Yandex Metrica

ABD'nin kaynağı tükenmek üzere: En büyük rakibi Çin ile güç farkı git gide açılıyor

ABD'nin kaynağı tükenmek üzere: En büyük rakibi Çin ile güç farkı git gide açılıyor

ABD'nin Çin gibi bir düşmana karşı savaşmak için ihtiyaç duyacağı nadir toprak mineral stokları bir muamma ve uzmanlar bunun bir sorun olduğu konusunda uyarıyor. Bu mineraller, savaş uçağı yapımında kullanılıyor.  

Dünya

27.06.2024, 17:09

Nadir toprak mineralleri, F-35 hayalet savaş uçakları ve gece görüş gözlüklerinden internet fiber optik kabloları ve MRI makinelerine kadar her türlü şeyin yapımı için gerekli. Bu minerallerin tedarik zinciri kesintiye uğrarsa, ABD üzerindeki olumsuz etkisi önemli olabilir. Stok miktarları net değil, ancak seviyelerin olması gereken yerde olmadığına dair göstergeler mevcut.

Ordunun yurt içindeki misyonunun bir parçası da kritik mineraller gibi ürünlerin stoklarını acil savaş zamanı kullanımı için hazır bulundurmaktır. Son hükümet araştırmaları Kongre'nin stok seviyelerinin yetersiz olduğunu bildiğini ancak rakamların kamuoyuna açıklanmadığını gösteriyor. Bu belirsizlik ise bazı uzmanları rahatsız ediyor.

Bakan Fidan'dan Bosna Hersek'teki ayrılıkçılara mesaj: 'Tutumumuz tüm taraflarca iyi bilinmektedir' Bakan Fidan'dan Bosna Hersek'teki ayrılıkçılara mesaj: 'Tutumumuz tüm taraflarca iyi... Haberi Görüntüle

STOKLARIN NET VARLIĞI BELİRSİZ

İsmi aksini düşündürse de nadir toprak mineralleri tam olarak nadir değildir - aslında nispeten bol miktarda bulunurlar. Ancak bunları madencilik için yeterince büyük yataklarda bulmak zordur ve mineralleri cevher parçalarına bağlıyken ayıran rafine etme süreci pahalıdır.

ABD'nin rakibi Çin ise kritik minerallerin madenciliğinde oldukça iyi seviyededir. Çin ile rekabeti ve minerallere olan bağımlılığı göz önüne alındığında ABD için bir meydan okuma söz konusu olabilir.

Biden yönetimi, ABD'nin kritik mineraller konusunda Çin'e olan bağımlılığını azaltmak amacıyla birkaç yıl önce Çin'in nadir toprak mineralleri ithalatını azaltmaya başladı. Daha yakın bir zamanda Beyaz Saray, madencilik konusunda müttefiklerle yeni ortaklıklar kurmak ve ABD içindeki madencilik yatırımlarını artırmak için bir girişim başlattı.

Bazı uzmanlar, ABD'deki maden stok seviyeleri konusunda şeffaflık olmamasının, Pentagon'un büyük bir güç çatışmasında ihtiyaç duyacağı kritik madenler için "hız sorunu" olarak adlandırdığı ABD'nin bağımlılığını azaltmak için gerçekte ne yapıldığı konusunda kamuoyunu karanlıkta bıraktığını söylüyor.

Dei Gratia Minerals'de maden danışmanı olarak görev yapan ve kritik mineraller konusunda kapsamlı yazıları bulunan Gregory Wischer, ulusal stok seviyelerinin mevcut bilgiler ışığında olması gerekenin çok altında olduğundan şüpheleniyor.

Bu tür verilerin açıklanmasının savaş hazırlıkları konusunda kamuoyunun güvenini arttıracağını söyleyen Wischer, "Olası bir çatışma için bu stok miktarının on katına ihtiyacınız var çünkü mühimmatları çok hızlı tüketeceğiz" dedi.

Paris Hilton'dan yıllar sonra cinsel istismar itirafı: Koridorlarda sürüklendim, çırılçıplak soyuldum Paris Hilton'dan yıllar sonra cinsel istismar itirafı: Koridorlarda sürüklendim, çırılçıplak... Haberi Görüntüle

STOK NEDEN ÖNEMLİ?

Savunma Bakanlığı, kısmen kritik mineral stoklarını arttırarak Amerikan askeri tedarik zincirinin dayanıklılığını arttırmak amacıyla Ocak ayında ilk kez Ulusal Savunma Sanayi Stratejisini yayınladı. Denizaltılar, savaş uçakları, füzelerde kullanılan mıknatıslar, radar sistemleri ve insansız hava araçlarının tümü üretim için kritik toprak minerallerine ihtiyaç duymakta.

Örneğin ulusal savunma için nadir toprak mineralleri konusunda Kongre için hazırlanan geçmiş bir rapor, tek bir Virginia sınıfı denizaltının 9,200 pound nadir toprak minerali gerektirdiğini, Arleigh Burke sınıfı bir destroyerin ise 5,200 pound gerektirdiğini belirtmiştir.

ABD'nin Pasifik'teki müttefikleriyle maden çıkarma ve işleme konusunda ortaklık kurması, barış zamanında ABD'nin Çin'e olan bağımlılığını azaltmak için bir seçenek olabilir ancak Wischer, işlenmiş ya da ham madenlerin taşınması için güvenli okyanus tedarik hatlarına güvenmenin Pasifik'te bir savaşa hazırlanırken ya da savaşı yürütürken çok da mantıklı olmayabileceğini savunuyor.

Habere Tepki Ver

2

0

0

0

0

0

0

0

Hakan ULUDAĞ

TRHaber.com - Dünya


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading