Yandex Metrica

ABD ve Fransa'yı kapı dışarı eden ülkeden Almanlar da kovuldu: Türk heyeti oraya çıkarma yapmıştı

ABD ve Fransa'yı kapı dışarı eden ülkeden Almanlar da kovuldu: Türk heyeti oraya çıkarma yapmıştı

Afrika'da Sahraaltı coğrafyasının önemli ülkesi Nijer, Amerikan ve Fransızların ardından sömürgeci Almanları da kovdu. Ülkede bulunan Alman askerlerinin tamamı 30 Ağustos 2024 itibariyle Nijer'i terk etti. Emperyalizmin yoksulluk içinde bıraktığı uranyum ve altın ülkesi, müreffeh bir gelecek inşası için Türkiye'ye güveniyor.

Dünya

31.08.2024, 15:29

Amerikan ve Fransız sömürgecileri kovan Afrika ülkesi Nijer, son olarak Alman askerlerini de kapı dışarı etti. Şubat 2016'dan beri Nijer'de bir hava üssünü kullanmakta olan Alman ordusu, son kalan malzemelerini de 5 kargo uçağına yükleyerek ülkeden ayrıldı. 

Başkent Niamey'deki hava üssünü kullanmak için verilen geçici iznin ağustos ayı sonunda dolmasıyla Berlin yönetimi, ülkede kalan son 60 personelini de geri çekti. 

Alman ve Nijerli askerî yetkililer çekilmenin tamamlandığını duyuran ortak açıklamayı okudu.

Alman askerleri Nijer'i terk etti.

Kargo uçaklarıyla Nijer'i terk eden Alman askerleni cuma günü akşam saatlerinde Wunsdorf Hava Üssü'nde Almanya Savunma Bakanı Nils Hilmer karşıladı. 

Putin Türkiye'ye gelecek mi? Kremlin'den kritik açıklama geldi Putin Türkiye'ye gelecek mi? Kremlin'den kritik açıklama geldi Haberi Görüntüle

NİJER İÇİN YENİ BİR DÖNEM BAŞLADI

Geçtiğimiz ay Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, MİT Başkanı İbrahim Kalın, Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün ve Ticaret Bakan Yardımcısı Özgür Volkan Ağar'ın adeta çıkarma yaparak çok sayıda anlaşma imzaladığı Nijer, Batılı ülkelerle ilişkiyi en alt seviyeye indirdi. 

Uranyum ve altın madenleriyle ünlü Nijer ABD, Fransa ve Almanya'yı kovarak daha müreffeh bir geleceğe yelken açtı. 

2023 yılında askerî darbeyle işbaşına gelen Nijer lideri Abdurrahman Tchiani, öncelikle Fransızları ülkeden kovmuş, Paris'le daha önce imzalanan tüm anlaşmaları feshetmiş, ardından Amerikan ordusuna kapıyı göstermişti. 

Washington, Afrika'daki en büyük SİHA üssünü böylelikle kaybetmiş ve kullanmakta olduğu garnizonu Rus personellere devretmişti. Amerikan ve Fransız medyası, Nijer'in güvenliğini sağlamak üzere Türkiye'nin de milis desteğinde bulunduğunu ileri sürüyor. 

Dünyadaki uranyum arzının yüzde 5'ini tek başına karşılayan ve Fransız nükleer santrallerine onlarca yıldır uranyum yakıtı sağlayan Nijer, sömürgeci güçlerin doymak bilmez çalma hırsı nedeniyle topraklarının yüzde 80'ine düzenli elektrik ulaştıramıyor.

Dünyanın en fakir 7. ülkesi konumundaki Nijer'de kişi başı millî gelir 600 doları geçmiyor. 

Türkiye, kısıtlı imkanlar içindeki Nijer'e TUSAŞ yapımı HÜRKUŞ uçaklarını vermiş, aynı zamanda silahlı insansız hava aracı Bayraktar TB2'leri yollamıştı.

Yeraltı kaynaklarının işlenerek ülke ekonomisine kazandırılması ve ordunun yeniden yapılanıp modern hale getirilmesi konusunda Niamey hükümeti Türkiye'ye güveniyor. 

Habere Tepki Ver

9

0

1

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Atilla Diş

TRHaber.com - Dünya


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading