Yandex Metrica

ABD Kıbrıs Rumlarını korumak için denizaltı gönderdi, Eisenhower da Girit'ten hareketlendi

ABD Kıbrıs Rumlarını korumak için denizaltı gönderdi, Eisenhower da Girit'ten hareketlendi

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin soykırım iştahı Doğu Akdeniz sularını her geçen gün daha da ısındırıyor. Hizbullah'ın Rumları ve İngiliz üslerini tehdidi sonrası nükleer tahrikli Amerikan denizaltısı USS Georgia, Limasol Limanı'nda belirdi. Girit'teki Suda Limanı'nda demirli uçak gemisi USS Eisenhower ise Gazzelilerden sonra Lübnanlıların da katledilmesine destek vermek üzere İsrail açıklarına geliyor.

Dünya

01.07.2024, 00:07

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin (GKRY) soykırım iştahı Doğu Akdeniz'i büyük bir savaşın eşiğine getirdi. Limanlarını Gazze'deki soykırımın devamı için Amerikan savaş gemilerine açan Rumlar, son olarak bir denizaltıya ev sahipliği yaptı. 

İsrail'in saldırmaya hazırlandığı Lübnan'da Hizbullah grubu, soykırımcılara destek vermemesi konusunda Güney Kıbrıs'ı uyarmış ve hem Rumların hem de Ada güneyindeki İngiliz üslerinin bombalanabileceği mesajı vermişti.

Bu tehdidin ardından Amerikan donanması, Kıbrıs Rumlarını daha da tehlikeye atacak bir hamleye imza attı. Bir süredir Limasol açıklarında seyreden USS Georgia denizaltısı, yüzeye çıktı ve ikmal amacıyla Limasol Limanı yakınında demirledi. 

USS Georgia denizaltısı Limasol'da görüntülendi.

Amerikan denizaltısı, İsrail'in soykırım ve katliamlara daha rahat devam etmesini sağlamak üzere Doğu Akdeniz'e konuşlandırılan uçak gemilerini koruyan filonun bir parçası durumunda. 

Nükleer yakıt kullanan 170 metre uzunluğundaki USS Georgia, torpido, seyir füzesi ve balistik füzeler ateşleyebiliyor. USS Georgia denizaltısında 150'den fazla mürettebat bulunuyor.

Apple'dan tüm iPhone sahiplerine duyuru: Hangi modellerde yapay zeka olmayacak Apple'dan tüm iPhone sahiplerine duyuru: Hangi modellerde yapay zeka olmayacak Haberi Görüntüle

İKİ KÜÇÜK, BİR BÜYÜK UÇAK GEMİSİ DOĞU AKDENİZ'E

USS Georgia'nın Limasol'da su yüzeyine çıkmasını müteakip Girit'in Suda Limanı'nda demirli uçak gemisi USS Eisenhower'ın ise İsrail açıklarına doğru hareket etmek üzere olduğu kaydedildi. 

Rum basını aynı zamanda Amerikan donanmasına ait amfibi çıkarma gemisi USS Wasp'ın da Cebelitarık Boğazı'nı geçerek Doğu Akdeniz'e rotalandığını hatırlatıyor.

Öte yandan Wasp ile benzer sınıftaki bir başka amfibi gemi USS Oak Hill'ın beraberindeki 2 gemiyle birlikte İsrail'i koruma faaliyetine katılacağı kaydediliyor. 

USS Eisenhower uçak gemisi Girit'in Suda Limanı'nda

Mevcut gelişmeler, İsrail'in Gazze sonrası Lübnan'da da kanlı bir katliama hazırlandığını doğrular nitelikte. Gazze'yi Amerikan bombalarıyla yerlebir ederek 40 bini aşkın sivili öldüren, yüzbinlercesini de yaralayan vahşiler, o bölgede Rusya'yı da teyakkuza geçirdi. 

Rus kruvazörü Varyag, Lübnan açıklarında dronların durdurulmasını simüle eden tatbikat gerçekleştirdi. Bunun yanında Rus donanmasına ait denizaltıların da Doğu Akdeniz'de sürekli hareket halinde olduğu belirtiliyor. 

Lübnan'da savaş mı başlayacak? Tüm ülkeler vatandaşlarına 'Lübnan'ı terk edin' uyarısında bulunuyor Lübnan'da savaş mı başlayacak? Tüm ülkeler vatandaşlarına 'Lübnan'ı terk edin'... Haberi Görüntüle

TÜRKİYE GÜNEY KIBRIS'A MÜDAHALE EDER Mİ?

İsrail'in Lübnan'a kapsamlı saldırılara başlamasıyla birlikte Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin İran destekli Hizbullah tarafından saldırıya uğraması olasılıklar dahilinde görülüyor. 

Kıbrıs Türklerinin garantörü olan ve Ada'nın tamamında söz sahibi Türkiye ise böyle bir durumda kriz bölgesine müdahale edebilir. 

Uluslararası deniz hukuku Profesörü Selami Kuran, Rumların Güney Kıbrıs'ı İsrail çıkarları doğrultusunda kullanmaya devam etmesinin Ada'nın tamamına yönelik güvenlik riski oluşturduğunu hatırlatarak şunları söylüyor:

"Garantör olarak Türkiye'nin, Ada'nın tamamını ilgilendiren konularda söz hakkı var. Üçüncü ülkelerle yapılan askerî anlaşmalar da bu çerçevede ele alınabilir. 

Türkiye'nin uluslararası hukuktan doğan hakları var. Bunları daha önce kullandı. Gerekirse yine kullanır. Çünkü askerî amaçla kullandırılan üsler meselesi anlaşmalara aykırı." 

Habere Tepki Ver

15

0

1

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Atilla Diş

TRHaber.com - Dünya


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading