Yandex Metrica

Amerikan İngiliz Fransız füzeleri Rus toprağını vuruyor: NATO savaşına ramak kaldı

Amerikan İngiliz Fransız füzeleri Rus toprağını vuruyor: NATO savaşına ramak kaldı

ABD ve Avrupa ülkeleri -resmen deklare etmeseler de- uzun menzilli füzelerin Rus topraklarını vurmak için kullanılmasına onay verdi. Ukrayna ordusu ilk denemeyi Rusya'nın Kursk bölgesinde yaptı. Vladimir Putin, sahadaki durumun her an NATO-Rusya savaşına evrilebileceğine dikkat çekerek uyardı: "Bu, ABD ve Avrupa'nın Rusya ile savaş halinde olduğu anlamına gelir."

Dünya

13.09.2024, 17:25

Ukrayna'nın aylar süren çabası sonuç verdi. ABD ve Avrupa ülkeleri, uzun menzilli füzelerin Rusya topraklarına ateşlenmesi için yeşil ışığı yaktı. 

ATACMS füzesinin Rus topraklarına yönelik kullanılmasına Washington'un gizli onay verdiği, İngiltere'nin ise Storm Shadow füzesi ateşlenme serbestisini gayriresmî biçimde onayladığı belirtiliyor. The Guardian'a konuşan kaynaklar, İngiliz yönetiminin füzelere ilişkin onayı Kiev'e ilettiğini ileri sürdü. 

İngiliz mevkidaşı David Lammy ile birlikte Ukrayna'yı ziyaret eden ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, sonrasında geldiği Polonya başkenti Varşova'da şunu söyledi:

"Ukrayna'nın Rus saldırganlığıyla başa çıkmak için ihtiyaç duyduğu anda ihtiyaç duyduğu şeye sahip olmasını sağlayacağımızın garantisini verebilirim."

İngiltere Başbakanı Keir Starmer, ABD Başkanı Joe Biden ile Rusya'daki hedeflere karşı Batı silahlarının kullanımı üzerine görüşmede bulunmak için Washington'a gelirken, ABD Kongresi'nde hem Demokrat hem de Cumhuriyetçi vekiller, Joe Biden'a yazdıkları mektupta 'her türlü silahın kullanılmasına izin verilmesini' istedi. 

Antony Blinken, Ukrayna ve Polonya'da temaslarda bulundu.

Batılı ülkelerin resmen deklare edilmese de Kiev'e bu konuda yeşil ışık yaktığı belirtiliyor.

Blinken ile görüştükten sonra yaptığı açıklamada Polonya Dışişleri Bakanı Radoslaw Sikorski ise şöyle dedi:

"Ukrayna'nın, savaş suçlarını önlemek için Batı silahlarını kullanma hakkına sahip olduğu kanaatindeyim."

Baden-Württemberg Fırkateyni Berlin'i ateşe attı: Tayvan Boğazı'nda yüksek gerilim Baden-Württemberg Fırkateyni Berlin'i ateşe attı: Tayvan Boğazı'nda yüksek gerilim Haberi Görüntüle

RUS ASKERLERİ KENDİ TOPRAKLARINDA AMERİKAN FÜZESİYLE VURULUYOR 

Bu gelişmeler HIMARS, ATACMS, Storm Shadow ve Scalp füzelerinin Rus topraklarına ateşleneceği yönündeki beklentiyi artırırken, Rusya'nın Kursk bölgesinden yansıyan bir görüntü, saldırıların zaten başladığın işaret oldu. 

Rusya sınırları içerisinde 1600 kilometrakare genişlikte toprağı ele geçiren Ukrayna birlikleri bölgede misket başlıklı ATACMS füzesi kullandı. 

Taarruzun başladığı 6 Ağustos'u izleyen günlerde askerleri taşıyan Rus kamyonetlerinin toplu halde vurulmasından sonra en büyük saldırı niteliği taşıyan olayda, köprüleri yıkılmış Seym nehri kenarında bir grup Rus askeri misket bombası başlıklı ATACMS füzesiyle vuruldu.

Askerlerin bombala ânı, bölgede Ukrayna güçlerine ait bir dronun kamerasına yansıdı. 

Kremlin, Ukrayna taarruzunu püskürtmek ve işgal altındaki topraklarını kurtarmak üzere savaş deneyimli elit bir grubu Donetsk cephesinden geriye çekerek Kursk'a gönderdi. Ancak Ruslar, 6 Ağustos'ta başlayan Ukrayna taarruzu karşısında henüz nitelikli bir sonuç elde edemedi. 

Bloomberg'den çılgın iddia: Türkiye o ülkede balistik füze üssü ve uzay limanı kurmak istiyor! Bloomberg'den çılgın iddia: Türkiye o ülkede balistik füze üssü ve... Haberi Görüntüle

PUTİN: DURUMA UYGUN KARARLAR ALACAĞIZ

Bu gelişmelerin ortasında gazetecilere açıklama yapan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, şu uyarıda bulundu:

Vladimir Putin muhtemel NATO-Rusya savaşı konusunda bir kez daha uyardı.

"Füzelerin kullanımına izin verilirse bu, NATO ülkelerinin, ABD'nin ve Avrupa'nın Rusya ile savaş halinde olacağı anlamına gelir. 

Eğer durum buysa çatışmanın özündeki değişimi göz önünde bulundurarak bize yöneltilecek tehditlere yanıt için uygun kararlar alacağız. Bu durum çatışmanın doğasını önemli ölçüde değiştirecektir."

Rusya'nın deneyimli birliklerle Kursk'u kurtarmak için karşı saldırıya geçtiğini doğrulayan Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenski ise "Ruslar karşı saldırıya başladı. Durum planlarımıza göre gelişiyor" dedi. 

Ukrayna yönetimi daha önce, ele geçirilen Rus topraklarının işgal altındaki bölgelerin kurtarılması için pazarlık unsuru olarak kullanılacağını, aynı zamanda Rusların Ukrayna'daki deneyimli birlikleri çekmek zorunda kalacağını bildirmişti. 

Rusya-Ukrayna savaşı böylelikle 2,5 yıldır en kritik aşamaya geldi. Kiev cephaneliğindeki Batı kaynaklı füzelerin Rus askerî üs ve toplanma alanlarını vurmaya başlaması halinde bunun bir NATO-Rusya savaşına evrilme ihtimali bulunuyor.

Asya Pasifik'te gerilim! Savaş uçağı denize çakıldı Asya Pasifik'te gerilim! Savaş uçağı denize çakıldı Haberi Görüntüle

İTALYA: BİZ YOKUZ, RUSYA İLE SAVAŞTA DEĞİLİZ

Rus topraklarına saldırı serbestisine yönelik Avrupa ülkelerinin ortak tutum aldığı algısı yaygınlık kazanınca İtalya yönetiminden bir açıklama geldi. 

İtalya Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Antonio Tajani, Kiev'e gönderilen İtalyan silahlarının Ukrayna toprakları dışında kullanılmasına izin vermediklerini söyledi.

Kiev'in bir süredir ülkelerden kendisine gönderdikleri silahları Rusya topraklarında kullanmak üzere izin istediğinin hatırlatılması üzerine Tajani, "Bizim silahlarımızın Ukrayna dışında kullanımına izin vermiyoruz. Rusya ile savaşta değiliz ancak Ukrayna'nın bağımsız olma hakkını savunuyoruz. Bu nedenle amasız Kiev'in tarafındayız" diye konuştu.

Böylelikle Roma yönetimi Rusya'ya doğrudan saldırı konusunda bir kez daha Berlin-Londra-Paris hattıyla ayrıştı. 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Atilla Diş

TRHaber.com - Dünya


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading