Yandex Metrica

Afrika'da Türk uyanışı: İlişkiler Avrupa'ya parmak ısırtıyor

Afrika'da Türk uyanışı: İlişkiler Avrupa'ya parmak ısırtıyor

Yüzyıllardır kaynaklarını sömüren Avrupa'ya sırtını dönen Afrika ülkeleri yönünü Türkiye'ye döndü. Afrika kıtasında her yıl daha da fazla hissedilen Türkiye etkisi Avrupa Birliği raporlarına da yansıdı. 

Dünya

19.06.2024, 12:50

Afrika açılımını titizlikle yürüten Türkiye, attığı adımların meyvelerini almaya devam ediyor. Ankara'nın "kazan-kazan" yaklaşımıyla Afrika kıtasında her alanda kurduğu bağlar artık kardeşlik ruhuyla kök salıyor. Sömürge zincirlerinden kurtulan Afrika, emperyalist Batı'yla arasına artık mesafe koyuyor.

Bu kapsamda Avrupa Birliği'ne bağlı kurum ve e kuruluşlardan da son haftalarda ardı ardına Türkiye ile Afrika arasındaki ilişkilere dair raporlar yaynlamaya başladı. Söz konusu raporlarda "Türkiye, Afrika'da güçleniyor." denildi.

Öte yandan raporlarda "AB'nin Türkiye ile ilişkilerini güçlendirmesi gerekiyor" tespiti dikkat çeken bir başka analiz olarak göze çarpıyor. Uzmanlara göre AB, Afrika'da giderek artan Rusya ve Çin etkisine karşılık Türkiye ile iş birliği yapmak istiyor.

Avrupa'yı kasıp kavuruyor! Her yıl binlerce ölüme yol açıyor! Ölümcül Dang humması giderek yayılıyor! Avrupa'yı kasıp kavuruyor! Her yıl binlerce ölüme yol açıyor! Ölümcül... Haberi Görüntüle

AVRUPA'NIN DİKKATİNİ ÇEKTİ

Türkiye, Afrika'da ekonomi, ticaret, eğitim, kültür ve diplomasi alanlarında güçlü bir aktör diyen Paris merkezli AB Güvenlik Çalışmaları Enstitüsü EUISS, "AB ülkeleri Türkiye'yle bu durumunu dikkate alarak ortaklık kurmalı." ifadelerine yer verdi.

Türkiye'nin Afrika adımlarını analiz eden EUISS'in Chaillot raporu ise, "Türkiye, Afrika'daki etkisini her gün genişletiyor. AB'nin, Ankara ile yapıcı bir ortaklık kurması önemli hale geldi." ifadelerine yer verdi.

Merkezi ABD'de bulunan düşünce kuruluşu Atlantic Council ise, "NATO'nun Afrika kıtasındaki etkisi Türkiye sayesinde artabilir." dedi.

Almanya Dışişleri Bakanlığı ise "AB, Afrika konusunda Ankara'yla yapıcı ortaklık kurmalı." ifadelerine yer verdi. 

Son dakika... AB liderleri seçimini yaptı: Yolsuzluk soruşturması devam eden isim AB Konseyi Başkanı oldu Son dakika... AB liderleri seçimini yaptı: Yolsuzluk soruşturması devam eden... Haberi Görüntüle

FRANSA'YA KAPIYI GÖSTERDİLER

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, yılbaşında Afrika ile yeni bir sayfa açma gerekçesiyle gittiği ülkelerde yuhalanarak karşılandı. Gabon, Angola, Kongo ve Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde vatandaşlar, Macron'u 'istenmeyen adam' ilan etti.

Macron, Afrika ülkelerinde 'defol' sloganlarıyla karşılandı. Afrika basını Macron'un özellikle Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nin başkenti Kinşasa'ya ziyaretinin duyurulmasından bu yana çok sayıda gösterinin patlak verdiğine dikkat çekti.

Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nin Goma şehrinde Macron'un ziyaretini protesto edenler, Paris'in 'FransAfrika' planına 'Hayır' dedi ve Fransa bayrağı yaktı. Macron, "Bundan sonra Afrika'ya karışmayacağız. Geçmişin mirasından uzaklaşmak istiyoruz" dese de kıtada tepkileri dindirmeyi başaramadı.

Habere Tepki Ver

4

1

0

0

0

0

2

0

Yorumlar (0)

Ozan KOLTUK

TRHaber.com - Dünya


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading