Yandex Metrica

Sitede Ara

ABD'nin Ankara Büyükelçisi Flake'ten 15 Temmuz itirafı: 'Yavaş davrandık'

ABD'nin Ankara Büyükelçisi Flake'ten 15 Temmuz itirafı: 'Yavaş davrandık'

Görev süresi 1 Eylül'de sona erecek olan ABD'nin Ankara Büyükelçisi Jeff Flake, 15 Temmuz FETÖ'cü darbe girişine dair günah çıkardı. Politico dergisine konuşan Flake, ülkesinin 15 Temmuz darbe girişiminde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı ve hükümeti desteklemekte yavaş davrandığını itiraf etti.

Dünya

25.08.2024, 12:23

15 Temmuz 2016'daki FETÖ'cü darbe girişimi şüphesiz ki içeriden olduğu kadar dışarıdan da destek alınarak gerçekleştirilmeye çalışılan hain bir girişimdi. ABD'nin bu darbe girişimindeki rolü uzun yıllardır sorgulanıyor. Elebaşı Fetullah Gülen'i saklaması ve Türkiye'ye iade etmemesi, kaçak diğer FETÖ'cüleri beslemesi ABD'nin bu hain girşimin tam da ortasında olduğunu gösteren deliller. ABD-Türkiye ilişkileri müttefiklik seviyesinde devam etse de özellikle Türkiye tarafında bu ülkeye karşı büyük bir güvensizlik var. ABD'nin Türkiye'nin bütünlüğüne karşı terör örgütlerini sürekli olarak desteklemesi bundaki en önemli sebep. 

Türkiye-ABD ilişkilerinin seyri buyken ABD'nin Ankara Büyükelçisi Jeff Flake'in Politico dergisine yaptığı açıklamalar gündeme oturdu. 3 yıllık görev süresini 1 Eylül'de tamamlayacak olan Flake, adeta günah çıkardı. Röportajında ABD'nin Türkiye'ye F-16 satışı, FETÖ'nün 15 Temmuz'daki darbe girişimi ve İsrail'in Gazze'ye saldırıları hakkında değerlendirmelerde bulunan Flake, dikkate değer açıklamalar yaptı.

İki gökdeleni yıktılar, içinde Yahudi yoktu: 11 Eylül sonrası hangi devlete ne oldu? İki gökdeleni yıktılar, içinde Yahudi yoktu: 11 Eylül sonrası hangi... Haberi Görüntüle

"GEÇ DAVRANDIK"

15 Temmuz 2016'daki darbe girişiminde Cumhurbaşkanı Erdoğan ve hükümeti desteklemekte yavaş davrandığını belirten ABD'li Büyükelçi, "O dönemde ABD Başkanı Barack Obama'nın Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı aramadığına ama Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in aradığına dair eleştiriler vardı. Bu, bizi bir süre rahatsız etti." dedi.

Mega-tsunami şoku! 90 saniyede bir beşik gibi sallandı: 9 gün durmadan devam eden sarsıntının gizemi çözüldü Mega-tsunami şoku! 90 saniyede bir beşik gibi sallandı: 9 gün... Haberi Görüntüle

TARİHİ TAKAS

Tarihi takası da değerlendiren Flake, Türkiye'nin 1 Ağustos 2024'te ABD, Almanya, Polonya, Slovenya, Norveç, Rusya ve Belarus cezaevlerinde bulunan 26 kişinin karşılıklı değişimini içeren rehine takası sürecindeki rolünü hatırlatarak "Lojistiği Türkler yaptı. 7 ülke, 7 uçak Ankara'ya geldi ve gerçekten harika bir iş çıkardılar. Bu sefer söylenen şuydu; ABD Başkanı Joe Biden Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı teşekkür etmek için aradı ama Putin aramadı. Bir tersine dönüş yaşadık." ifadelerini kullandı.

Flake, İsrail'in Gazze'ye saldırıları konusund aise Türkiye gibi önemli bölgesel aktörlerin Gazze'nin yeniden inşasında rol oynaması gerektiğini söyledi. 

Bakan Fidan'dan dünyaya mesaj: 'İsrail'i durdurmak için birlikte hareket etmek zorundayız' Bakan Fidan'dan dünyaya mesaj: 'İsrail'i durdurmak için birlikte hareket etmek... Haberi Görüntüle

F-16 MESELESİ

Türkiye'nin kendileri için vazgeçilmez bir ortak olduğunu vurgulayan Jeff Flake, F-16 satılı için ABD'li senatörler Ben Cardin, Jim Risch, Michael McCaul, Gregory Meeks ile telefon görüşmeleri yaptığını ve onları ikna ettiğini belirtti. Flake, "Türkiye'nin vazgeçilmez bir ortak olduğunu bilen iyi niyetli insanların varlığına" dikkati çeken Flake, "Dünya barış içindeyken Türkiye sadece coğrafi olarak önemli bir konumda ama dünya bir çalkantı içindeyse Türkiye o zaman çok daha önemli." dedi.

Flake, kendisinden sonra göreve gelecek büyükleçiye ise tavsiyelerde bulundu. Flake, "Bu ilişkiyi geliştirmek için her cephede çalışmaya devam edin. Çünkü şunu söyleyebilirim ki Türkiye vazgeçilmez bir müttefik ve biz onlara her zaman böyle davranmadık. Fakat öyleler ve büyüyen bir bölgesel güç. NATO'da bizden sonra en büyük ikinci orduya sahipler. Bunu geliştirmek için elimizden geleni yapmalıyız." dedi.

Habere Tepki Ver

1

0

1

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

İdris Kartal

TRHaber.com - Dünya


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading