SON DAKİKA

Altın kaos sever: Hangi başkan seçilirse ons altın fırlar? Joe Biden mı, Donald Trump mı?

Altın kaos sever: Hangi başkan seçilirse ons altın fırlar? Joe Biden mı, Donald Trump mı?

Kaostan beslenen altın, Donald Trump'a düzenlenen silahlı saldırının ardından rekor kırdı. Peki altın fiyatlarının yükselmesi için Donald Trump mı? Joe Biden mı seçilmeli? İşte Trump ve Biden yönetiminde olan altının değişimi...

Dünya

17.07.2024, 17:57

Para piyasalarında kaostan en çok beslenen hep altın olmuştur. Altın genellikle düşük faiz oranları/tahvil getirileri ve bunlara eşlik eden zayıf dolar ortamında iyi performans gösterir.

ABD'de açıklanan veriler, yaşanan gerilimler ve eski ABD başkanı ve başkan adayı Donald Trump'a düzenlenen suikast girişimi, altın fiyatlarını çok sert şekilde yukarıya doğru taşıdı ve ons altın rekor kırdı. Kaostan beslenen altının Donald Trump ve Joe Biden başkanlığında nasıl bir seyir izlediğini sizler için derledik.

ABD yine endişeli! İsrail'in BM Barış Gücü'nü hedef almasına göstermelik tepki ABD yine endişeli! İsrail'in BM Barış Gücü'nü hedef almasına göstermelik... Haberi Görüntüle

TRUMP VE BIDEN YÖNETİMİNDE ALTIN

Tarihsel olarak altın, Demokratların kontrolündeki kongrelerde Cumhuriyetçilerin kontrolündeki kongrelere kıyasla ortalama olarak daha yüksek getiri sağlamıştır. Demokratlar döneminde altın ortalama %20,9 artarken Cumhuriyetçiler döneminde sadece ortalama %3,9 değer kazanmıştır.

Trump, Hilary Clinton'a karşı kampanya yürütürken altın fiyatı yaklaşık 50 dolar yükseldi ve oylamadan hemen önce 1.300 doların üzerine çıktı. Trump'ın zaferinin ardından altın Aralık ortasında 1.128$ civarına geriledi, ardından göreve başladığı Ocak ayında yeniden 1.200$'ın üzerine çıktı.

Altın 2020 seçimlerinden önceki hafta 1.900 dolar civarında işlem gördü. Biden'ın Trump'a karşı kazandığı zaferin ardından 6 Kasım'da 1.951 dolara ulaştı, ardından oyların yeniden sayılması ve yasal zorluklar nedeniyle 1.800 doların altına düştü. Altın, Biden'ın zaferinin onaylanmasının ardından ve 6 Ocak'ta Washington'daki Kongre Binası'na yapılan meşhur saldırıdan sonra Aralık ayında tekrar tırmanmaya başladı.

İklim değişikliği Antarktika'yı etkiliyor: Artan sıcaklıklar bitki örtüsünü değiştirdi İklim değişikliği Antarktika'yı etkiliyor: Artan sıcaklıklar bitki örtüsünü değiştirdi Haberi Görüntüle

KİMİN DÖNEMİNDE DAHA ÇOK YÜKSELDİ?

Altın, Trump'ın başkan olduğu dönemde altın 1.209 dolardan 1.839 dolara yükseldi. Faktörler arasında ticaret savaşları, jeopolitik gerilimler ve covid-19 pandemisi yer aldı. Trump'ın korumacılığı ve MAGA söylemi, Çin ve Hindistan gibi BRICS ülkelerini küresel rezerv para birimi olarak ABD dolarından uzaklaşmaya ve altın rezervlerini artırmaya teşvik ederek altın fiyatlarını daha da yükseltti.

Biden döneminde altın fiyatları yukarı yönlü tırmanışını sürdürerek 20 Mayıs'ta 2.450 dolara ulaşarak rekor kırdı. Biden müttefiklerle ilişkileri düzeltmek için çaba sarf ederken, Ukrayna'yı işgal ettiği için Rusya'ya karşı yaptırımlara başkanlık etti. ABD ve müttefikleri ayrıca 300 milyar dolarlık egemen Rus varlıklarını dondurdu ve birçok gelişmekte olan ülkeyi aynı şeyin kendi başlarına gelmesini önlemek için altın almaya teşvik etti.

Biden döneminde merkez bankalarının altın alımları hızlandı ve bu durum, Asya'daki fiziki altın alımlarıyla birlikte, yüksek dolar ve yüksek ABD Hazine tahvil getirilerine rağmen altın fiyatının arkasındaki ana itici güç oldu. Her ikisi de Federal Rezerv'in enflasyonu düşürmek için faiz oranlarını artırmasından kaynaklandı ve pandemi sırasında uygulanan karantina önlemlerinin gevşetilmesinin ardından hızla hızlandı.

Uçurum büyüyor! Denizaltı üretimi Çin'in gerisinde kaldı: Savaş öncesi büyük tehlike Uçurum büyüyor! Denizaltı üretimi Çin'in gerisinde kaldı: Savaş öncesi büyük... Haberi Görüntüle

SEÇMENLERİN YÜZDE 68'İ HER İKİ ADAYDAN DA MEMNUN DEĞİL

Anketörlere göre Amerikalı seçmenlerin önündeki seçim daha cazip olamazdı. Yukarıda atıfta bulunulan Pew Research anketine göre her 10 kişiden yaklaşık yedisi (%68) her iki adaydan da memnun değil. Seçmenlerin çoğunluğu hem Trump'ı hem de Biden'ı “utanç verici” olarak tanımlıyor. Biden'ın kendi destekçilerinin %37'si onu bu şekilde tanımlarken, Trump destekçilerinin üçte biri de aynı şeyi söylüyor.

Habere Tepki Ver

1

0

1

0

0

0

0

0

Hakan ULUDAĞ

TRHaber.com - Dünya


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading