Yandex Metrica

Ankara Kara Kıta'daki ayak izini genişletiyor! Komşu korku içinde duyurdu: Türkiye'nin Afrika harekatı

Ankara Kara Kıta'daki ayak izini genişletiyor! Komşu korku içinde duyurdu: Türkiye'nin Afrika harekatı

Ankara'nın attığı her adımı büyük bir dikkatle takip eden Yunan basını, Türkiye'nin Afrika harekatını analiz etti. Yunan merkerzli Kathimerini, "Savunma anlaşmaları, büyük yatırımlar ve aynı zamanda yumuşak güç projeksiyonuyla Ankara, Kara Kıta'daki ayak izini genişletiyor" ifadelerini kullandı.

Dünya

24.06.2024, 17:32

Türkiye, yatırımları ve savunma anlaşmalarıyla nüfuz ağını yaygınlaştırarak, Çin ve Fransa'nın Afrika'ya nüfuzuyla rekabet etmeye çalışıyor diyen Yunan basını, "Bu, Recep Tayyip Erdoğan'ın ülkenin hükümetini devraldığı 2002 yılından bu yana gerek cumhurbaşkanı, gerekse eski başbakan sıfatıyla 31 Afrika ülkesini ziyaret ettiğinin göstergesidir." ifadelerini kullandı.

Habere devam eden Kathimerini, "Bu strateji AB Güvenlik Araştırmaları Enstitüsü tarafından bile övülmektedir. Bunu Avrupa'nın ders alabileceği bir örnek olarak gösterdi." dedi.

Türkiye, Afrika kıtasıyla bağlarını güçlendirmek amacıyla büyükelçilik açmaya önem verdi diyen Yunan medyası, "Afrika'daki büyükelçilik sayısı 2002'de 12 iken bugün 44'e çıktı. Böylece 2008 yılı başında 10 olan Ankara'daki Afrika büyükelçiliklerinin sayısı 38'e yükseldi." şeklinde yorum yaptı.

Haberde ayrıca "Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, TİKA (Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı) gibi üçüncü ülkelere kalkınma yardımı sağlayan kurumların Afrika'daki faaliyetleri daha da genişletildi. AFAD (afet yardım kurumu) birçok ülkeye yardım yaparken, Yunus Emre Enstitüsü (Türk kültürü, dili ve sanatını yayma enstitüsü), Maarif Vakfı (yurtdışında eğitim kurumları işletmesi vakfı) , Türk Dini Vakfı gibi vakıfların şubeleri de bulunmaktadır." ifadeleri kullandı.

Ormanın içinde kayıp şehir keşfedildi! Antik kent piramitlerle dolu: İçinde ise bambaşka bir gizem var Ormanın içinde kayıp şehir keşfedildi! Antik kent piramitlerle dolu: İçinde... Haberi Görüntüle

CİRO 40 MİLYAR DOLAR

Türkiye'nin Afrika adımlarını analiz etmeye devam eden Yunan merkerzli Kathimerini habere şöyle devam etti;

"Türkiye'nin Afrika ile ilişkilerinin sıkılaştığının en somut göstergelerinden biri gelişen ekonomik ilişkiler ve ticaret hacimlerindeki artıştır. Afrika kıtasıyla ticaretimiz 2003'te 5,4 milyar dolardan 40 milyar dolara yükseldi. Türk Hava Yolları, Afrika kıtasında 60 noktaya uçuyor! Aslında 2008'den bu yana Türk okulunun açıldığı yeri Türk Hava Yolları'nın açtığı doktrin hakim.

Afrika kıtasında çıkan Nation gazetesi son sayısında "Türkiye, Çin'in Afrika'daki ekonomik hakimiyetine nasıl karşı çıkıyor?" başlığını taşıyordu. Analiz, bu alanda rakipsiz görünen Pekin'in yeni rakiplere kapılmaya başlamasıyla birlikte, daha önce Çinli şirketlere ihale edilen bazı projelerin sonunda Türk şirketlere verildiğini ortaya koyuyor. Türkiye'nin saldırısı , Dünya Bankası'nın, Afrika'nın hızlı nüfus artışı ve kentleşmenin etkileri nedeniyle altyapı harcamalarının 2040 yılına kadar yılda 300 milyar dolara ulaşacağını açıkladığı bir zamana denk geliyor.

Türkiye Müteahhitler Birliği, Türk şirketlerinin şu anda Afrika'daki uluslararası inşaat işlerinin yüzde 20'sinden fazlasını gerçekleştirdiğini bildiriyor.

Burada en kritik olan, Türkiye'nin sömürgecilik travmasını atlatamamış bu ülkelere "egemenliğe saygı" ilkesiyle yaklaşmasıdır. Afrika Kıtasal Serbest Ticaret Bölgesi genel sekreteri Wamkele Mene'nin Türk medyasında belirttiği gibi, "Türkiye sömürge bagajı olmadan geliyor. Bu bir avantaj.

Ukrayna'dan Rusya'ya misilleme: Çok sayıda ölü ve yaralı var Ukrayna'dan Rusya'ya misilleme: Çok sayıda ölü ve yaralı var Haberi Görüntüle

OKULLAR VE DRONLAR

Habere devam eden Yunan medyası, "Türkiye'nin ayak izi, iş dünyasının yanı sıra, çok sayıda eğitim ve sosyal yardım girişimiyle yumuşak güç yoluyla da genişliyor. Aynı zamanda bölgesel silah tedarikçisi, özellikle de silahlı insansız hava araçları tedarikçisi olarak da rol oynuyor." ifadelerini kullandı.

