Arkeologların dizlerini titreten keşif: Tam 3.500 yıllık antik kent bulundu

Arkeologların dizlerini titreten keşif: Tam 3.500 yıllık antik kent bulundu

Hırvatistan'ın başkenti, Zagreb'te arkeologları heyecanlandıran bir keşif yapıldı. İyi korunmuş bir Yunan duvarı ve çeşitli tarihi dönemlere ait yapıları içeren, bölgenin geçmişine dair değerli bilgiler sunan 3.500 yıllık bir antik Yunan şehri olduğu iddia ediliyor.

Dünya

08.10.2024, 12:22

Zagreb'deki Arkeoloji Enstitüsü tarafından yürütülen araştırma, çift kapılı megalitik bir yapının keşfedilmesine yol açtı; Söz konusu keşif sonrası arkeologlar kendilerini Hırvatistan'daki bir Dalmaçya kasabasının kalbinde yeni bir arkeolojik buluntunun önünde buldular.

Mossad'ın eski direktöründen Netanyahu'ya uyarı: 10 milyonu tehlikeye atmalı mıyız? Mossad'ın eski direktöründen Netanyahu'ya uyarı: 10 milyonu tehlikeye atmalı mıyız? Haberi Görüntüle

3500 YILLIK YUNAN ANTİK KENTİ

Bölgede araştırma yapan arkeologlar, iyi korunmuş bir Yunan duvarı ve çeşitli tarihi dönemlere ait yapıları içeren, bölgenin geçmişine dair değerli bilgiler sunan 3.500 yıllık bir antik Yunan şehri olduğu söyledi.

Arkeologlar, Hırvatistan'ın pitoresk sahilinde kayalık bir arazide "tökezlediler" ve yeraltında değerli bir şeyin yattığından şüphelenirken, ortaya çıkan devasa antik yapı hayranlık uyandırdı. Bir basın açıklamasıyla sitenin tarihi alan ilan edildiği duyuruldu.

Miroslav Krleza Sözlükbilim Enstitüsü'nün bir makalesine göre, MÖ 4. yüzyılda antik Yunanlılar günümüz Hırvatistan'ında yazı, para birimi, ticaret, toprak işleme ve şehir sur yapılarını etkileyen koloniler kurdular.

Bölgenin antik Yunan gücünü M.Ö. 2. yüzyıldan itibaren takip etti ve sonra, Roma İmparatorluğu. Stobreč'in antik tarihi, gelişiminin aşamalarını takip eder. Şehir, M.Ö. 200 yılında bir Yunan kolonisi olarak kurulmuş, daha sonra Roma İmparatorluğu'nun ticaret merkezi haline gelmiştir.

Stobreč'teki kazılarda ayrıca düzinelerce eser, antik Roma buluntuları ve bir Orta Çağ yapısı gün ışığına çıkarıldı.

Geçtiğimiz günlerde Split'e yaptığı ziyarette Kültür ve Medya Bakanı Dr. Nina Obuljen Koržinek, Genel Sekreter Krešimir Partl, meslektaşları ve gazetecilerle birlikte, Stobreč'in merkezinde, Omladinsko Šetalište Caddesi'nin başlangıcında yer alan değerli antik Epetion arkeolojik alanının tanıtımına katıldı.

ABD Başkanı Biden'dan misillemeye misilleme açıklaması: 'Bugün hiçbir şey olmayacak' ABD Başkanı Biden'dan misillemeye misilleme açıklaması: 'Bugün hiçbir şey olmayacak' Haberi Görüntüle

ORTA ÇAĞA AÇILAN PENCERE

Arkeolog Ugarković, "Bunlar, yaklaşık 40 metre uzunluğunda ve bazı kesimleri üç metreden fazla derinliğe ulaşan bir Yunan duvarı da dahil olmak üzere etkileyici arkeolojik buluntular" diye vurguladı ve bunun olağanüstü bir anıtsal keşif olduğunu, yani dünyanın en iyi korunmuş Yunan duvarı olduğunu açıkladı. Kültür ve Medya Bakanlığı'na göre Hırvatistan yalnızca dünyanın geri kalanındaki diğer arkeolojik buluntularla kıyaslanabilir.

Yürüttüğü araştırmalar sırasında, birkaç döneme yayılan Epetius antik yerleşimindeki diğer yapılara ait buluntuların da ilk kez incelendiğini ifade etti.

Bu dönemler tarih öncesi, Helenistik ve Roma dönemlerinden geç antik çağa ve erken Orta Çağ'a kadar uzanır.

Marina Ugarković'in de vurguladığı gibi, yerleşimin tabakalı doğası, ilk kez, daha önce düşünülenden çok daha önce var olan yerleşimin maddi kanıtını sağlıyor; en eski bulgular M.Ö. 3.500 civarında Orta Tunç Çağı'na kadar uzanıyor.

Alanın önemi, Bakan Obuljen Koržinek tarafından, alanı denetleyen Kültür ve Medya Bakanlığı'ndan Split Koruma Dairesi'nden konservatörler arkeologlar Silva Kukoč ve Ivica Pleština ile birlikte yaptığı bir sunumda vurgulandı.

Sözlerine devam eden Obuljen Koržinek, "Bölge halihazırda kayıtlarımızda ilginç kazılar bekleyebileceğimiz bir alan olarak tespit edilmiş durumda. Bu nedenle burada arkeolojik araştırmalar yapılıyor" dedi.

İsrail'den Beyrut'a saldırı: Hizbullah'ın İHA Birim Komutanı hedef alındı! İsrail'den Beyrut'a saldırı: Hizbullah'ın İHA Birim Komutanı hedef alındı! Haberi Görüntüle

ÇİFT KAPILI MEGALİTİK YAPI

Yerleşimin birçok katmanını ortaya çıkaran buluntuların büyük değeri sayesinde, bölgede daha fazla araştırma yapılmasının yanı sıra, buranın korunması ve gelecekte de var olması planlarını duyurdu diyen Bakan şöyle devam etti;

"Konuyu aylardır inceliyoruz ve Zagreb'deki Kültürel Mirası Koruma Müdürlüğü'nden meslektaşlarımız, Koruma Dairesi ve Arkeoloji Müzesi ile birlikte araştırmayı sürekli izliyorlar, çünkü herkes bunun son derece ilginç bir nokta olduğu konusunda hemfikir."

Arkeolojik zenginliği göz önünde bulundurarak, özellikle kentsel alanlardaki bu tür son derece değerli alanların daha iyi ve onurlu bir şekilde korunmasına olanak sağlayacak bir örnek sunuyoruz" diyen Koržinek, "Bugüne kadar, antik Epetion hakkındaki bilgilerin yalnızca Tragiouri, Epetio ve Salona'nın Yunan ticaret merkezleri olarak bahsedilen tarihi kaynaklara dayandığını belirtmekte fayda var." dedi.

İlk kazılar Split Müzesi arkeologlarından Mladen Nikolanci ve Dr. Stobreč'in kuzey kıyısındaki Zagreb'deki Arkeoloji Enstitüsü'nden Aleksandra Faber, 1969 ve 1973'te şehir surları keşfedildiğinde. 2012 yılında Dr. Arkeoloji Enstitüsü'nden Marina Ugarković, Helenistik duvarın bulunduğu yerde bir hendek kazdı.

Araştırmacının tarihi Stobreč köyünde arkeolojik araştırma ihtiyacını değerlendirme talebi üzerine, Split'in koruma departmanı, özel inşaat koşullarının finansmanının başlamasından önce, 2024'ün başında kurtarma arkeolojik araştırmalarının yapılmasını emretti. Bu araştırmaların öncelikle Yunan surlarının yönünü ve durumunu belirlemek için toplam alanın en az %30'unu kapsaması gerekiyordu.

Zagreb'deki Arkeoloji Enstitüsü tarafından yürütülen araştırma, çift kapılı megalitik bir yapının keşfedilmesine yol açtı; bu da alanın surların kuzeyine, kıyı şeridine doğru uzandığını kanıtlıyor.

Bu, Helenistik kentin kapsamı hakkında ek hipotezlerin önünü açıyor.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Ozan KOLTUK

TRHaber.com - Dünya


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading