Yandex Metrica

Asya'yı ateşe verdi! İki Kore savaşın eşiğinde: Tüm kırmızı çizgiler geçildi

Asya'yı ateşe verdi! İki Kore savaşın eşiğinde: Tüm kırmızı çizgiler geçildi

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Kuzey Kore Lideri Kim Jong Un arasındaki görüşmenin ardından  Seul, Moskova'ya net bir uyarıda bulundu. İki Kore arasında savaş rüzgarları esmeye başladı. 

Dünya

24.06.2024, 18:38

Kore Yarımadası'nda gerilim artmaya devam ediyor. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Kuzey Kore ziyareti ve Rusya Devlet Başkanı ile Kuzey Koreli mevkidaşı Kim Jong Un arasında imzalanan stratejik anlaşmanın ardından Seul, Moskova'ya açık bir uyarıda bulundu.

Güney Kore hükümeti aslında Kremlin ile Kuzey Kore arasındaki işbirliğinin, Rusya'nın Pyongyang'a "yüksek hassasiyetli silahlar" tedariki dışında, Güney Kore tarafından belirlenen neredeyse tüm kırmızı çizgileri aştığını açıkladı.

Bu arada ABD, Kim'in Putin'e Rusya Federasyonu'nun Ukrayna'daki askeri operasyonunu sürdürmek için kullanacağı mermi, füze ve mühimmatı gönderdiğini iddia etmeye devam ediyor. Washington'un en büyük korkusu, er ya da geç bunun tam tersinin de olabileceğidir: Kim, yeni arkadaşından savaş şakaları alabilir. İki ülke arasında herhangi bir barış anlaşması imzalanmadığı ve Kore Savaşı'nın (1950-1953) yalnızca ateşkesle dondurulduğu göz önüne alındığında, Kuzey Kore ve Güney Kore'nin teknik olarak hala birbirleriyle savaş halinde olduğunu hatırlayalım. İki Kore arasında neler oluyor?

Biden’dan Trump düellosu sonrası ilk açıklama: 'Diktatörlere karşı duracağız' Biden’dan Trump düellosu sonrası ilk açıklama: 'Diktatörlere karşı duracağız' Haberi Görüntüle

SEUL'DEN MOSKOVAYA UYARI

Güney Kore'nin ulusal güvenlik danışmanı Chang Ho Jin, "Rusya'nın son eylemleri giderek (aşırı) kırmızı çizgiye ulaştı ve bu nedenle bir uyarı yayınladık. Chang, özellikle Putin'in sözlerini aktararak, Rusya, Kuzey Kore'ye yüksek hassasiyetli silahlar sağlasaydı, elimizde başka hangi çizgi kalırdı?" ifadelerini kullandı.

Aslında Rusya Devlet Başkanı son zamanlarda, ABD ve Avrupa Birliği'nin Ukrayna'ya aynı türden silah sistemleri tedarikine yanıt olarak Moskova'nın Kuzey Kore'ye hassas silahlar sağlama olasılığını dışlamadığını açıkladı.

Chang, "Güney Kore-Rusya ilişkilerini yönetmek tek başımıza yapabileceğimiz bir şey değil. Rusya'nın karşılıklı çaba göstermesi gerekiyor." diye uyardı. Üst düzey Seul yetkilisi daha sonra sözlerini şöyle tamamladı: 

"Eğer Rusya savaştan sonra (Ukrayna'da) ilişkileri gerçekten yeniden kurmak istiyorsa, eylemlerini dikkatle değerlendirmesinin iyi olacağını yineliyorum"

Macron, muhalefet partilerinin programlarını eleştirdi: 'İç savaşa yol açar' Macron, muhalefet partilerinin programlarını eleştirdi: 'İç savaşa yol açar' Haberi Görüntüle

KORE DOSYASI PUTİN'İN ÖNÜNDE

Birkaç haftadır Kore dosyası Vladimir Putin tarafından çalkalanıyor. Kim'le dostluğunu pekiştiren Rusya Devlet Başkanı, esasen ABD ve yerel ortakları üzerindeki baskısını artırmaya karar verdi. Hareket, Moskova'dan "sorumlu davranmasını" ve Pyongyang ile her türlü askeri iş birliğini  "derhal" kesmesini isteyen Seul tarafından hiç beğenilmedi.

Söz konusu mesaj, 21 Haziran Cuma günü Dışişleri Bakan Yardımcısı Kim Hong Kyun tarafından, Putin'in 19 Haziran Çarşamba günü Kuzey Kore lideri Kim Jong Un ile bir savunma anlaşması imzalamasının ardından çağrılan Rusya'nın Seul büyükelçisi Georgj Zinoviev'e iletildi. Diğer şeylerin yanı sıra, her iki ülkenin de bir saldırı durumunda müttefiklerine yardım etmek için müdahale etmesini taahhüt eden bir anlaşma.

Kim, Güney Kore'nin, özellikle Pyongyang'ın nükleer silahlarını kullanmaya hazır göründüğü bir durumda, "güvenliğimizi tehdit eden her türlü eyleme kararlılıkla karşılık vereceğini" açıkladı. Güney Koreli bakan yardımcısına göre Rusya, Kuzey Kore'nin askeri cephaneliğini güçlendirmesine doğrudan veya dolaylı olarak yardım ederek Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarını ihlal etti. Bunun ikili ilişkiler üzerinde "kaçınılmaz olarak olumsuz bir etkisi olacağını" da sözlerine ekledi.

Zinoviev ise Rusya'yı tehdit etme veya şantaj yapma yönündeki her türlü girişimi 'kabul edilemez' olarak tanımlayarak, Moskova ile Pyongyang arasındaki askeri işbirliğinin herhangi bir üçüncü ülkeye yönelik olmadığının altını çizdi. Bu arada gerilim artmaya devam ediyor.

Habere Tepki Ver

2

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Ozan KOLTUK

TRHaber.com - Dünya


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading