Yandex Metrica

Ambalajlı gıdalardan insan vücuduna geçiyor! 3 bin 600'den fazla kimyasal tespit edildi

Ambalajlı gıdalardan insan vücuduna geçiyor! 3 bin 600'den fazla kimyasal tespit edildi

Bilim insanları, ambalajlı gıda veya gıda hazırlığı sürecinde kullanılan 3 bin 600'den fazla kimyasalın insan vücudunda tespit edildiğini açıkladı. Bunarın bazılarının ise sağlık açısından tehlikeli olduğunu belirten uzmanlar, diğeri hakkında da çok az bilgi olduğunu belirtti. İşte detaylar...

Dünya

18.09.2024, 11:27

Zürih mekezli Gıda Ambalajı Forumu Vakfı'ndan Dr. Brigit Geueke, bu kimyasallardan tahmini 100 tanesinin insan sağlığı için 'yüksek tehlike' oluşturduğunu vurguladı. Herkes tarafından bilinen zararlı kimyasallar arasında PFAS ve bisfonol A buluyor. He iki kimyasalın da yasaklanma sürecinde olduğu biliniyor.

Gıda ambalajında kullanılan bazı kimyasalların insan vücuduna gıda ile birlikte nasıl geçtiği konusunda daha fazla araştıramya ihtiyaç duulduğunu vurgulayan Geueke, bu zararlı kimyasalların ambalajdan yiyeceğe geçebildiğini, ayrıca üretim süreçlerinden de kaynaklanabileceğini aktardı.

Daha önce 14 bin gıda temaslı kimyasal jaydeden araştırmacılar, biyomonitoring veritabanlarında yaptıkları incelemeler sonucunda 3 bin 601 kimyasalın insan vücudunda tespit edildiğini buldu.

Geueke, bahsi geçen kimyasalların sadece gıda ambalajından geçmediğini, farklı maruziyet kaynaklarının da mümkün olabileceğini belirtti.

Yunanistan sınırında hareketli anlar! Türk polisinin üzerine bıçakla yürüdü, ayağından vuruldu! Yunanistan sınırında hareketli anlar! Türk polisinin üzerine bıçakla yürüdü, ayağından... Haberi Görüntüle

HORMON BOZUCU ETKENLER

Ayrıca hormon bozucu etkileri olduğu bilinen ftalatlar ve daha az bilinen oligomerler de bu kimyasallar arasında yer alıyor.

Çalışma, Avrupa Birliği'nin PFAS ve bisfenol A'nın gıda ambalajında kullanımını yasaklamaya yönelik son aşamalarda olduğunu belirtti.

Araştırma, "Journal of Exposure Science and Environmental Epidemiology" dergisinde yayımlandı.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0

Kübra Ak

TRHaber.com - Dünya


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading