Yandex Metrica

Sitede Ara

Amerikan SİHA'ları tek tek düşüyor: Kızıldeniz'in ardından adres bu kez Bengal Körfezi oldu

Amerikan SİHA'ları tek tek düşüyor: Kızıldeniz'in ardından adres bu kez Bengal Körfezi oldu

Karadeniz ve Kızıldeniz'de düşürülen Amerikan SİHA'ları bu kez Hindistan kıyılarında denizin dibini boyladı. Yeni Delhi yönetiminin General Atomics şirketinden kiraladığı MQ-9B SeaGuardian tipi 2 SİHA'dan biri, teknik bir arıza yaşadı ve denize çakıldı. 

Dünya

19.09.2024, 22:40

Amerikan silahlı insansız hava araçlarının infilak serüveni tam gaz devam ediyor. Hindistan ordusunun General Atomics şirketinden kiraladığı 2 adet MQ-9B SeaGuardian SİHA'dan biri Bengal Körfezi'nde denize çakıldı.

ABD'den 31 adet MQ-9B SİHA ile birlikte 310 adet minyatür bomba ve 170 tane Hellfire füzesi alımı için haziran ayında 3,9 milyar dolarlık sözleşmeye imza atan Yeni Delhi yönetimi, 2020 yılından beri General Atomics şirketinden kiralanan 2 adet 'SeaGuardian' tipi SİHA'yı kullanıyordu. 

Yüksek irtifa uzun dayanıklılık (HALE) özellikli MQ-9B'lerden biri 18 Eylül 2024 günü teknik bir arıza yaşadı ve Bengal Körfezi'ne düştü.

Teknik arızanın mahiyetine ilişkin detaylı bir bilgi verilmezken MQ-9B'nin denizaşırı bölgedeyken sorunlar yaşayıp geri döndüğü ve Bengal Körfezi'ne bakan Chennai kenti açıklarında suya çakıldığı bildiriliyor. 

MQ-9 SeaGuardian

Kiralama sözleşmesi uyarınca insansız hava araçlarının işletimi ve bakımı General Atomics tarafından gerçekleştiriliyor. ABD'li şirketin anlaşma gereği düşen SİHA'nın yerine yenisini vereceği kaydediliyor. 

MQ-9B SeaGurdian tipi hava araçlarına 'kiralama' yöntemiyle aşina olan Hint donanması, hem SeaGuardian hem de bunun bir türevi olan SkyGuardian'ı satın alacak.

Amerikan kiralık SİHA'larıyla Hint Okyanusu'nda gözetleme yapan Hindistan ordusu, bölgede Türk SİHA'larının artan varlığı karşısında çareyi Washington'la 31 adet MQ-9B alımını kapsayan yüklü bir sözleşme imzalamakta bulmuştu.

Yemen'de Husiler tarafından düşürülen SİHA'ların 10.'su böyle görüntülendi.

ABD, Lübnan'daki kanlı saldırıyla ilgili İsrail'i korudu: 'Kimin sorumlu olduğunu bilmiyoruz' ABD, Lübnan'daki kanlı saldırıyla ilgili İsrail'i korudu: 'Kimin sorumlu olduğunu... Haberi Görüntüle

MART 2023'TEN BERİ 12 ADET SİHA DÜŞTÜ

Bengal Körfezi'nde düşen SİHA, Washington'un son dönemde yaşadığı yoğun kayıplara bir yenisini ekledi. Yemenli Husiler, 7 Ekim 2023 tarihinden beri İsrail'in Gazze'de yürüttüğü soykırıma tepki olarak hem Kızıldeniz'den gemi geçişini durdurdu hem de ABD SİHA'larına önemli ölçüde zarar verdi.

Husiler geçtiğimiz günlerde 10. Amerikan SİHA'sını düşürmeyi başardıklarını açıklamıştı. MQ-9 Reaper'ın Yemen semalarında vurulmasını gösteren görüntüler tüm dünyada büyük ilgiyle izleniyor. 

14 Mart 2023 tarihinde ise Karadeniz'de Rus Su-27 savaş uçağı, ABD'ye ait MQ-9 Reaper'ın kanadına zarar vererek SİHA'yı düşürmüştü. Yani o tarihten buyana Karadeniz, Kızıldeniz ve Bengal Körfezi'nde düşen/düşürülen ABD SİHA sayısı 12'ye yükseldi. 

 

Habere Tepki Ver

1

0

0

0

0

0

1

0

Yorumlar (0)

Atilla Diş

TRHaber.com - Dünya


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading