ABD Suriye'deki güçlerini azaltmak için düğmeye bastı! Bazı bölgelerde asker kalmayacak

ABD'nin Suriye'den çekilme sürecine dair önemli gelişmeler yaşanıyor. ABD'nin Suriye'den kademeli bir askeri çekilme için taslak planı tamamladığı, bunun önemli miktarda asker azaltmayı ve kilit bölgelerde stratejik yeniden konuşlandırmaları içerdiği belirtildi.
Donald Trump'ın yeniden başkan seçilmesiyle ABD'nin Ortadoğu'daki askeri varlığı yeniden sorgulanıyor. Trump'ın özellikle Suriye'den askerleri çekme isteği biliniyor. Buna dair gelişmeler ise peş peşe yaşanmaya başlandı. Dün ABD'nin etkili gazetelerinden The New York Times, ABD'nin bazı üsleri kapattığını, çok sayıda askeri ise Suriye'den çektiğini duyurmuştu. Haberde ABD ordusunun ülkenin kuzeydoğusundaki sekiz küçük operasyon üssünden üçünü kapatmakta olduğunu ve birlik seviyelerini 2 binden bin 400'e düşürdüğü belirtildi. Habere kaynaklık eden iki üst düzey ABD yetkilisi kapatılan üslerin Mission Support Site Green Village, M.S.S. Euphrates ve çok daha küçük üçüncü bir tesis olduğunu söyledi.
Bugün ise bir başka gelişme daha yaşandı ve ABD'nin Suriye'de ayrıntılı güç azaltma planı taslağı hazırladığı öne sürüldü. Clash Report'un X hesabında verilen bilgiye göre söz konusu taslağın hazırlandığı, bunun önemli miktarda asker azaltma ve kilit bölgelerde stratejik yeniden konuşlandırmaları içerdiği belirtildi.
Taslak plana göre ABD birlikleri Arap çoğunluklu Deyrizor ve Rakka bölgelerinden tamamen çekilecek. ABD yönetiminin kuzeydoğu Suriye'deki askeri varlığı böylece tamamen sona ermiş olacak. Fakat Washington'un Haseke'deki Rumailan Hava Üssü'nün operasyonel kontrolünü en az bir yıl daha elinde tutmayı istediği bildiriliyor. Plana göre Deyrizor ve Rakka'nın güneyinde kontrolün Şam hükümetine devredilmesi öngörülüyor. Fakat bu bölgedeki devir teslime ilişkin kısa vadede operasyonel bir plan bulunmuyor.
TİŞRİN BARAJI
Stratejik Tişrin Barajı yakınlarında ise küçük bir ortak koordinasyon üssü kurulması hedefleniyor. Burası terör örgütü SDG/PKK/YPG, Şam hükümeti ve Türkiye arasında bulunuyor. Öte yandan Tanf'ta bulunan ABD üssünde eğitilen Suriye muhalif güçleri ve Suriye Ordusu Kuzey Kolordusu bu bölgeye konuşlandırılacak. Bu birliklerin ABD, Türkiye ve Suriye Hükümeti arasında koordinasyon gücü olarak hizmet vermesi bekleniyor.
ŞAM GÜÇLERİ DEVRALACAK
ABD güçlerininbölgeden çekşlmesyle beraber Suriye ordusunun Türkiye sınırında pozisyon alması bekleniyor.
İSRAİL ENDİŞELİ
Üst düzey bir İsrailli yetkiliye göre, ABD'nin Suriye'nin kuzeyinden askerlerini çekmesinin, Türkiye ile İsrail arasındaki gerilimi ve Türkiye'nin "Suriye'deki daha fazla stratejik askeri noktayı kontrol etmek yönündekini iştahını artırma potansiyeli" taşıyor.
İsrail basınında çıkan haberlerde ABD Başkanı Donald Trump'ın geçtiğimiz haftalarda Beyaz Saray'da İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile bir araya geldiği toplantıda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan hakkında söylediklerinin İsrail güvenlik kurumlarını teyakkuza geçirdiği belirtilmişti. İsrail'in geçtiğimiz haftalarda Suriye'de Türkiye'nin konuşlanacağı belirtilen Humus iline bağlı Tedmur (Palmira) ilçesindeki T4 askeri üssüne düzenlediği saldırıların, ABD çekilmeden önce Türkiye'nin konuşlanmasını geciktirmek için yapıldığı ve ABD asker çekmeye başlamadan önce "zamana karşı yarış" olarak görüldüğü ifade edildi.
Türkiye'nin Suriye'de İsrail'in hareket özgürlüğünü sınırlama ve gelecekte işgal altında tuttuğu Suriye topraklarına yönelik potansiyel bir tehdit oluşturma ihtimalinin İsrail'i korkuttuğu aktarıldı.
İsrail basını ayrıca ABD'nin bölgeden çekilmemesi ve asker bulundurması konusunda Netanyahu hükümetinin Trump'ı ikna etmeye çalışıldığı yazıldı.
Trump, önceki başkanlık döneminde Suriye'den askerlerini çekme girişimişnde bulunmuş ancak bu girişim yarım kalmıştı. İsrail basını ise bu kez o kadar şanslı olmadıklarını dile getiriyor. The Jerusalem Post, o dönemde ABD'den sonra bölgeyi Rusya ve İran'ın kontrol edeceğinden korktuklarını şimdi ise bölgede Türkiye'nin etkinliğinin artmasından endişe ettiklerini ifade etti.
DİĞER