Ankara'nın diplomatik, ekonomik ve askeri alanlarda agresif bir strateji geliştirdiği açık diyerek habere devam eden Yunan basını, "Bu, bu bölgelerle etkileşimin Türkiye için nasıl ikili bir amaca hizmet ettiğini gösteriyor: İzolasyona karşı ortaklıkları çeşitlendirmek ve Batı'dan stratejik özerkliğini savunmak.” dedi.

Gazeteye göre E.E. şunu belirtiyor: "E.Ü. Türkiye'nin motivasyonlarını ve stratejilerini anlamaya ilgi duyuyor. Ek olarak, daha geniş jeopolitik değişiklikler bunu AB için giderek daha önemli hale getiriyor. Türkiye ile yapıcı bir ortaklık geliştirmek ve potansiyel sürtüşme noktalarını ele almak."

Analizine devam eden Yunan basını;

"Nijer , Mali ve Gabon'daki Fransız yanlısı rejimlerin yakın zamanda devrilmesi ve Fransız kuvvetlerinin eşzamanlı olarak geri çekilmesi, Fransa'nın Batı Afrika'daki tarihi siyasi ve ekonomik nüfuzunu ciddi şekilde zayıflattı .

BBC'ye göre bu durum, Afrika'da nüfuz alanı yaratmak isteyen İtalya'nın iştahını kabartıyor. Türk basınında, İtalya Başbakanı Giorgia Meloni'nin geçtiğimiz Ocak ayında Türkiye'ye yaptığı ziyarette Afrika'da Türkiye ile ortak hareket etme arzusunu dile getirdiği yer alıyor.

The Economist'in haberine göre “Türkiye, Afrika'da büyük bir diplomatik ve kurumsal atılım gerçekleştiriyor. Mühendislerin yanı sıra silah ve asker de gönderiyor."

Türkiye'nin eğitim alanında attığı adımlar da etkileyici. Türk medyasına göre Türk "Maarif okulları" 25 Afrika ülkesinde yaklaşık 20.000 öğrenciye Türkçe eğitim veriyor. Geçmişte okulların çoğu FETÖ terör örgütü tarafından kurulmuştu ancak Ankara'nın Afrika ülkeleriyle iyi ilişkileri, okulların mülkiyetinin yeni kuruma geçmesine yardımcı oldu.

Türkiye Müteahhitler Birliği, Türk şirketlerinin şu anda Afrika'daki uluslararası inşaat işlerinin yüzde 20'sinden fazlasını gerçekleştirdiğini tahmin ediyor.

Son 10 yılda Afrika'dan yaklaşık 20.000 öğrenci Türkiye'deki üniversitelerde öğrenim görmek üzere burs aldı. Gazete, bu okullardan mezun olan öğrencilerin, Türkiye ile Afrika arasındaki ticareti geliştirmek amacıyla kurulan birçok şirkette yönetici olarak kolaylıkla iş bulduklarını bildirdi."

İsrail ordusundan tarihi itiraf: 'Hamas'ı ortadan kaldırabileceğimizi düşünenler yanılıyor' İsrail ordusundan tarihi itiraf: 'Hamas'ı ortadan kaldırabileceğimizi düşünenler yanılıyor' Haberi Görüntüle

ASKERİ ANLAŞMALAR

Ankara'nın Afrika'daki askeri ayak izi büyüyor. Türkiye, Hafter rejimine karşı askeri yardımla Trablus hükümetini destekledi ve bölgede güçlü bir varlığa sahip olduğunu göstermeye çalıştı. Somali'de atılan adımlar Türkiye'yi Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri ile karşı karşıya getirdi. Türkiye, Nijerya, Senegal ve Togo gibi çeşitli Afrika ülkeleriyle askeri anlaşmalar imzaladı. Bu ülkelerin birçoğu Türkiye'nin terörle mücadele deneyiminden yararlandı. Türkiye'ye atanan Afrikalı büyükelçilerin sayısının giderek artmasının muvazzaf veya emekli generaller olması da dikkat çekici bir detay. Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü'ne göre Türkiye'nin bölgeye yaptığı insansız hava aracı ve zırhlı araç satışlarının artık milyarlarca dolar değerinde olması sürpriz olmayacak. Türkiye'nin Somali ile kıta sahanlığının korunmasına yönelik anlaşması, o ülkede veya Cibuti'de bir deniz üssü kurulmasına yol açabilir.

Türkiye aynı zamanda insani yardım yoluyla da nüfuz kazanıyor. Çoğunlukla BM gibi uluslararası kuruluşlar aracılığıyla para veriyordu. 2003 yılında Türkiye'deki yardımların yaklaşık yüzde 60'ı bu şekilde verildi. Bugün bu oran yüzde 2'ye düştü. Ankara'nın doğrudan desteğiyle okullarda ve su kuyusu açılış törenlerinde gıda kolileri Türk bayraklarıyla süsleniyor. İngiliz düşünce kuruluşu Chatham House'ta çalışan Abel Abde Emissier , Oksijen gazetesine verdiği demeçte, "Türkiye, mali veya askeri yardıma acilen ihtiyaç duyduğunuzda boş çek vermesiyle tanınır."

Ancak Türk basınında, Türkiye'de çekilen dizi ve filmlerin bile Netflix gibi platformlarda Afrika'da en çok izlenen yapımlar arasında yer aldığı belirtiliyor. Pek çok Afrikalı, Türkçeyi bu dizilerden öğrendiğini söylüyor. Hatta bu dizilerin Nijerya, Uganda gibi birçok Afrika ülkesinin sosyo-kültürel yapısını bile etkilediği belirtiliyor." ifadelerini kullandı.

Habere Tepki Ver

12

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Ozan KOLTUK

TRHaber.com - Dünya


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading