Sitede Ara

Al petrolü ver savaş jetini! Komşu takasa döndü: Bir iki değil 12 adet Rafale siparişi verildi

Al petrolü ver savaş jetini! Komşu takasa döndü: Bir iki değil 12 adet Rafale siparişi verildi

12 adet Rafale jeti satın almayı planladıklarını duyuran Irak Savunma Bakanlığı, ödemeyi petrol ile yapacaklarını duyurdu. Bakanlık ayrıca 12 adet Rafale jetinin toplam maliyetin 3,2 milyar dolar olduğu açıkladı.

Dünya

22.10.2024, 18:20

Fransa Türkiye'nin batı ve doğu komşularını Rafale jeti ile süslemeye devam ediyor. Yunanistan'a 6 adet Rafale savaş uçağı sözü daha veren Fransa şimdi de Irak ile yeni bir anlaşma yapmayı planlıyor. 

Fransa ile Irak arasındaki anlaşmayı manşetine taşıyan Fransa merkezi La Tribune gazetesi, "Irak Savunma Bakanlığı şu anda önemli silah alım sözleşmeleri yaparak Fransız savunma sanayiine yakınlaşmaya çalışıyor" yorumunu yaptı.

Haberin devamında Irak'ın planlarına değinilirken, çoğunluğu Fransız radar istasyonlarından oluşan hava savunma ve kontrol sistemine ek olarak Rafale savaş uçaklarının da satın alınacağı bilgisi de aktarıldı.

İran'dan İsrail'e misilleme tehdidi: 'Binlerce füzeyi fırlatmaya hazırız' İran'dan İsrail'e misilleme tehdidi: 'Binlerce füzeyi fırlatmaya hazırız' Haberi Görüntüle

ÖDEME PETROL İLE YAPILACAK

Savaş jetlerinin Irak'a maliyetinin toplamda 3.2 milyar dolar değerinde olduğu belirtilen haberde, "Irak 12 Rafale savaş uçağı satın almayı planlarken, bunun ilk 240 milyon doları peşinat olarak ödendi." ifadeleri dikkat çekti.

Habere devam eden Fransız medyası Rafale uçaklarının ödeme planına ilişkin Irak hükümetine atıfta bulunarak, Irak'ın Rafale jetlerinin maliyetinin dövizle değil, Fransa'ya sağlanan petrolle ödemeye hazır olduğunu belirttiği anımsatıldı.

Kuzey Kore lideri Kim’in kız kardeşinden Güney Kore'ye açık tehdit: Sonu felaket olur Kuzey Kore lideri Kim’in kız kardeşinden Güney Kore'ye açık tehdit:... Haberi Görüntüle

JETLERDE METEOR FÜZESİ OLMAYACAK

Rafale savaş uçaklarının Irak Hava Kuvvetleri'nin ilk modern uçak tipi olan Amerikan F-16 filosunu tamamlayacağı belirtilen Fransız medyasında, Irak'a satılacak olan jetlerin İsrail'in baskılarına maruz kaldığı bildirildi. 

Fransız medyası haberin sonunda ise Irak'a verilecek olan Rafale'lerde Mısır'a satılan aynı tip uçaklar gibi bazı engellemeler olacağı belirtti. Buna göre, Irak'a satılacak jetlerde Meteor füzeleri olmayacak.

Bu sefer de Çin'e karşı bir ittifak kurulacak: ABD'li büyükelçiden NATO-2 çıkışı Bu sefer de Çin'e karşı bir ittifak kurulacak: ABD'li büyükelçiden... Haberi Görüntüle

RAFALE IRAK'A NE ZAMAN TESLİM EDİLECEK?

  • Fransız Dassault şirketince üretilen Rafale savaş uçağının müşterileri, 15 yıllık uzun bir suskunluk döneminin ardından birdenbire artış gösterdi. 
  • Mısır, Katar, Hindistan, Hırvatistan, Yunanistan, Endonezya ve Birleşik Arap Emirlikleri bu uçağı aktif olarak kullanıyor. 
  • BAE'nin 80, Endonezya'nın 40, Hindistan'ın 36, Hırvatistan'ın 12, Yunanistan'ın 4 ve Mısır'ın ek 30 adet Rafale siparişi bulunuyor.
  • Bu ülkelere teslimatlar devam ederken yılda 14 adet savaş uçağı üretebilen Dassault şirketi ek personel alımlarıyla birlikte üretimi yılda 30 adede çıkarmayı planlıyor. Ancak 14 uçağı kapsayan üretimin kısa vadede artması beklenmiyor. 
  • Mevcut tabloda Irak hükümeti Rafale savaş uçaklarını en erken 2030 yılında teslim alabilir gibi görünüyor.
Hizbullah bu kez çok iyi vurdu: İsrail kışlasında kamikaze İHA'lar düştü! Herzi Halevi öldü mü? Hizbullah bu kez çok iyi vurdu: İsrail kışlasında kamikaze İHA'lar... Haberi Görüntüle

YUNAN  DA RAFALE SİPARİŞİ VERDİ

Öte yandan dün Yunan basınında yapılan haberde ise Yunanistan'ın Fransa'dan 6 adet savaş daha uçağı talep ettiği iddia edilmişti. 

Yunan hükümeti ve Hava Kuvvetleri'nin Frasan'dan Rafale savaş uçağı alma konusunda mutabakata vardığı açıklayan Yunan basını, söz konusu teslimat ile birlikte Rafale filosunun 30'a tamamlanacağını duyurmuştu.

Türkiye'nin Ege'de varlığına atıfta bulunan Yunan basını, Türkiye, Yunan karasularının 12 deniz miline uzatılması, adaların askerden arındırılması gibi konularda kapsamlı bir tartışma arayışındadır ki biz bunları kabul etmediğimiz için elbette masaya bile girmek istemiyoruz.

Aynı zamanda komşularımız şu anda 40 Eurofighter savaş uçağı ve modern Meteor füzesi alma olasılığını değerlendiriyor ve Rafales ile kazandığımız avantajı dengelemeye çalışıyor." ifadelerini kullanmıştı.

Yunan basını, Rum tarafının kaygısı, Türk Eurofighters'ın ikmalinin tamamlanması halinde Yunanistan'ın mevcut hava üstünlüğünün azalabileceği yönünde değinerek, "Bu kapsamda Hava Kuvvetleri, bu uçaklarla iki tam filo oluşturmak amacıyla hükümete 6 adet daha Rafales satın alınmasını önerdi." yorumunu yapmıştı.

Habere Tepki Ver

0

1

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Ozan KOLTUK

TRHaber.com - Dünya


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading