Yandex Metrica

Sitede Ara

ABD'den cılız BMGK reformu önerisi: İki Afrika ülkesine vetosuz daimi üyelik!

ABD'den cılız BMGK reformu önerisi: İki Afrika ülkesine vetosuz daimi üyelik!

ABD, BMGK reformu için yeni fakat cılız bir adım atmaya hazırlanıyor. Başta Türkiye olmak üzere BMGK'deki veto yetkisinin 5 devlet tarafından çoğunlukla da ideolojik olarak kullanılması birçok ülkeyi rahatsız ediyor. ABD, iki Afrika ülkesinin veto hakkı olmadan daimi üye olması için hazırladığı teklif sunması bekleniyor.

Dünya

13.09.2024, 09:44

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın artık dünyada bir marka haline gelen "Dünya beşten büyüktür" sözü Birleşmiş Milletler'de yapılması gereken reformu en iyi anlatan söz. Ancak Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin beş daimi üyesi ABD, Rusya, Çin, Fransa ve İngiltere hallerinden memnun görünüyor. Bu beş ülke hem kendileri hem de istedikleri ülkeler hakkında karar alınmasını sürekli engelliyor. Sıkışmış BM sistemini düzeltmek için çeşitli fikirler ortaya koyulurken ABD, bu "topal" sistemi değiştirmeyecek bir planı olduğunu duyurdu.

Hamas'tan İsrail'e Netanyahu uyarısı: 'Esirler gün yüzü göremeyecek' Hamas'tan İsrail'e Netanyahu uyarısı: 'Esirler gün yüzü göremeyecek' Haberi Görüntüle

DAİMİ ÜYE AMA VETO YETKİSİ YOK

ABD'li bir yetkiliye göre BM Daimi Temsilcisi Linda Thomas-Greenfield, ülkesinin BMGK reformuna yönelik vizyonunu bugün açıklayacak. Yetkiliye göre Linda Thomas-Greenfield, BMGK'ye iki Afrika ülkesinin daimi üye olarak dahil edilmesini önereceği öğrenildi. Fakat ABD bu ülkelerin veto yetkisi olmamasını istiyor. ABD, yeni veto yetkilerinin sistemi daha fazla kilitleyeceğini savunuyor. ABD'li yetkili, yeni daimi üyeliklerin BMGK'nin temsil gücünü artıracağını öne sürdü.

Yetkili ayrıca küçük ada ülkeleri için de geçici bir BMGK üyeliğinin söz konusu olabileceğini söyledi. Yaklaşık 65 milyonun temsil edildiği bu ülkelerin BMGK'de "sözü" olmasının önemine işaret eden yetkili, bu ülkelerin görüşlerinin barış ve güvenlik için önemli olduğunu belirtti.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

İdris Kartal

TRHaber.com - Dünya


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading