Yandex Metrica

Almanlar uydu yapmayı bile beceremedi: Uzaydaki casusun anteni açılmıyor

Almanlar uydu yapmayı bile beceremedi: Uzaydaki casusun anteni açılmıyor

Sentetik açıklıklı radar (SAR) kabiliyetine sahip takım uydu oluşturmak isteyen Almanlar, 'SARah' adlı projede çuvalladı. Uzaya fırlatılmış 3 uydudan sadece 1'i çalışıyor. Alman mühendisler, Falcon roketiyle yörüngeye oturduktan sonra antenleri bir türlü açılmayan uyduları uzaktan titretse de kendine getiremedi.

Dünya

04.07.2024, 16:18

EURO-2024'te futbolcu Merih Demiral'ın gol sonrası bozkurt işaretine kafayı takan Almanların başı, uzayda anteni kapalı kalan casus uydularla dertte.

24 Aralık 2023 tarihinde SpaceX şirketine ait Falcon-9 roketiyle uzaya fırlatılan Alman yapımı uydular, yörüngeye yerleşmesine rağmen o tarihten beri bir türlü çalışmıyor. 

Berlin merkezli uydu üreticisi OHB tarafından Alman ordusu için (Bundeswehr) imal edilen ve sentetik açıklıklı radar kabiliyetine sahip 'SARah' takım uydularının bir parçası olan 2 adet casus araç, 6 aydan fazla süredir operasyonel hale gelemedi. 

Alman yapımı casus uyduların dünyaya veri aktaracak antenlerinin açılmadığı ortaya çıktı. Uzay skandalı, Der Spiegel tarafından yayınlanan haberle ifşa oldu. Mühendisler sorunu çözmek için uydunun uçuş yazılımını sıfırladı ve antenleri gevşetme amaçlı manevralar da yaptı, ancak bunların hiçbiri 2 adet uydunun çalışmasını sağlamaya yetmedi. 

Alman SARah uyduları Falcon roketiyle fırlatılmıştı.

Uyduyu uzayda 'titretmelerine' rağmen bir sonuç elde edemeyen Alman mühendisler, sistemi de defalarca kez yeniden başlattı. Yine de uydunun antenleri açılmadı. 

Kremlin'den Erdoğan-Putin görüşmesine dair açıklama: 'Tüm önemli ve hassas konular ele alınacak' Kremlin'den Erdoğan-Putin görüşmesine dair açıklama: 'Tüm önemli ve hassas konular... Haberi Görüntüle

500 MİLYON DOLAR ÇÖPE GİTTİ 

Sentetik açıklıklı radar (SAR) teknolojisine sahip 3 adet uydu için 2013 yılında Berlin yönetimi 800 milyon dolarlık sipariş vermişti. Uydulardan ilki SARah-1, Haziran 2022'de yine Falcon-9 roketiyle başarılı biçimde fırlatıldı ve hizmete girdi. 

Airbus tarafından imâl edilen bu uydudan sonra OHB şirketince üretilen 2 casus uydu daha geçtiğimiz aralık ayında uzaya fırlatıldı, fakat işler bu kez pek de iyi gitmedi. 

Son operasyonun başarısızlığı ve 2 uydunun çalışmaması nedeniyle Almanların bu sistemler için harcadığı yaklaşık 500 milyon dolar çöpe gitti. 

Almanlar, SAR-Lupe adıyla bilinen ve 20 yıl önce uzaya gönderilmiş takım uyduları yeni teknolojiyle değiştirmek için SARah adlı uyduları üretiyor. 

Der Spiegel haberine göre Alman ordusu, çalışmayan uyduların OHB şirketinin malı olmaya devam ettiğini, çünkü şirketin bu iki uyduyu 'operasyonel halde teslim etmekle yükümlü olduğunu' belirtiyor.

Şirketin çalışmayan uyduların yerine yenisini inşa etmek zorunda olduğuna dikkat çekiliyor. 

Türkiye ve Rusya ile sorunlar yaşayan Almanya, 500 kilometre menzilli Taurus füzeleriyle Rus hedeflerinin nasıl vurulabileceğini tartışan Bundeswehr subaylarına ait konuşmaların sızdırılmasıyla zor durumda kalmıştı.

Millî futbolcu Merih Demiral'ın siyonist Almanlara meydan okuyan paylaşımı.

PKK/YPG ve FETÖ üyelerini devlet imkanlarıyla koruyan Alman hükümeti, Türk kimliğiyle gurur duyanların simgesi 'bozkurt' sembolüne savaş açtı. Millî futbolcu Merih Demiral'ın gol sonrası bozkurt selamının ardından Türkiye'ye yönelik sergilenen düşmanlık, Ankara ile Berlin arasında ipleri bir kez daha gerdi.  

Bozkurt selamının 'faşizmi' yansıttığını öne süren Alman yönetimi, İsrail'in Gazze soykırımına destek veren ülkelerin başında geliyor. 'Soykırım destekçiliği' suçlamasıyla Almanlar aleyhine açılan dava Uluslararası Adalet Divanı'nda devam ediyor.  

Habere Tepki Ver

5

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Atilla Diş

TRHaber.com - Dünya


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading