ATACMS bilmecesi! Gizli servis açıkladı: Ukrayna baskı yapıyor ABD frene basıyor!

ATACMS bilmecesi! Gizli servis açıkladı: Ukrayna baskı yapıyor ABD frene basıyor!

Rusya'ya karşı ATACMS füzeleri kullanmak isteyen Ukrayna, ABD karşı baskılarını arttırdı. Fakat uzun menzilli silahların onaylanması ortaklar arasında anlaşmazlığa neden oluyor. Öyle ki analistlerin de kafaları karışmış durumda.

Dünya

01.10.2024, 20:14

Defense News dergisinin tecrübeli analistlerinden William Courtney ve John Hoehn, "Ukrayna, Rusya'nın derinliklerine saldırmak için çok şey yapıyor" ifadelerini kullanırken, dergi, Vladimir Putin'e karşı savaşta Ukrayna'nın mümkün olduğu kadar hızlı ve cömert bir şekilde uzun menzilli silahlarla silahlandırılması gerekiyor. Ancak ABD gizli servisi tam tersi bir görüşe sahip yorumunu yaptı.

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'nin Basın Sözcüsü Nikiforov ise, "Ukrayna'nın müttefiklerinden Batı'nın uzun menzilli silahlarıyla Rusya topraklarının derinliklerine girme izni alıp almadığını ilk öğrenenler Ruslar olacak" dedi.

Sözcü uzun menzilli füzelerin teslimi ve Rusya'nın kalbine ateş açılmasına izin verilmesi konusundaki tartışmayı yeniden alevlendirdirken, Ukrainska Pravda şu anda Nikiforov'un herhangi bir yeni argüman eklemeden Ukrayna televizyonunda talebi tekrar açıklığa kavuşturduğunu bildirdi.

İsrail'den alçak plan! Borrell uyardı: 'Gazze de ikinci bir Batı Şeria olabilir' İsrail'den alçak plan! Borrell uyardı: 'Gazze de ikinci bir Batı... Haberi Görüntüle

UKRAYNA DİRETİYOR ABD FRENE BASIYOR

Pravda'ya göre muhtemelen daha fazla baskı oluşturmak amacıyla "Çok büyük bir talebimiz var ve ortakların teslim olacağını umuyoruz" dedi. Buna karşılık, New York Times aynı zamanda ABD gizli servisinin ciddi endişeleri olduğunu da bildiriyor; Bu, ABD Başkanı Joe Biden'ın tereddütünü açıklayabilir. 

ABD, İngiltere ve Fransa, ürettikleri uzun menzilli füzelerin Rusya'nın derinliklerindeki hedeflere saldırmasına izin verirse, "Rusya, ABD ve koalisyon ortaklarına daha büyük bir şiddetle, hatta muhtemelen ölümcül saldırılarla misilleme yapacaktır." NYT, daha önce yayınlanmamış istihbarat kaynaklarına atıfta bulunuyor.

ABD yetkilileri, bu tür uzun menzilli saldırıların başarısının Ukrayna savaşı boyunca genel olarak düşük olduğunu değerlendiriyor; Önemli olan, en iyi senaryoda bile Ukraynalıların bu tür uzun menzilli silahlarla ancak sınırlı sayıda saldırabilmesi ve batılı ülkelerden gelen tedarik miktarının aslında sorgulanabilir olmasıdır. NYT'nin yazdığı gibi, "Değerlendirme, istihbarat analistlerinin yüksek riskli bir kararın potansiyel riskleri ve belirsiz faydaları olarak gördüklerinin altını çiziyor." Joe Biden'ın hükümeti zikzaklı bir rota izlemeye devam ediyor. Görünüşe göre artıları ve eksileri ABD'de tartışmalı ve hararetli bir şekilde tartışılıyor, hızlı bir son belli değil.

Defense News dergisinin aktardığına göre James Rainey, "Ukrayna'dan başlayarak, düşünmemiz gereken gözlem sıkıntısı yok" dedi. General, ABD Ordusu'nun silahlı kuvvetlerin modernizasyonundan sorumlu kolu olan Ordu Vadeli İşlemler Komutanlığı'na başkanlık ediyor. Politico dergisi, ABD silahlarının Vladimir Putin'e karşı kendi topraklarında kullanılmasını bir “değer” olarak gören seslere de değiniyor.

İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana Avrupa topraklarında gerçekleşen ilk büyük kara savaşı, muhtemelen daha da büyük olan bir sonrakinin kostümlü provasıdır. ABD, bir dünya gücü olarak gelecekteki rolünü arıyor. Politico dergisinin haberine göre, "Üst düzey bir ABD askeri yetkilisi, Mayıs ayı başında milletvekillerine, Ukrayna'nın Rusya topraklarında Amerikan silahları kullanımına yönelik kısıtlamaların hafifletilmesinin 'askeri açıdan mantıklı' olacağını söyledi." O zamandan bu yana tartışma ABD ve müttefikleri arasında mayalanıyor.

PKK çocukları Budizme yönlendirince bölge halkı ayağa kalktı: Okul kitabında skandal ifadeler PKK çocukları Budizme yönlendirince bölge halkı ayağa kalktı: Okul kitabında... Haberi Görüntüle

ORTAKLARIN KAFASI KARIŞIK

İngiltere Başbakanı Keir Starmer da Ukrayna'ya Vladimir Putin'e karşı uzun menzilli silah kullanma yetkisi vereceğini itiraf etmesiyle karşı karşıya kalmıştı. British Guardian, "İngiliz uzun menzilli füzelerinin Rusya'ya karşı kullanılmasına izin vermek potansiyel olarak nükleer boyutta bir hata olur" diye yazıyor. Simon Jenkins, son iki yılda NATO'nun "Rusya sınırında Doğu-Batı gerilimini disipline ederek ve etkileyici bir şekilde engellemeye çalıştığını" aktarıyor. Guardian yorumcusu "sakin kafalı" olmayı övüyor. Jenkins, "İngiltere Savunma Bakanı'nın ve Starmer'ın kaslarını esnetmesi anlamsızdı" diyor.

Ancak Guardian yazarı, yazarken her şeyin zaten kaybolduğunu varsayıyor. “Ukrayna, Rus işgali karşısında aldığı ilk yenilginin ardından, Putin'in batıya doğru ilerlemesine önemli miktarda dış yardımla direnmeyi başardı, ancak sınır buydu. Tüm tarihte olduğu gibi, Rusya'nın kaynakları da sonuçta çok büyük.” Ancak aynı zamanda, Ukrayna savaşının uzun zamandan beri ulusal bağımsızlık konusundaki bir çatışmanın ötesinde, Batı'nın Rusya'ya karşı ekonomik ve askeri bir vekalet savaşına dönüştüğünü de iddia ediyor.

Bu aynı zamanda kesinlikle doğru bir değerlendirme gibi görünüyor; bu da Vladimir Putin'in beş yıl içinde Baltık'ta mı yoksa on yıl içinde Polonya sınırında mı durdurulacağı sorusuna yol açtı. Tam da bu nedenle doğu Ukrayna'da mı durdurulması gerekiyordu? New York Times'a göre ABD istihbarat yetkilileri , ABD ve Avrupa'dan uzun menzilli füze saldırılarına izin verme kararına Rusya'nın verebileceği bir dizi olası tepkiyle ilgili belirli endişelerini dile getirdi. Avrupa'daki tesislerde artan kundaklama ve sabotajlardan, ABD ve Avrupa askeri üslerine yönelik potansiyel olarak ölümcül saldırılara kadar.

Ayrıca NYT, gizli servisten gelen açıklamalara dayanarak, ilk saldırılardan sonra Rusların muhtemelen mühimmat depolarını, komuta noktalarını, saldırı helikopterlerini ve diğer önemli muharebe fonksiyonlarını füzelerin menzili dışına çıkaracağını yazıyor. Eylül ortasında gazete, Cumhuriyetçilerin bile daha sert bir yol talep ettiğini bildirmişti. Her şeyden önce, Azınlık Lideri Mitch McConnell "saldırgan bir tepki" konusunda ısrar eder ve eski Başkan Donald Trump'la açık bir kopuşu kışkırtırdı.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelensky zaten giderek artan bir şekilde yön değişikliği yönünde baskı yapıyordu. Giderek daha fazla ABD'li ve Batılı siyasetçi de, Rusya'ya artık Ukrayna'nın kuzeyinde sessiz kalarak seçenek sunulmaması için bu adımın atılması yönünde çağrıda bulunmuştu. Putin'in birliklerinin Ukrayna hava savunmasının ulaşamayacağı yerden roket saldırıları düzenlediği ve piyade ilerlemelerini hazırladığı veya desteklediği Batılı askeri yetkililer için giderek daha açık hale geldi. Bu ikilem aylardır sürüyor.

Bu arada düşünce kuruluşu Savaş Araştırmaları Enstitüsü (ISW) de Joe Biden'ın "Ukrayna'nın Rusya'nın operasyonel ve en derin geri bölgelerindeki tüm askeri hedeflere ABD tarafından sağlanan silahlarla saldırmasına izin vermesi" gerektiğini savunmuştu. Newsweek'in haberine göre. Düşünce kuruluşu, Vladimir Putin'in yasadışı işgali altındaki hangi bölgelerin Amerikan uzun menzilli füzelerinin menzilinde olduğunu gösteren işaretlerle dolu bir harita yayınladı. ISW analistleri, örneğin ATACMS'nin (Ordu Taktik Füze Sistemleri) kullanılması yönünde ısrarcıdırlar.

Papa'dan Lübnan için uluslararası topluma çağrı Papa'dan Lübnan için uluslararası topluma çağrı Haberi Görüntüle

RUSYA'NIN NÜKLEER SALDIRI İHTİMAL

Ancak Rusya aynı zamanda nükleer doktrinini de revize etti. Vladimir Putin, Rusya Güvenlik Konseyi'nde, nükleer olmayan bir devletin, nükleer bir devletin katılımı veya desteğiyle Rusya'ya yönelik saldırısının, Rusya Federasyonu'na yönelik ortak bir saldırı olarak değerlendirileceğini duyurdu. 

ABD'li düşünce kuruluşu Wilson Center'daki analist, uzun menzilli saldırıların ancak Ukrayna'nın eş zamanlı olarak kapsamlı kara operasyonları yürütmesi durumunda etkili olabileceği sonucuna varıyor. Nükleer doktrinin yeni yönü, nükleer olmayan bir devletin, nükleer bir devletle resmi olarak ittifak kurmadan da Rusya'ya karşı ana saldırgan olabileceği ve her ikisinin de yine de ortak bir saldırı gerçekleştirebileceği olacaktır. Dolayısıyla Rusya nükleer tehdidi kendisi tanımlama hakkını saklı tutacaktır. Ancak düşünce kuruluşu Wilson Center'ın yazarı ve çevrimiçi dergi Meduza'nın genel yayın yönetmeni, bunu Batılı güçlere yönelik tehdidin artması olarak görmüyor.

Retorik, Rusya'nın nükleer caydırıcı olabileceği senaryoların olası bir şekilde genişletilmesini önerse de, ülkenin uzun süredir devam eden politikasından temel bir sapmayı temsil etmiyor. Ancak dil belirsizliğini koruyor: "Birleşme"nin ne olduğunu da tanımlamıyor. Nükleer saldırının kime yönelik olabileceği de açıklığa kavuşturulmuyor.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Ozan KOLTUK

TRHaber.com - Dünya


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading