ABD'de anket sonuçları gerçeği mi yansıtıyor? Kesin gözüyle bakılıyor...

ABD'de anket sonuçları gerçeği mi yansıtıyor? Kesin gözüyle bakılıyor...

Amerikan Birleşik Devletleri 5 Kasım tarihinde yeni başkanını seçmek üzere sandığa gidecek. 81 yaşındaki Biden’ı adaylıktan çekilmesi ve siyasi kariyerini noktalaması sonrası Demokrat aday Kamala Harris ile Cumhuriyetçi aday Donald Trump arasında kıyasıya bir seçim rekabeti yaşanıyor. Kimin başkan olacağı bir hayli merak edilirken, ABD'de son seçim anketleri ne diyor? İşte ayrıntılar...

Dünya

18.10.2024, 12:09

ABD'de seçmeni 5 Kasım tarihinde yeni başkanını seçmek üzere sandığa gitmeye hazırlanıyor. Haziran ayı içerisinde Başkan Joe Biden, Cumhuriyetçi aday Donald Trump ile yapmış olduğu münazara sonrası yeni bir karar aldı. 81 yaşındaki lider, almış olduğu bu karar neticesinde siyasi kariyerini noktalayarak, adaylıktan çekildiğini açıklamıştı. Bayrağı alan 59 yaşındaki Demokrat aday Kamala Harris ise kısa zaman dilmi içerisinde çok sayıda bağış toplarak anket sonuçlarında Trump'ı yakalamıştı. ABD'nin yapacağı seçimde önünde iki seçenecek bulunuyor. ABD seçmeni, ya tarihinde ilk kez bir kadın başkanı seçecek, ya da ikinci Trump dönemini başlatacak.

Demokatların adayı olan Harris, henüz Temmuz ayının başlarında Cumhuriyetçi aday Trump'ın önüne geçmeyi başardı. Kampanın daha başında olan anketlerde oy oranını artıran Harris, Ağustos ayı içerisinde 4 puanlık fark attı. Ancak Eylül ayı başlarından beri oranlar değişkenlik göstermedi. 10 Eylül tarihinde 70 milyona aşkının izlemiş olduğu başkanlık münazeresinin neticeleri anket sonuçlarına yansımadı.

Bu bir köstebek ilanıdır! CIA yeni casuslar için harekete geçti: Ülkenizi satın sizi ihya edelim Bu bir köstebek ilanıdır! CIA yeni casuslar için harekete geçti:... Haberi Görüntüle

ANKETLER GERÇEĞİ YANSITIYOR MU?

Ulusal anketlerde alınan veriler ülke popülerliği hakkında bize bilgi verirken, seçim neticelerine dair öngörüde bulunmamıza katkıda bulunmuyor. Çünkü ‘Seçiciler Kurulu’ (Electoral College) isimi seçim sisteminin kordine ettiği ABD'de, başkan hak oylaması ile ortaya çıkmıyor. Amerikan seçmeni, sandığa gittiklerinde esasında bulunduğu eyaletin hangi adaya oy vereceğini belirliyor.

Bu nedenle son 20 yılda iki aday da az halkoyu almalarına karşılık seçimlerden galip çıktı. Örneğin eski başkanlar  George W. Bush (2000) ve Donald Trump'da (2016) olduğu üzere.

İsrail ordusunda çatlak: Esir takasını için isyan ettiler tek tek kalemleri kırıldı İsrail ordusunda çatlak: Esir takasını için isyan ettiler tek tek... Haberi Görüntüle

SEÇİCİ KURUL OYU

Bu sistem dahilinde 50 eyaletin nufüs oranına göre belirlenmiş bir ‘Seçici Kurul’ oyu bulunuyor. Bu kurul doğrultusunda oyu yüzde 1'in bile üzerinde olan başkan adayı o eyallete tüm Seçici Kurul’ oyunu kazanıyor. Örneğin 25 milyon nüfuslu Texas’ın 38 delegesi, 630 bin nüfuslu Vermont’un ise sadece üç delegesi bulunuyor.

Serap değil gerçek! Kıyamet alameti gibi olay! Dünyanın en kuran çölünü su bastı! Serap değil gerçek! Kıyamet alameti gibi olay! Dünyanın en kuran... Haberi Görüntüle

SALINCAK EYALET

Seçiciler Kurulu’ içerisinde 538 delege bulunuyor. Adayın galip gelmesi için tüm eyaletlerden gelecek toplam 270 delegeye ulaşması gerekiyor. Ancak 50'ye yakın eyaletin bir çoğu neredeyse aynı partiye oy kullanıyor. Bu nedenle adaylar için krtik önem arz eden eyaletler bulunuyor. Seçim sonuçlarına direkt etki eden bu eyaletler ‘salıncak eyalet’ olarak isimlendiriliyor. Bu seçimlerde; "Pennsylvania, Wisconsin, North Carolina, Georgia, Michigan, Arizona ve Nevada" isimli yedi salıncak eyalet bulunuyor.

Terör devleti Gazze saldırıları 1. yılında: Acı tablo büyüyor! Terör devleti Gazze saldırıları 1. yılında: Acı tablo büyüyor! Haberi Görüntüle

EYALETLERDE HANGİ İSİM ÖNDE?

Son anket verileri ışığında yedi eyalet içerisinde adayların birbirlerine net bir üstünlüğü bulunmuyor. Bazı noktalarda, bazı noktalarda ise Harris'in önde olduğu görülüyor.

Arizona, Georgia ve North Carolina’da Ağustos'dan itibaren sonuçlar sürekli değişkenlik göstermesine rağmen birkaç haftadır az bir farkla Trump'ın önde olduğu görüldü. Defalarca netice değişen Nevada eyaletinde ise Harris önde olarak gözlemlendi. Michigan, Pennsylvania ve Wisconsin’de ise Harris ağustostan beri iki-üç puanla öndeydi fakat fark giderek azalmaya başladı.

Bakıldığı üzere üç eyalet Demokratların kalesi olarak biliniyor. Ancak Trump 2016’da kazandığı başkanlık yarışında eyaletteki dengeleri bozdu. Biden'da 2020 seçimlerinde eyaletleri Cumhuriyetçilerden geri aldı. Aynı başarıyı Harris'inde göstermesi durumunda seçimi kazanma noktasında önemli bir mesafe kat edecek.

 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Bersan Taskaya

TRHaber.com - Dünya


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading