Yandex Metrica

AKSUNGUR'u düşüren Iraklı subay tutuklandı! 'Hiçbir uyarı yapmadan düşürdük' demişti!

Kerkük'te Türk İHA'sı AKSUNGUR'u düşüren Irak Kuzey Bölge Hava Savunma Komutan Yardımcısı Abdülselam Hammud Ramazan tutuklandı. 

Dünya

01.09.2024, 16:53

Kerkük'te geçtiğimiz hafta düşürülen Türk İHA'sı AKSUNGUR olayı diplomatik gerilimi tırmandırdı. Al Sa'a" kanalının haberine göre, Irak Başbakanı Muhammed Şia el-Sudani, olayla ilgili olarak Iraklı hava savunma komutan yardımcısı Abdul Salam Hamoudi'nin tutuklanması talimatını verdi.

Olay, Kerkük Harekat Komutanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, Türk İHA'sının kuzeye, Kerkük şehrine doğru uçmasıyla yaşandı. Komutanlık, İHA'nın düşürülmesinin, herhangi bir önceden verilmiş emir olmadığı için gerçekleştirildiğini belirtti. Abdul Salam Hamoudi, İHA'nın düşürülmesinden kısa bir süre sonra yayımlanan bir video klipte, "Irak hava sahasına giren bir Türk İHA'sını hiçbir uyarı yapmadan düşürdük" şeklinde sevinçle açıklaması yapmıştı.

Düşen İHA'nın enkazı incelendiğinde, aracın AKSUNGUR olduğu ve Irak hava savunmasıyla daha önce birçok temasta bulunduğu belirlendi. Kerkük'ün Doksan İlçesi'nde bir konutun üzerine düşen İHA, sadece maddi hasara yol açtı.

Hamas'tan İsrail'e Netanyahu uyarısı: 'Esirler gün yüzü göremeyecek' Hamas'tan İsrail'e Netanyahu uyarısı: 'Esirler gün yüzü göremeyecek' Haberi Görüntüle

TÜRKİYE'DEN AÇIKLAMA GELMİŞTİ

Türkiye Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Öncü Keçeli "Olayın tüm ayrıntılarıyla aydınlatılması için Irak makamlarıyla koordinasyon sağlanmıştır" ifadelerini kullanmıştı.

Keçeli, açıklamasında şunları kaydetmişti;

"Türkiye'nin terörle mücadelede kararlılığı tamdır. Türkiye, Irak topraklarında yuvalanmış terör örgütüyle mücadelesini, BM Şartı’nın 51. maddesinde yer alan meşru müdafaa ilkesi uyarınca sürdürmektedir. Türkiye ve Irak arasında terörle mücadele alanında giderek kuvvetlenen güçlü ve ortak bir irade bulunmaktadır. Son dönemde PKK’nın Irak’ta 'yasaklı örgüt' ilan edilmesi ve 15 Ağustos tarihinde Ankara’da imzalanan 'Askeri, Güvenlik İşbirliği ve Terörle Mücadeleye dair Mutabakat Zaptı' bu yaklaşımın ürünleridir. Söz konusu iş birliğinin sahada somut sonuçlar vermesi ve bu amaçla yetkili makamlar arasındaki eşgüdümün artırılması hususunda her iki ülke de kararlıdır.”

Blinken'dan Aliyev'e telefon! Barışa engel Ermenistan Anayasası ve Minsk Grubu'nun feshi görüşüldü Blinken'dan Aliyev'e telefon! Barışa engel Ermenistan Anayasası ve Minsk Grubu'nun... Haberi Görüntüle

SABOTAJ İHTİMALİ ÜZERİNDE DURULMUŞTU

15 yaş altı ve 50 yaş üstü Iraklıların 1 Eylül’den itibaren Türkiye’ye vizesiz giriş yapabilmesini sağlayacak kararın Resmi Gazete’de yayınlandığı gün Irak’ta, Türk Silahlı İnsansız Hava Aracının (SİHA) düşürülmesi sabotaj ihtimalini ön plana çıkarmıştı.

İHA’nın, geçtiğimiz günlerde ‘oldubitti’ ile Vali ve Meclis seçiminin gerçekleştiği Kerkük’te vurulmasında karanlık odakların rol oynadığı kaydedilmişti. 

Habere Tepki Ver

2

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Ozan KOLTUK

TRHaber.com - Dünya


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading