP'ye yaptığı açıklamada, "Bu kadar kısa bir sürede bu kadar yağış aldığımız 30 ila 50 yıldır böyle bir şey olmadı" dedi.

Yağmur çöl arazisinin üzerinden akarken, palmiyeler ve çalılık bitki örtüsünün arasında yeni, sulak bir manzara yaratıyordu.

En etkileyici görüntülerden bazıları, nadir görülen selin kum tepeciklerinde yeni göller oluşturduğu Merzouga çöl kasabasından geldi. 

Kasabanın palmiye ağaçlarının yansımaları, dik kum tepecikleriyle çerçevelenen yeni lagünün genişliğine yayılıyor.

5.74 milyon dolarlık tankı çekici olarak kullandılar: Cephede kayış atan T-72'ye Leopard müdahalesi: Savaşı bıraktı nakliyeye başladı 5.74 milyon dolarlık tankı çekici olarak kullandılar: Cephede kayış atan... Haberi Görüntüle

NASA GÖRÜNTÜLERİ YAYINLANDI

Yağmur ayrıca, Fas'ın en büyük milli parkı olan Iriqui Milli Parkı'ndaki göl gibi normalde kuru olan gölleri de doldurdu. Bölgeden gelen ve sel sularını daha iyi vurgulamak için sahte renk kullanan NASA uydu görüntüleri, Sahra'nın kuzeybatısındaki geniş alanlarda yeni oluşan gölleri gösteriyor.

Yağışların çoğu nüfusun az olduğu ücra bölgelere düşerken, bir kısmı da geçen ay Fas'ın kasaba ve köylerine düşerek ölümcül sellere neden oldu ve bir düzineden fazla kişi hayatını kaybetti.

Sahra, 3,6 milyon mil karelik bir alanı kaplayan dünyanın en büyük kutup dışı çölüdür. Eylül ayındaki uydu görüntüleri, fırtınaların normalden daha kuzeye doğru ilerlemesiyle birlikte geniş alanlarının yeşil halıyla kaplandığını gösterdi; bazı çalışmalar, bu fenomeni insan kaynaklı iklim değişikliğine bağladı.

Son araştırmalara göre, fosil yakıt kirliliği gezegeni ısıtmaya ve su döngüsünü bozmaya devam ettikçe, gelecekte Sahra'da daha aşırı yağışlar beklenebilir.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Ozan KOLTUK

TRHaber.com - Dünya


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading