Yandex Metrica

Sitede Ara

Akdeniz kıyıları şokta: Uzmanlar gizemli sesin kaynağı araştırılıyor! Deprem mi, patlama mı?

Akdeniz kıyıları şokta: Uzmanlar gizemli sesin kaynağı araştırılıyor! Deprem mi, patlama mı?

Akdeniz'de meydana gelen patlama bir çok kişi tarafından deprem olarak düşünüldü, fakat kısa sürede her şey netleşti. Peki gizemli sesin nedeni neydi?

Dünya

23.06.2024, 11:47

Pencereler patladı, evler sallandı. Toskana'dan Korsika'ya korku ve kafa karışıklığına neden olan patlama: 20 Haziran 2024 Perşembe günü İtalya'nın Akdeniz kıyısında ve Fransız adasında gizemli bir gök gürültüsü duyuldu.

Birçoğu hemen bunun bir deprem olduğunu düşündü, ama değildi. Gizemli olayla ilgili çeşitli teoriler var. Bazıları sebebin uzayda, bazıları ise denizde veya havada olduğundan şüpheleniyor. Ancak uzmanlar aynı fikirde değil.

Facebook'ta Campo nell'Elba kasabası (Elba adasının en eski belediyesi), yakındaki bir ölçüm istasyonunun saat 16.30'da "herkes tarafından algılanan" bir "sismik akustik olay" kaydettiğini duyurdu. Basında çıkan haberlere göre patlama, yaklaşık 60 kilometre uzaklıktaki Korsika adasından da net bir şekilde duyulabildi. 

AB'den Macaristan Başbakanı Orban'ın Rusya ziyaretine tepki: 'Rusya saldırgan, Ukrayna ise kurbandır' AB'den Macaristan Başbakanı Orban'ın Rusya ziyaretine tepki: 'Rusya saldırgan, Ukrayna... Haberi Görüntüle

GİZEMLİ SESİN KAYNAĞI NE?

Toskana bölge başkanı Eugenio Giani başlangıçta bir depremden bahsetti. Ancak daha sonra İtalyan deprem izleme istasyonu herhangi bir deprem kaydetmediği için kendini düzeltti.

Patlama muhtemelen yukarıdan geldi. Bölgenin jeofizik enstitüsü ve Floransa Üniversitesi, ölçümlerin sarsıntıyı tetikleyen şeyin saniyede 600 kilometreden fazla bir hızla hareket ettiğini gösterdiğini söyledi. Açıklamada, "Atmosfere bir göktaşı girmiş olma ihtimali yüksek görünüyor ve kaydedilen verilerle tutarlı" denildi.

Toskana Jeofizik Enstitüsü'ne göre bu, Dünya atmosferinde parçalanan ve büyük miktarda enerji açığa çıkaran bir asteroitin parçası olabilir . Parsec Vakfı yöneticisi Marco Morelli bu varsayımı dile getirdi. Hesaplamalar, Montecristo Adası'nın güneyindeki patlamanın kaynağını belirledi. Bu arada "Apophis" adı verilen bir asteroit de yakında Dünya'ya pek çok uydudan daha fazla yaklaşacak.

Son dakika: İran'da cumhurbaşkanlığı seçimi ikinci tura kaldı Son dakika: İran'da cumhurbaşkanlığı seçimi ikinci tura kaldı Haberi Görüntüle

"PATLAMA MÜNFERİT BİR OLAY DEĞİL"

Akdeniz üzerindeki göktaşının saatte 1.440 kilometre hızla buradan kuzeye doğru hareket ettiği söyleniyor. Enstitüye göre, incelemeler sonrasında bu senaryo "en makul ve kaydedilen verilerle tutarlı görünüyor."

Ancak bu şimdilik sadece bir teori. Günlük Corriere della Sera, İtalyan sivil koruma teşkilatının isimsiz bir çalışanının bir çarpışmaya inanmadığını aktardı: “Bir çarpışma sismograflar tarafından kaydedilmiş olurdu. Bir ateş topu gözlemi kaydedilmedi ve Livorno liman otoritesinin de bir gök taşı olduğuna dair "hiçbir raporu" yok.

Çalışan şöyle devam etti: "En olası hipotez hâlâ bir uçaktır." Öte yandan Giani bunu dışladı: Hava Kuvvetleri kendisine oradaki hiçbir uçağın ses patlaması yaratamayacağına dair güvence vermişti. Basında çıkan haberlere göre patlamanın kaynağına ilişkin bir diğer teori ise su altı gaz patlamasıdır.

Görünüşe göre gizemli patlama münferit bir olay değil. Gazeteye göre bu, bu türden ilk gürültü değil; 2012, 2016 ve 2023 yıllarında da Elba'da benzer olaylar yaşanmıştı. Nedeni bugün hala belirsizdir. Enstitüye göre Perşembe günkü patlamanın on kat daha güçlü olduğu söylendi.

Daha da uzun bir zamansal düzenlilikten de şüpheleniliyor: İki yıl önce Il Tirreno'daki Batı Elba Sivil Koruma Departmanından Gianmario Gentini, "Patlamalar en az on yıldır tekrarlanıyor" diye açıkladı 

 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Ozan KOLTUK

TRHaber.com - Dünya


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading