6. nesil savaş hayali suya düşebilir! Mikoyan-41 için şoke eden iddia: Çizim tahtasından hiç çıkmayabilir

6. nesil savaş hayali suya düşebilir! Mikoyan-41 için şoke eden iddia: Çizim tahtasından hiç çıkmayabilir

PAK DP olarak da bilinen eski MİG-31'in yerini almak üzere geliştirilmekte olan Rusya'nın altıncı nesil gizli önleme uçağı MİG-41' için şoke eden bir iddia ortaya atıldı. Şimdiye kadar tasarlanmış en hızlı uçaktan biri olarak göze çarpan MİG-41 tasarım tahtasından çıkamayabilir. 

Son teknoloji sistemlerle donatılan MİG-41'in hipersonik füzeleri durdurması, füze karşıtı lazerler kullanması ve potansiyel olarak yakın uzay ortamlarında çalışması bekleniyor. Bu yetenekler, füze savunması ve uzay operasyonlarındaki önemli rolüne işaret ediyor. Uçağın gelecekteki yinelemeleri, Rusya'nın öncü otonom savaş sistamlerine olan bağlılığını yansıtan insansınz bile olabilir. 

İlk prototipin 2025'te beklenmesiyle birlikte, MiG-41'in on yılın sonuna doğru hizmete girmesi muhtemel. Aşırı hız, gelişmiş gizlilik ve çok yönlü muharebe yeteneklerini bir araya getiren MiG-41, Rusya'nın gelecekteki hava savunma stratejisinin hayati bir bileşeni olmaya hazırlanıyor. 

Saygın bir savunma ve ulusal güvenlik yazarı olan Harrison Kass, Rusya'nın MiG-41'in 2025'teki ilk uçuşu için zaman çizelgesinin aşırı iddialı olabileceğini öne sürüyor. Kass, altıncı nesil platformların etkileyici bir dizi gelişmiş teknolojiye sahip olmasının beklendiğini ve bunun Rusya için geliştirmenin zor olabileceğini belirtiyor. Şu ana kadar hiçbir ülke altıncı nesil bir uçak üretmeyi başaramadı ve yalnızca üç ülke -Rusya, Çin ve ABD beşinci nesil platformları tanıttı.

MİG-41 TASARIMIN ÖTESİNE GEÇEBİLECEK Mİ?

Kass, "Ancak, Rusya'nın beşinci nesil uçakları seri üretme mücadelesi göz önüne alındığında, birçok kişi projenin uygulanabilirliği konusunda şüpheci" diye yorumladı. Sözlerine devam eden Kass, MiG-41'in, artan itme gücü ve gelişmiş aviyonikler vaat eden Saturn AL-51 motoruna sahip olmasının beklendiğini belirtti. 

Açıklamalarına devam eden Harrison Kass, "Yine de, bu gelişmiş savaşçının planlama aşamasının ötesine geçip geçmeyeceği konusunda şüpheler var."  dedi.

Batılı uzmanlar, önerilen altıncı nesil savaş uçağı olan Rusya'nın MiG-41'i konusunda şüphecilik ve ihtiyatlı iyimserlik karışımını dile getirdiler. Olumlu tarafta, bazı analistler hipersonik hızlar ve gelişmiş gizlilik yetenekleri içeren iddialı tasarımına işaret ediyor. 

Bu özellikler gerçekleşirse, MiG-41 hipersonik füzelere karşı koyabilen ve yakın uzay operasyonlarına katılabilen zorlu bir önleme uçağı haline gelebilir. Çeşitli kaynaklara göre, bu uçak teorik olarak Mach 4 ile Mach 5 arasındaki hızlara ulaşabilir ve bu da onu şu anki uçakların çok ötesinde yeteneklere sahip, şimdiye kadar tasarlanmış en hızlı savaş uçaklarından biri haline getirebilir.

Ancak, birçok Batılı uzman bu iddialara karşı oldukça şüpheci. Ortaya çıkan tehditler konusunda uzman olan Dr. Brent M. Eastwood, MiG-41 projesinin büyük ölçüde spekülatif olduğunu ve muazzam teknik zorluklar ve Rusya'nın gergin havacılık endüstrisi nedeniyle asla gerçekleşemeyeceğini savunuyor. Böylesine yüksek hızlı, gizli bir uçağın geliştirilmesinin henüz var olmayan teknolojik ilerlemeler gerektirdiğini ve Ukrayna'daki devam eden savaşın muhtemelen bu projeden kritik kaynakları uzaklaştırdığını belirtiyor. 

JET PROPAGANDASI

Başka bir askeri analist olan Peter Suciu, MiG-41'i Rusya'nın ABD ve Çin'in yeni nesil savaş uçaklarıyla rekabet etmek için yaptığı "sahte girişim" olarak tanımlıyor ve bunun gerçeklikten çok propaganda ile ilgili olduğunu öne sürüyor.

O ve diğerleri, özellikle Mach 4 veya daha yüksek hızlarda sürekli süpersonik uçuşla birlikte gelecek muazzam ısı ve yakıt talepleri göz önüne alındığında, iddia edilen performans seviyelerine ulaşmanın uygulanabilirliğini sorguluyor. Bu uzmanlar arasındaki fikir birliği, MiG-41'in teorik olarak bir oyun değiştirici olabilmesine rağmen, önemli teknolojik atılımlar ve finansal yatırımlar olmadan "hayal" olarak kalma olasılığının daha yüksek olduğudur.

Elbette Rus tarafı Batı'nın şüpheciliğine güçlü bir iç iyimserlikle karşılık veriyor. Çeşitli Rus liderler ve yetkililer MiG-41 projesine desteklerini dile getirerek, ülkenin savunma yeteneklerini güçlendirmedeki önemli rolünü vurguladılar. 

MiG-41'in arkasındaki beyin gücü olan Mikoyan Gurevich'in başındaki Sergey Korotkov, uçağın sadık bir savunucusu olmuştur. MiG-41'in yaşlanan MiG-31'in çok ihtiyaç duyulan bir halefi olduğunu belirtmektedir. Korotkov, MiG-41'in aşırı hızlarda ve irtifalarda çalışabilen, hatta potansiyel olarak yakın uzay ortamlarına bile ulaşabilen son teknoloji bir önleme uçağı olacağını vurgulamıştır. Bu, onu Rusya'nın gelecekteki hava savunma stratejisinde önemli bir varlık haline getirir. 

Proje ayrıca, MiG-41'in önümüzdeki on yıllarda Rusya'nın teknolojik ve askeri gücünü temsil edeceğine dair sağlam bir inanç bulunan Rus hükümetinin çeşitli düzeylerinde de destek görüyor. MiG-41'in potansiyeline olan güven yüksek ve bazı yetkililer uçağın 2030'lara kadar operasyonel olabileceğini öne sürüyor. Eğer öyleyse, bu Rusya'nın hava savunma yeteneklerinde önemli bir ilerlemeye işaret edecektir.

Avatar
Ozan KOLTUK