ABD'den iki önemli isim Gazze gündemiyle Kahire'ye gidiyor: Burns ve McGurk, İsrail'e ateşkes için baskı yapacak

ABD'den iki önemli isim Gazze gündemiyle Kahire'ye gidiyor: Burns ve McGurk, İsrail'e ateşkes için baskı yapacak

CIA Direktörü William Burns ve Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi OrtaDoğu ve Kuzey Afrika Koordinatörü Brett McGurk Mısır'a gidiyor. Gazze'de ateşkes ve esir takası gündemiyle kahire'ye gidecek ikilinin İsrail'e baskı yapması bekleniyor.

Dünya

05.06.2024, 01:48

ABD Başkanı Joe Biden, 31 Mayıs'ta Beyaz Saray'daki konuşmasında, İsrail'in, 3 aşamadan oluşan yeni bir ateşkes önerisi sunduğunu belirterek planın ayrıntılarını açıklamıştı. Fakat İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Biden'ın bu önerisine karşı çıkmış Gazze'ye yönelik saldırılara devam edileceğini bildirmişti. Ancak Netanyahu, esirlerin salıverilmesi için saldırılara planın birinci aşamasınında öngörülen 42 gün ara verebileceklerini söylemişti. 42 gün sonra ise saldırılara devam edeceğini belirtmişti. İsrail'de aşırı sağcı Maliye Bakanı Bezalel Smotrich ve Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir, Netanyahu'yu, ABD Başkanı Biden'ın açıkladığı ateşkes teklifini kabul etmesi durumunda hükümeti devirmekle tehdit etmişti.

NATO'dan nükleer tatbikat: 60'tan fazla uçak katılacak NATO'dan nükleer tatbikat: 60'tan fazla uçak katılacak Haberi Görüntüle

"BASKI" YAPACAKLAR

Binyamin Netanyahu ve İsrail'de ırkçı isimlerin Biden'ın açıkladığı plana yönelik itirazlaarı ABD'de olumsuz karşılık görüyor. ABD, iki önemli ismi; ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) Direktörü William Burns'u ve Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Orta Doğu ve Kuzey Afrika Koordinatörü Brett McGurk'u Mısır'ın başkenti Kahire'ye gönderiyor. İsrail'in Walla haber sitesinde yer alan habere göre Burns ve McGurk, Kahire'de İsrail'e esir takası mutabakatına varılması konusunda baskı yapacak.

İran saldırılarına karşı ABD kalkanı: ABD, İsrail'e THAAD füze savunma sistemi konuşlandırdı İran saldırılarına karşı ABD kalkanı: ABD, İsrail'e THAAD füze savunma... Haberi Görüntüle

GAZZE'DE SON DURUMİSRAİL'İN GAZZE'DEKİ SOYKIRIMI

İsrail, 7 Ekim'den bu yana Gaze'de 36 binden fazla Filistinli sivili katletti. Katledilen Filistinlilerin 25 binden fazlasını kadın ve çocuklar oluşturuyor. Ayrıca enkaz altında kalan ve ulaşılamayan binlerce cesedin olduğu tahmin ediliyor. Bölgede 83 bine yakın aşkın yaralı sağlık hizmetlerinden mahrum bir biçimde yaşama tutunmaya çalışıyor. Güvenli yer arayışında olan Filistinlilerin 1,9 milyondan fazlası zorla göç ettirilmiş durumda. 

İsrail, 25 Mart'ta Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde alınan ateşkes kararına uymuyor. Bu karara rağmen saldırılarına devam eden işgal güçlerine şimdiye kadar herhangi bir yaptırım uygulanmış değil. Uluslararası toplum, sivil ölümleri artıracak Refah saldırısıyla ilgili İsrail ordusuna uyarıda bulunuyor. İsrail, bir süredir sivillerin son sığınağı olan Refah'a saldırmak için hazırlık yapıyor. Şu an Refah'a 1,5 milyondan fazla Filistinli sığınmış durumda. İsrail makamlarına göre Gazze Şeridi'nde bazıları hayatta, bazıları ölü 125 İsrailli esir bulunuyor. Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, İsrail'in Gazze'ye saldırılarında öldürülen İsrailli esirlerin sayısının 70'i geçtiğini duyurmuştu.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

İdris Kartal

TRHaber.com - Dünya


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading