Yandex Metrica

Sitede Ara

Amerikalı generalden şok teklif: Türkiye'yi tökezleten Marshall Planı yeniden devreye sokulacak

Amerikalı generalden şok teklif: Türkiye'yi tökezleten Marshall Planı yeniden devreye sokulacak

Orta, Güney Amerika ve Karayipler'den sorumlu Amerikan birliklerinin (SOUTHCOM) komutanı general Laura Richardson, Türkiye'de millî sanayi hamlelerine darbe vuran Marshall Planı'nın Güney Amerika için yeniden gündeme alınmasını istedi: "Çin ve Rusya nüfuzunu genişletiyor, kontrolü kaybediyoruz."

Dünya

20.07.2024, 08:54

ABD, Türk millî sanayisinin gelişimini durduran ve savunma endüstrisi hamlelerini baltalayan Marshall Planı'nın yeni versiyonuna hazırlanıyor.

İkinci Dünya Savaşı'nın bitimi sonrası 1948'de dönemin Cumhurbaşkanı İsmet İnönü tarafından kabul edilen Marshall Yardımları, bu tarihten 76 yıl sonra Orta ve Güney Amerika için uygulanmak isteniyor. 

Pentagon bünyesinde, görev alanı Orta ve Güney Amerika ile Karayipler bölgesini kapsayan ABD Güney Komutanlığının (SOUTHCOM) başındaki general Laura Richardson, kıtadaki pek çok ülkenin pandemi sonrası dönemde zor ekonomik koşullar yaşadığını, Çin ve Rusya'nın ise bu krizi kullanarak nüfuzunu genişlettiğini ileri sürdü. 

Orta ve Güney Amerika'da iyi durumdaki birkaçı hariç çoğu ülkenin 'ulusötesi çeteler tarafından istismar edildiğini' savunan Richardson, Moskova ve Pekin'in ekonomik yardım teklifleriyle bu ülkelerde 'istikrarsızlığa yol açtığını' savundu. 

Laura Richardson

Aspen Güvenlik Forumu'ndaki konuşmasında Richardson, Çin ve Rusya etkisini önlemek için yeni bir Marshall Planı'nın gerekli olduğunu öne sürdü. 

Kan donduran kareler! ABD'nin yıllardır sakladığı Hadisa katliamının fotoğrafları ortaya çıktı! Kan donduran kareler! ABD'nin yıllardır sakladığı Hadisa katliamının fotoğrafları ortaya... Haberi Görüntüle

ONLARA 'NE KADAR ÖNEMLİ OLDUKLARINI' ANLATIN

"Bölge için bir Marshall Planı'na veya 1948'deki gibi bir ekonomik toparlanma yasasının 2024-2025 modeline ihtiyacımız olduğuna kesinlikle inanıyorum" diyen Amerikalı general, şunları söyledi:

"Bu bölge stratejik rekabet açısından çok sert ve biz yeterince hızlı dolaşamıyoruz. Ekonomik güvenlik ve ulusal güvenlik birlikte yol alır. Bu yüzden bölgeye gidecek daha fazla ziyaretçiye ihtiyacım var. Üst düzey ziyaretçilerimiz, 'yerel yetkililere ne kadar önemli olduklarını' anlatmalı. 

Bu ülkeler Amerikalıların yatırımlarını görmüyorlar. Gördükleri tek şey Çin vinçleri ve Kuşak Yol Girişimi projeleri... 

Durumu daha da kötüleştiren ise Senato'da onaylanmamış ABD büyükelçilerinin Kolombiya, Brezilya ve Şili gibi stratejik önemdeki ülkelerde geçici olarak görev yapması. Sıkıntılar çok ama sadece daha iyisini yapmamız gerektiğini bilmeliyiz. 

Bir numaralı diplomatımızı o koltukta bulundurmamız gerekiyor. Liderler buna bakıyor. Çinliler ise buradaki projeleri stratejik askeri avantaj olarak kullanma potansiyeline sahip. 

Bölgedeki derin su limanları, 5G, siber güvenlik, enerji, uzay gibi konuları gibi çok fazla yatırıma sahipler ve bunlar beni biraz şüphelendiriyor."

Habere Tepki Ver

0

1

0

0

1

0

0

0

Yorumlar (0)

Atilla Diş

TRHaber.com - Dünya


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading