AB'den Macaristan Başbakanı Orban'ın Rusya ziyaretine tepki: 'Rusya saldırgan, Ukrayna ise kurbandır'

AB'den Macaristan Başbakanı Orban'ın Rusya ziyaretine tepki: 'Rusya saldırgan, Ukrayna ise kurbandır'

Avrupa Birliği'nden Macaristan Başbakanı Orban'ın yarın Rusya'ya gidecek olmasından duyulan rahatsızlık dile getirildi. AB Konseyi Başkanı Michel, "AB dönem başkanlığının AB adına Rusya ile temas kurma yetkisi yoktur. AB Konseyi'nin tutumu nettir: Rusya saldırgan, Ukrayna ise kurbandır. Ukrayna ile ilgili hiçbir tartışma Ukrayna olmadan yapılamaz." ifadelerini kullandı.

Dünya

04.07.2024, 21:37

Macaristan Başbakanı Viktor Orban'ın Rusya'ya yapacağı ziyaret Avrupa Birliği'ni rahatsız etti. AB dönem başkanlığını yürüten Macaristan Başbakanı Orban'a sosyal medya hesabından mesaj veren Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Charles Michel, "AB dönem başkanlığının AB adına Rusya ile temas kurma yetkisi yoktur. AB Konseyi'nin tutumu nettir: Rusya saldırgan, Ukrayna ise kurbandır. Ukrayna ile ilgili hiçbir tartışma Ukrayna olmadan yapılamaz." ifadelerini kullandı.

Macaristan, 6 ayda bir dönüşümlü olarak üstlenilen dönem başkanlığını 1 Temmuz'da devralmıştı. Başbakan Orban'ın Rusya'ya giderek burada Vladimir Putin'le görüşeceğine yönelik haberler basına yansımıştı. Bu arada Orban, AB dönem başkanlığını devraldıktan sonraki ilk ziyaretini Ukrayna'ya gerçekleştirmiş ve başkent Kiev'de Vladimir Zelenski ile görüşmüştü. 

ABD Başkan Adayı Kamala Harris tarafını belli etti: Her zaman İsrail'i desteleyeceğim ABD Başkan Adayı Kamala Harris tarafını belli etti: Her zaman... Haberi Görüntüle

AB-RUSYA İLİŞKİLERİ

Avrupa Birliği ile Rusya ilişkileri Kırım'ın 2014'te Ruslar tarafından işgaliyle ivme kaybetmiş, 2022'deki savaşla beraber ise maslahatgüzarlık seviyesibe indirilmişti. Macaristan zman zaman Rusya konusunda AB'nin politikalarına aykırı açıklamalarda bulunuyor. Özellikle Ukrayna'ya yönelik askeri ve mali destek ve Rusya'ya uygulanan yaptırımlar konusunda anlaşmazlıklar yaşanıyor. AB'de birçok ülke medyasında Orban Rus yanlısı olarak değerlendiriliyor.

Yorumlar (0)

İdris Kartal

TRHaber.com - Dünya


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading