Sitede Ara

ABD basını ortalığı ayağa kaldırdı: Rusya ve Husiler gizli anlaşma mı yaptı? Şok iddia!

ABD basını ortalığı ayağa kaldırdı: Rusya ve Husiler gizli anlaşma mı yaptı? Şok iddia!

Kızıldeniz'de gerginlik artarak devam ediyor. ABD medyası, Rusya Yemen'deki Husilere İsrail bağlantılı gemi saldırıları için uydu verisi sağladığını belirtti. 

Dünya

25.10.2024, 15:28

ABD merkezli The Wall Street Journal'ın (WSJ) haberine göre, Rusya'nın bu yıl başında Yemen'deki İran destekli Husi milislerine Kızıldeniz'de İsrail ile bağlantılı batılı gemilere saldırı düzenlemeleri için yeniden yükleme uydu verisi üretimi iddia edildi.

Son dakika... İşgalci İsrail'den açıklama: Hizbullah'ın yeni lideri olması beklenen isim öldürüldü Son dakika... İşgalci İsrail'den açıklama: Hizbullah'ın yeni lideri olması beklenen... Haberi Görüntüle

İDDİA ORTAYA ATILDI

Haberde, Rusya'nın uyduda İran Devrim Muhafızları üyelerinin Husilere ilettiği belirtiliyor. Bu istihbarat desteği, Husilerin Kasım 2022'den bu yana İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarına yanıt olarak Kızıldeniz'de İsrail bağlantılı gemilere yönelik saldırılarları devam ediyor. 

Avrupa Kiev'den uzaklaşıyor! Almanya Ukrayna'nın füze talebini görmezden geldi! Avrupa Kiev'den uzaklaşıyor! Almanya Ukrayna'nın füze talebini görmezden geldi! Haberi Görüntüle

KIZILDENİZ ISINDI 

Rusya'nın uydu görüntülerini paylaşarak Husilerin operasyonlarında “destekleyici” bir rol üstlendiği iddiası, Batı ve Orta Doğu'daki güvenlik dengeleri açısından önemli bir gelişme olarak değerlendiriliyor. Bu iş birliğinin ayrıntıları henüz netlik kazanmasa da, Kızıldeniz'deki güvenlik durumu ve bölgedeki deniz bağlantısı üzerindeki etkiler sona erdi. 

Çin savaş hazırlıklarına hız veriyor: Şi Jinping'den kritik çağrı! Çin savaş hazırlıklarına hız veriyor: Şi Jinping'den kritik çağrı! Haberi Görüntüle

NELER OLDU? 

Husiler​, İsrail'in Gazze saldırılarına karşılık 2023 yılının Kasım ayında Kızıldeniz'de İsrail bağlantılı gemileri hedef almaya başlamıştı. Kızıldeniz'de 80'den fazla ticari gemiyi hedef alarak füze ve dronlarla saldırılar gerçekleştiren Husilerin saldırılarının ardından batılı gemicilik şirketleri Kızıldeniz'deki seferlerini durdurma kararı almıştı.

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, 18 Aralık'ta Husilerin Kızıldeniz'de uluslararası ticari gemilere saldırılarına karşı "Refah Muhafızı Operasyonu" adlı çok uluslu bir koalisyon kurulduğunu açıklamıştı.

Proje 636.3! Son denizaltı da denize indi: Pasifik'de düzen değişecek Proje 636.3! Son denizaltı da denize indi: Pasifik'de düzen değişecek Haberi Görüntüle

HUSİLER KİM? 

Envanterinde başkent Sana'nın binlerce km uzağındaki İsrail'i vurabilecek balistik füzeler ve silahlı insansız hava araçları bulunan ve bazı kaynaklara göre, emrinde ağır silahlarla donatılmış 100 binin üzerinde savaşçısı bulunuyor. 

Husiler, tam adıyla "Ensarullah" (Allah'ın Yardımcıları) olan, Yemen merkezli Şii-Zeydi bir hareket ve üye grubu olarak biliniyor. 1990'larda Yemen'in büyüyen Husiler, başlangıçta kültürel bir canlanma hareketi olarak ortaya çıktı. Liderleri Hüseyin el-Husi'nin adıyla "Husiler" olarak anılmaya başlanmaya başlandı. Grup, özellikle 2004'te Yemen hükümetleriyle birlikte girince daha geniş bir etkiye sahip oldu. 2011'deki Arap Baharı'yla hız kazanan siyasi çalkantılardan yararlanarak Yemen'de giderek genişledi. 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Hüseyin Can Yosuntaş

TRHaber.com - Dünya


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading