Sitede Ara

Almanya için kriz saati! Avrupa'nın 'buhar makinesi' nasıl çöktü? Ne Euro krizi ne Koronavirüs!

Almanya için kriz saati! Avrupa'nın 'buhar makinesi' nasıl çöktü? Ne Euro krizi ne Koronavirüs!

Avrupa'nın en büyük ekonomisi olan Almanya, son üç yıldır yavaş ama emin adımlarla resesyona giriyor. Almanya'daki krizi değerlendiren AlixPartners Almanya başkanı Andreas Rüter, şu anda Almanya'da yaşananların eşi benzeri görülmemiş bir durum olduğuna dikkat çekti.

Dünya

06.11.2024, 16:44

Geçtiğimiz üç yılda, Avrupa'nın en büyük ekonomisi yavaş ama emin adımlarla resesyona girdi. Ülke, 2021'in sonlarından bu yana reel GSYİH'da üç ayda bir anlamlı bir büyüme görmedi ve yıllık GSYİH'nın art arda ikinci yılda da daralması bekleniyor.

İnşaat hariç sanayi üretimi 2017'de zirveye ulaştı ve o tarihten bu yana %16 düştü. Eldeki en güncel verilere göre kurumsal yatırım son 20 çeyreğin 12'sinde düştü ve şu anda en son pandeminin erken şokunda görülen seviyede. Doğrudan yabancı yatırım da hızla düşüyor.

Son verilere göre tünelin sonunda ışık görünmüyor. IMF, son tahmininde Almanya'nın GSYİH'sının gelecek yıl sadece %0,8 büyüyeceğini söylüyor. Dünyanın en büyük ekonomileri arasında yalnızca İtalya'nın bu kadar yavaş büyümesi bekleniyor.

ABD başkanlık seçimi sonuçları belli oluyor! Kamala Harris mi önde Donald Trump mı? İşte son durum ABD başkanlık seçimi sonuçları belli oluyor! Kamala Harris mi önde... Haberi Görüntüle

ALMANYA'DA LASTİK PATLADI

Almanya'nın Avrupa'nın geleneksel güç merkezi olduğu imalat sektöründe işler özellikle kasvetli görünüyor. Volkswagen fabrikaların kapanması konusunda uyardı. 212 yıllık geçmişiyle ve bir zamanlar Alman endüstriyel gücünün sembolü olan Thyssenkrupp, binlerce işin risk altında olması nedeniyle çıkmaza girmiş durumda.

Lastik üreticisi Continental, zor durumdaki 20 milyar avroluk otomobil işini bölmek istiyor. Eylül ayında, 225 yıllık bir aile işletmesi olan Meyer Werft tersanesi, 400 milyon Euro tutarındaki hükümet kurtarma paketini alarak iflastan son anda kurtuldu.

Deutsche Bank'ın Almanya'daki baş ekonomisti Robin Winkler , sanayi üretimindeki başarısızlığı Almanya'nın savaş sonrası tarihinde "en keskin durgunluk" olarak nitelendirdi. O yalnız değil. Alman Sanayi Federasyonu (BDI) başkanı Siegfried Russwurm, Eylül ayında yaptığı açıklamada, "Almanya'nın iş modeli ciddi bir tehlike altında; gelecekte değil, burada ve şimdi." uyarısında bulundu.

Almanya'nın kalan sanayi üretiminin beşte birinin 2030 yılına kadar ortadan kaybolabileceğini söyledi. "Sanayisizleşme gerçek bir risktir" diye ekledi.

Asya ülkesine anahtar teslim hava savunma radar sistemi! Pekin'i çıldırtan hamle! Asya ülkesine anahtar teslim hava savunma radar sistemi! Pekin'i çıldırtan... Haberi Görüntüle

ALMAN EKONOMİSİ FIRTINAYA KAPILDI

Bu korkunç tahminler, siyasi istikrarsızlığın arttığı bir dönemde geldi. Şansölye Olaf Solz'un kırılgan koalisyonundaki partiler (Sosyal Demokratlar, Yeşiller ve Liberaller) arasındaki ilişkiler en kötü durumda; aralarındaki siyasi farklılıklar o kadar derin ki çoğu kişi koalisyonun birkaç hafta içinde çökerek erken seçimlere yol açabileceğini düşünüyor.

Siyasi merkez zayıflarken, aşırı sağcı Almanya İçin Alternatif ve aşırı solcu Sahra Wagenknecht İttifakı (BSW) gibi popülist partiler güçlendi; bu da fikir birliği ve bağlılığa dayalı oldukça dengeli bir siyasi sistemin geleceğine dair korkuları artırdı.

Ekonomistler ve iş idareleri, Almanya'nın ekonomik sıkıntılarının sorumlusunun yüksek enerji maliyetleri, yüksek kurumlar vergisi ve yüksek işçilik maliyetlerinin yanı sıra aşırı bürokratik olduğuna inanıyor.

Bu sorunlar, vasıflı işçi sıkıntısı ve onlarca yıldır süren yetersiz yatırımın ardından ülkenin altyapısının kötü durumu nedeniyle daha da kötüleşti . Bu arada, ülkenin istatistik ofisine göre, Alman tüketiciler artık gelirlerinin %11,1'ini (ABD'dekinin iki katı kadar) tasarruf ediyor ve bu da ekonomiyi daha da yavaşlatıyor.

Ancak Alman Ekonomi Uzmanları Konseyi, ülkenin düşük büyüme ve zayıf ekonomik performanstan oluşan yeni bir normalle karşı karşıya olduğu konusunda uyarıyor. İşgücü kıtlığı ve üretkenlik artışının azalması nedeniyle potansiyel büyüme oranının zaten düşük olan %1,4'ten şimdi sadece %0,4'e düştüğü tahmin ediliyor.

Münih merkezli ekonomik düşünce kuruluşu Ifo'nun başkanı Clemens Fuest , "Alman ekonomisi 15 yıl boyunca arkadan kuvvetli rüzgar alan bir gemiye benziyordu" diyor ve bunun sonucunda güçlü istihdam büyümesine, bütçe fazlalarına ve kâr endüstrisine işaret ediyor. Düşük faiz oranları, ucuz Rus gazı ve küresel ticaret dinamikleri. Fuest, "Şu anda çok zorlu bir rüzgarla karşı karşıya" diye belirtiyor.

Almanya'nın mevcut sıkıntılarının bazılarının kökeninde Çin'le olan yıkıcı ilişkiler yatıyor . Asyalı devin kazançlı bir ithalat pazarından üretici ve ihracatçıya dönüşmesi Alman ekonomisine zarar verdi. Çin, 2020'de Almanya'nın ihracatının yüzde 8'ini tüketirken, bu yıl bu rakamın yüzde 5 olması bekleniyor. DWS ekonomisti Elke Speidel-Walz, "Çinli üreticiler Alman sermaye mallarını ithal etmek yerine rakiplere dönüştü" diyor.

Son dakika... Hizbullah'tan İsraillilere tahliye emri: Vurulacak yerler duyuruldu Son dakika... Hizbullah'tan İsraillilere tahliye emri: Vurulacak yerler duyuruldu Haberi Görüntüle

SUÇLU KİM?

Şirket yöneticileri, koalisyondaki çekişmeler ve sürekli değişen politikaların neden olduğu belirsizliği öne sürerek, mevcut hükümetin işleri tersine çevirebileceği konusunda şüpheci. AlixPartners Almanya başkanı Andreas Rüter, "Şirketler şu anda sorunların temel nedenlerini çözmek için Alman hükümetine güvenemez" diyor.

Bu, muhalefetteki Hıristiyan Demokratların (CDU) lideri ve Almanya'da pek çok kişinin ülkenin bir sonraki şansölyesi olmasını beklediği bir politikacı olan Friedrich Merz'e Olaf Scholz'la mücadele etme fırsatı verdi. Her ne kadar çok sayıda seçmen partiyi ve eski lideri Angela Merkel'i Almanya'nın mevcut sıkıntılarının çoğundan sorumlu tutsa da, CDU kamuoyu yoklamalarında güçlü bir liderlik elde etti.

Ancak Mertz, suçu doğrudan Soltz'a yüklemeye çalıştı: Yakın zamanda yaptığı bir konuşmada "Üç yıl sonra 300.000 endüstriyel iş kaybedildi" dedi. "Bu eski hükümetlerin mirası değil. Bu, son üç yıldır uyguladığınız ekonomi politikasının sonucudur" dedi.

Muhafazakar lider, büyümenin önündeki temel engel olarak tanımladığı bürokrasi yükünü azaltmak, kurumsal vergileri azaltmak ve endüstriyel müşteriler için elektrik şebekesi ücretlerini sabit tutmak ve böylece Almanya'nın rekabet gücünü artırmak için bir "2030 Gündemi" uygulamaya söz verdi. .

Onun modeli, Şansölye Gerhard Schroeder'in 2003 yılında yüksek işsizlikle boğuşan Almanya'nın "Avrupa'nın en büyük hastası" olarak görüldüğü "Gündem 2010" dur.

Bazıları Merz'in, doğru politikalarla Almanya'nın gerçekten de büyüme yoluna geri dönebileceği yönündeki iyimserliğini paylaşıyor , ancak önümüzdeki dönem Avrupa'nın "buhar motoru" ve iktidardaki koalisyon için kritik önem taşıyor.

Habere Tepki Ver

1

0

0

0

0

0

1

0

Yorumlar (0)

Ozan KOLTUK

TRHaber.com - Dünya


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading