Sitede Ara

Afrika ülkesi düşmanı Türk helikopteri ile indirecek! T-129 ATAK'ın ikinci teslimatı gerçekleşti

Afrika ülkesi düşmanı Türk helikopteri ile indirecek! T-129 ATAK'ın ikinci teslimatı gerçekleşti

Türk savunma sanayi ürünleri dünyanın dört bir yanınında gezinmeye devam ediyor. Son olarak Nijerya Hava Kuvvetleri, Türkiye'den iki TAI T129 ATAK saldırı helikopterinin ikinci partisini teslim alarak , isyan ve terörizme karşı mücadelede askeri yeteneklerini güçlendirdi. Bu son sevkiyat, Kasım 2023'te ilk iki T129 partisinin varışının ardından geldi.

Dünya

20.10.2024, 18:03

Türk Hava Kuvvetleri'ne ait bir A400M kargo uçağı helikopterleri taşıdı ve helikopterler 3 Eylül 2024'te Benue Eyaleti, Makurdi'deki Taktik Hava Komutanlığı Karargahına indi.

TAI T129 ATAK, zorlu ortamlarda silahlı keşif ve saldırı görevleri için tasarlanmış, son derece gelişmiş, çift motorlu bir saldırı helikopteridir. Son teknoloji özellikleri arasında özel elektro-optik FLIR sistemi, gelişmiş elektronik harp ve karşı önlem sistemleri, UMTAS tanksavar füzeleri ve CIRIT 70mm füzeleri gibi çeşitli silahları taşıma yeteneği yer almaktadır.

Bu helikopterlerin gelişinin Nijerya'nın karşı ayaklanma operasyonlarını önemli ölçüde artırması bekleniyor. T-129'lar, Rus Mil Mi-24/35 Hind ve Agusta A-109 Powers hafif saldırı helikopterleri de dahil olmak üzere Nijerya'nın mevcut helikopter filosunu tamamlayacak.

Bu gelişmiş helikopterleri edinme yolculuğu,  Nijerya Hava Kuvvetleri'nin  saldırı helikopterleri edinerek ateş gücünü güçlendirme ihtiyacını dile getirdiği 2021 yılında başladı. Daha sonra Avrupa merkezli Airbus, Hindistan'ın HAL ve Türkiye'nin TAI (Tusas Engine Industries) dahil olmak üzere çeşitli uluslararası üreticilerle görüşmeler yapıldı.

Son dakika: Cumhurbaşkanı Erdoğan Türkmenistan Milli Lideri ile görüştü! Son dakika: Cumhurbaşkanı Erdoğan Türkmenistan Milli Lideri ile görüştü! Haberi Görüntüle

TÜRKİYE'NİN AFRİKA'DAKİ VARLIĞI

Bu helikopterlerin teslimatı, Nijerya ve Türkiye arasındaki büyüyen savunma ortaklığının bir kanıtıdır. İki ülke son yıllarda ikili ilişkilerini güçlendiriyor ve Türkiye, Nijerya'ya askeri donanımın kilit tedarikçisi olarak ortaya çıkıyor. Bu ortaklığın devam etmesi bekleniyor ve Nijerya, Bayraktar TB2 dronları ve zırhlı araçlar da dahil olmak üzere ek Türk yapımı savunma ekipmanı alacak .

2022'de Nijeryalı askeri liderler, gelişmiş askeri donanım edinimini araştırmak için önde gelen Türk savunma şirketleriyle işbirliği yaptı. Bu işbirliği,   Nijerya'nın Temmuz 2022'de tahmini birim fiyatı 45 milyon dolar olan altı TAI T-129 ATAK helikopterinin tedariki için bir sözleşme imzalamasıyla sonuçlandı.

Özellikle Nijerya ve Türkiye arasındaki savunma ortaklığı , Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Nijerya'ya yaptığı ziyaret sırasında Ekim 2021'de resmen başlatıldı. Bu, iki ülke arasındaki savunma teknolojisi ve operasyonel verimlilik alanındaki iş birliğinin önemini vurgulayan ikili ilişkilerde önemli bir dönüm noktasıdır.

T-129 ATAK helikopterlerinin en iyi şekilde kullanılmasını sağlamak için  Nijerya Hava Kuvvetleri personeli, Mayıs 2023'te Türkiye'de eğitime başladı. Eğitim programı, bu gelişmiş helikopterlerin işletimi ve bakımına odaklanıyor ve birkaç ay sürmesi bekleniyor.

ABD yüzyılın felaketi olarak açıkladı! Milton kasırgası karaya çıktı: 2 Milyon hane elektiriksiz kaldı... ABD yüzyılın felaketi olarak açıkladı! Milton kasırgası karaya çıktı: 2... Haberi Görüntüle

TÜRK HELİKOPTERLERİ İSYANCILAR BATIRACAK

Bu gelişmiş helikopterlerin edinimi, Nijerya'nın egemenliğini koruma ve vatandaşlarının güvenliğini sağlama konusundaki kararlılığını göstermektedir. T129'lar ile Nijerya Hava Kuvvetleri, ülkenin gelişen güvenlik zorluklarıyla başa çıkmak için daha iyi donanımlı olacaktır.

Nijerya Hava Kuvvetleri şu anda toplam dört adet T129 ATAK helikopterini kullanıyor ve bu durum, ülkenin bölgesel güvenlik çabalarında kilit oyuncu konumunu sağlamlaştırıyor.

 Bu arada, Nijerya da 875 milyon dolarlık önemli bir silah anlaşmasının parçası olarak  12 Amerikan AH-1Z Viper saldırı helikopteri almaya hazırlanıyor  . Bu satın almalar ülkenin askeri yeteneklerini daha da artıracak. Ayrıca, Nijerya Hava Kuvvetleri (NAF) eskiyen Rus yapımı Mil Mi-24V/P saldırı helikopterlerinden bazılarının emeklilik sürecini  başlattı.

Habere Tepki Ver

1

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Ozan KOLTUK

TRHaber.com - Dünya


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading