Yandex Metrica

51.000 yıllık sanat! Dünyanın en eski mağara tablosu: Sanatın doğuşu hakkında tüm bildiklerinizi unutun

51.000 yıllık sanat! Dünyanın en eski mağara tablosu: Sanatın doğuşu hakkında tüm bildiklerinizi unutun

Sanat tarihi sil baştan değişti! Endonezya'da bir mağarada bulunan 51.000 yıllık tablo, bir hikaye anlatan ilk sanat eseri olabilir. 

Dünya

05.07.2024, 10:45

Endonezya'nın Sulawesi adasındaki yüzlerce mağara arasında, bir mağaranın kayalık duvarındaki soluk bir sanat eseri küresel öneme sahip. Üç antropomorfik figür ve bir domuzun tasviri, bilim adamlarına göre bilinen en eski insan yapımı sahne ve en az 51.200 yıl öncesine dayanıyor. 

Griffith Üniversitesi Avustralya İnsan Evrimi Araştırma Merkezi'nde arkeoloji profesörü ve perşembe günü Nature dergisinde yayınlanan çalışmanın yazarı Adam Brumm,  bunun insanların uzak geçmişte hikayeler anlatabildiğinin kanıtı olduğunu söyledi.

Son dakika... Mısır, birliklerini Gazze sınırına kaydırıyor Son dakika... Mısır, birliklerini Gazze sınırına kaydırıyor Haberi Görüntüle

SANAT TARİHİNE IŞIK TUTACAK KEŞİF

Sözerine devam eden Brumm, "Hikaye anlatımı insan evriminin son derece önemli bir parçasıdır ve muhtemelen tür olarak başarımızı açıklamaya bile yardımcı olur. Ancak, özellikle çok erken dönem mağara sanatında hikaye anlatımına dair kanıt bulmak son derece nadirdir." şeklinde konuştu.

Bu sahnenin ne anlama geldiğini bilmiyoruz diyen Brumm, "Fakat bunun, insana benzeyen bu üç figür ile domuz arasındaki etkileşimi içeren bir tür hikayeyi aktardığı açık" ifadelerini kullandı.

MÖ 50.000'de Sulawesi adasının sakinleri. Brumm, domuzları boyama konusunda "çılgın" olduklarını ve onları mağara duvarlarına defalarca resmettiklerini açıkladı. Arkeolojik kanıtlar ada sakinlerinin bu tür domuzları avladığını gösteriyor.

Lübnan'da savaş mı başlayacak? Tüm ülkeler vatandaşlarına 'Lübnan'ı terk edin' uyarısında bulunuyor Lübnan'da savaş mı başlayacak? Tüm ülkeler vatandaşlarına 'Lübnan'ı terk edin'... Haberi Görüntüle

300 SANAT ESERİ VARLIĞINI SÜRDÜRÜYOR

Mağaranın günlük erişime uygun olmayan yüksek konumu, insanların oraya özellikle resim yapmak için veya muhtemelen başka bir özel uygulamanın parçası olarak resim yapmak için gittiklerini gösterebilir. 

Brumm, "Sanırım şu anda bulunan şey, sanatta sahneye dayalı hikaye anlatımının hayatta kalan ilk kanıtıdır " dedi. 

Bölge, önemli mağara keşifleri için en popüler noktalardan biridir. Sulawesi'deki önceki buluntular 40.000 ila 44.000 yıl öncesine tarihleniyordu; bu, o zamanlar şimdiye kadar bulunan en eski mağara boyama sahnesiydi. Mağaralarda ve barınaklarda en az 300 sanat eseri varlığını sürdürüyor ve bunların çoğu tam olarak incelenmemiş. 

Endonezya Ulusal Araştırma ve İnovasyon Ajansı ile Avustralya'nın Griffith ve Southern Cross Üniversiteleri liderliğindeki araştırma ekibi, ilk sanat eserlerinin üzerinde biriken kalsiyum karbonat katmanlarını analiz ederek yeni bir tarihleme yöntemi kullandı.  

Bilim adamlarına göre dünyada bilinen en eski mağara resimleri Neandertaller tarafından yapılmıştır. Yaklaşık 65.000 yıl önce. Neasterdallar, modern insanların kıtaya gelmesinden en az 20.000 yıl önce, günümüz İspanya'sındaki üç mağarada el izleri, çizgiler ve şekiller bırakmıştı. 

Habere Tepki Ver

1

0

2

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Ozan KOLTUK

TRHaber.com - Dünya


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading