Yandex Metrica

72 milyonluk bir dev doğuyor: Emperyalistlerin çanına ot tıkayan hamle

72 milyonluk bir dev doğuyor: Emperyalistlerin çanına ot tıkayan hamle

Afrika'da emperyalizme karşı yakılmış bağımsızlık ateşi kurumsal bir kimliğe büründü. Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğundan (ECOWAS) ayrılan Mali, Burkina Faso ve Nijer, Sahel Devletleri İttifakını (AES) kurdu. Konfederasyon anlaşması imzalayan AES ülkeleri, ortak ordu ve ortak para birimi hedefliyor. AES liderleri, tüm Afrika ülkeleri için rol model haline dönüşebilir. 

Dünya

17.07.2024, 17:12

Batılı sömürgeciler tarafından kaynakları sömürülmüş, iç savaşlarla kan kaybettirilmiş ve onlarca yıl fakir bırakılmış Afrika, Sahel bölgesindeki 3 ülkenin önderliğinde uyanıyor. 

Amerikan ve Fransız güçlere karşı organize edilmiş 'karşı darbelerle' yönetimi el değiştiren Nijer, Mali ve Burkina Faso, konfederasyon sistemiyle 'tek güç' haline geliyor. 

Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğundan (ECOWAS) ayrılarak bunun yerine Sahel Devletleri İttifakını (AES) kuran 3 ülke, 72 milyon nüfuslu bir dev haline gelerek çekim merkezine dönüşebilir.  

(soldan sağa) Mali lideri Assimi Goita, Nijer lideri Abdurrahman Tchiani ve Burkina Faso lideri İbrahim Traore

Üyelerden birine saldırı olması halinde buna askerî açıdan hep birlikte cevap vermeyi taahhüt eden AES ülkeleri, ortak savunma paktı oluşturdu. 

Eurofighter out F-15 in! O ülke gemileri yaktı: Savaş uçağı için harekete geçtiler Eurofighter out F-15 in! O ülke gemileri yaktı: Savaş uçağı... Haberi Görüntüle

SENEGAL'İN DE AES'E KATILMASI BEKLENİYOR

Fransa'nın Afrika'yı sömürmek için ortaya çıkardığı CFA Frangı'nı kullanan ve onlarca yıldır kaynaklarını Paris'e akıtan bu ülkeler, çok yakında ortak para birimine geçecek. 

Nijer lideri Abdurrahman Tchiani, Burkina Faso lideri İbrahim Traore ve Mali lideri Assimi Goita, Afrika'da emperyalizme karşı mücadelenin rol modelleri haline geldi. 

Sahel Devletleri İttifakının dönem başkanlığını 1 yıl boyunca Mali Cumhurbaşkanı Goita yürütecek. Önümüzdeki aylarda AES'e yeni ülkelerin katılması bekleniyor. 

Potansiyel aday listesinin başında ise mayıs ayındaki seçimlerde sandık devrimine imza atan Senegal var. 

Senegal Cumhurbaşkanı Diomaye Faye

Sahraaltı coğrafyasında sömürgecilere darbe ile değil sandıkla meydan Senegal halkı, Fransızları ülkeden kovacağını ve maden anlaşmalarını iptal edeceğini vaat eden Diomaye Faye'yi yeni cumhurbaşkanı olarak seçmişti. 44 yaşındaki Faye, oyların yüzde 54,2'sini almayı başardı. 

17 milyon nüfuslu Senegal'le birlikte 45 milyon nüfuslu Cezayir'in de AES'e göz kırpması muhtemel görünüyor. Nijer'de 2023 yılındaki darbenin ardından bu ülkeyi işgal etmekle tehdit eden Fransa, en net cevabı Cezayir yönetiminden almıştı. 

1945-1968 yılları arasında Fransızların açıkça soykırım yürüttüğü Cezayir, Nijer'e saldırı olması durumunda Fransızlara karşı Nijer'in yanında olacaklarını duyurmuştu.   

Türkiye ile ABD arasında kritik görüşme: Suriye ile bağlantılı konular ele alındı Türkiye ile ABD arasında kritik görüşme: Suriye ile bağlantılı konular... Haberi Görüntüle

BAŞKALDIRI BAŞARILI OLSUN, ŞİMDİ SIRA KALKINMADA

Mali'de 2020 yılında gerçekleşen darbe sonrası Fransızlar bu ülkeden kovulmuştu. Burkina Faso'da ise 2022'de gerçekleşen yönetim değişimi sonrası ilk iş olarak Fransız askerleri kapı dışarı edilmişti. 

Bu iki ülkeyi izleyen Nijer de aynı politikayı uyguladı ve önce Fransızları kovdu, ardından Amerikan üssünün boşaltılması talimatı verdi. ABD askerleri ekim ayına dek Nijer'i tamamen terk etmiş olacak. 

Afrika'da 'Sahel' olarak adlandırılan sahraaltı coğrafyası

Sömürgecileri topraklarından kovarak sonrasında konfederasyon kuran Sahel ülkeleri için yeni bir dönem başladı. Rusya ve Türkiye ile sıkı işbirliği bulunan devrimci ülkelerin bundan böyle hızla kalkınması ve aynı zamanda Batı destekli terör örgütlerini ortadan kaldırması gerekiyor. 

Afrika'da yakılan bağımsızlık ateşinin parlamaya devam etmesi, Mali, Burkina Faso ve Nijer'in başarısına bağlı. 23 milyon nüfuslu Mali, 23 milyon nüfuslu Burkina Faso ve 26 milyon nüfuslu Nijer'in hızla kalkınması bekleniyor.

Türk SİHA'larının kullanıcılarından biri olan Burkina Faso, insansız hava araçlarını Batı destekli terör örgütlerine karşı kullanıyor. 

 

Habere Tepki Ver

8

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Atilla Diş

TRHaber.com - Dünya


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading