Afrika ülkesinde iç temizlik: Fransız sömürge döneminden kalan cadde ve meydan isimleri değiştirildi

Afrika ülkesinde iç temizlik: Fransız sömürge döneminden kalan cadde ve meydan isimleri değiştirildi

Nijer, sokaklarından ve okul kitaplarından sömürge dönemi isimlerini temizleyen ilk Batı Afrika ülkesi oldu. Ülkede Fransız sömürge döneminden kalma sokak isimleri ve meydanları, önde gelen Afrikalı özgürlük savaşçıları ve liderlerinin isimleriyle değiştirdi.

Dünya

18.10.2024, 22:30

Nijer'de Gençlik ve Kültür Bakanlığı, aldığı kararla başta başkent Niamey olmak üzere birçok kentte cadde ve sokak isimlerini değiştirdi. Konuyla ilgili bir açıklama yapan Gençlik ve Kültür Bakanı Amadou Abdourahaman, Nijer'de birçok cadde, sokak ve meydan isminin acılı sömürge yıllarını hatırlattığını söyledi. Bu yılları yeniden hatırlamak istemediklerini ifade eden Abdourahaman, Fransızlar hatırlatan isimlerin değiştirildiğini belirtti.

Netanyahu bu kez Rusya'yı suçladı: 'Hizbullah mevzilerinde son teknoloji silahlar bulduk' Netanyahu bu kez Rusya'yı suçladı: 'Hizbullah mevzilerinde son teknoloji silahlar... Haberi Görüntüle

DE GAULLE YERİNE BAKARY

Buna göre, eski Fransız Cumhurbaşkanı Charles De Gaulle Bulvarı, Nijer'in bağımsızlığında önemli bir rol oynayan Djibo Bakary Bulvarı olarak yeniden adlandırıldı. 

Hizbullah'ın roket yağmuru İsrail medyasını dumura uğrattı: Daha önce böylesini görmedik Hizbullah'ın roket yağmuru İsrail medyasını dumura uğrattı: Daha önce böylesini... Haberi Görüntüle

BURKİNA FASO'YA SELAM

Ayrıca Niamey'deki bir taş duvardaki Fransız komutan Parfait-Louis Monteil'in portresi de kaldırıldı ve yerine Burkina Faso'nun efsanevi devrimci lideri Thomas Sankara'nın resmi konuldu.

Ülkedeki Frankofon Meydanı ise Burkina Faso, Nijer ve Mali arasında yeni kurulan ittifakın onuruna Sahel Devletleri İttifakı Meydanı olarak yeniden adlandırıldı.

Bağımsızlık döneminde Thomas Sankara'nın efsanevi liderliğinde Yukarı Volta'nın sömürge ismi de Afrika kökenli bir isme, dürüst adamların ülkesi Burkina Faso'yla değiştirilmişti.

Uçurum büyüyor! Denizaltı üretimi Çin'in gerisinde kaldı: Savaş öncesi büyük tehlike Uçurum büyüyor! Denizaltı üretimi Çin'in gerisinde kaldı: Savaş öncesi büyük... Haberi Görüntüle

MİLLİ MARŞ DA DEĞİŞMİŞTİ

Nijer'de 1961'de Fransız besteci Maurice Albert Thiriet tarafından yazılan "La Nigerienne" adlı milli marşın yerine, Haziran 2023'te ülkenin sömürgecilikle mücadelesine atıfta bulunan "Vatanın Onuru İçin (Pour l'honneur de la Patrie)" isimli marş kullanılmaya başlanmıştı.

JUNO göreve hazır! Çin hayalet parçacık avında: Başarırsa dünyada bir ilk olacak JUNO göreve hazır! Çin hayalet parçacık avında: Başarırsa dünyada bir... Haberi Görüntüle

NİJER, FRANSIZLARI KOVMUŞTU

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, temmuz ayında Nijer'de yönetimin el değiştirmesinin ardından bu ülkedeki büyükelçisini geri çekeceğini ve ülkeyle askeri iş birliğini sonlandıracağını açıklamıştı. Macron, "Büyükelçimizi geri çekme kararı aldık. Önümüzdeki saatlerde büyükelçi ve birkaç diğer diplomatımız Fransa'ya geri dönecek" demiş ve ülkeyle olan askeri iş birliğinin de sona erdiğini, Fransız askerlerin gelecek aylarda Nijer'den ayrılacağını ifade etmişti.

Nijer'deki yeni yönetim ise kararı memnuniyetle karşıladıklarını belirterek; "Bugün Nijer'in egemenliğine doğru atılan bu yeni adımı kutluyoruz" açıklamasını yapmıştı.

Habere Tepki Ver

5

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

İdris Kartal

TRHaber.com - Dünya


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading