Sitede Ara

Ateş hattından kaçış! İşte Lübnan'daki vatandaşlarını tahliye etmeye başlayan ülkeler

Ateş hattından kaçış! İşte Lübnan'daki vatandaşlarını tahliye etmeye başlayan ülkeler

İsrail saldırıları sonrası Lübnan'dan kaçış devam ediyor. Türkiye dahil olmak üzere birçok yabancı ülke vatandaşlarının tahliyesi için çalışmalar başlattı. Lübnan'da ülkeyi terk etmek isteyenler başkent Beyrut'ta bulunan Refik Hariri Havalimanı'nda yoğunluk oluşturdu.

Dünya

03.10.2024, 00:12

8 Ekim 2023 tarihinden bu yana Hizbullah'la kontrollü çatışmalara devam eden İsrail ordusu, aylardır abluka altına aldığı ve yoğun bombardımana tuttuğu Gazze'den sonra Lübnan'a da saldırdı. Lübnan'ın güney kentlerinin yanı sıra Bekaa ve Baalbek bölgelerine yüzlerce hava saldırısı düzenleyen İsrail ordusu, 104'ü çocuk ve 194'ü kadın olmak üzere toplam 1328 kişiyi öldürdü.

Hizbullah lideri Hasan Nasrallah ise İsrail ordusunun 27 Eylül'de Beyrut'a düzenlediği hava saldırılarında öldürüldü. Hasan Nasrallah'ın ölümü sonrası intikam yemini eden Hizbullah ise İsrail’e roket ve füzelerle karşılık veriyor. İsrail tarafında çoğunlukla ordu üslerini hedef alan bu saldırılarda büyük bir hasar henüz bildirilmedi.

Türkiye ile Almanya arasında döner krizi: İsim değişebilir Türkiye ile Almanya arasında döner krizi: İsim değişebilir Haberi Görüntüle

TAHLİYE ÇALIŞMALARI

İsrail bombardımanı nedeniyle ülke içerisinde yüz binlerce kişi yerinden oldu. Ülkenin güney kesimlerinden başkent Beyrut ve kuzeye göç dalgası devam ederken, Suriye'ye 10 binlerce kişinin göç ettiği belirtiliyor. Terör devleti İsrail'in saldırılarından dolayı Lübnan'da büyük bir kaçış başlarken Türkiye başta olmak üzere birçok ülke kendi vatandaşlarını tahliye etme çalışmalarına başladı.

Lübnan'daki durumun kötüye gidebileceği konusunda uyarıda bulunan Türkiye Dışişleri Bakanlığı, dün yaptığı açıklamada, şunları kaydetti;

"Lübnan’daki vatandaşlarımızın deniz veya hava yoluyla tahliye edilmesi için alternatif planlar hazırlanmıştır" 

Bakanlık, süreci yürütmek üzere Dışişleri Bakanlığı Koordinasyon ve Destek Merkezi'nin kurulduğunu bildirdi. 

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Johnson'dan Zelenski'ye fırça: 'İç siyasetimize karışma' ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Johnson'dan Zelenski'ye fırça: 'İç siyasetimize karışma' Haberi Görüntüle

İTALYA'DAN VATANDAŞLARINA TAHLİYE ÇAĞRISI

İtalya ise, Beyrut Büyükelçiliği'ndeki diplomatik personel sayısını düşürdü ve güvenlik personelini arttırdı. İtalya Dışişleri Bakanı Antonio Tajani, vatandaşlarını defalarca ülkeyi terk etme çağrısında bulunurken bölgedeki İtalyan barış gücü askerlerinin güvenliği konusunda İsrail'den güvence istedi.

Hollanda Savunma Bakanlığı da, 4 ve 5 Ekim tarihlerinde iki uçuşla Lübnan'daki vatandaşlarını ülkelerine geri göndermek üzere bir askeri uçak göndereceklerini bildirdi.

İsrail saldırıyor İran bakıyor: Gücü mü yok, göz mü yumuyor? İsrail saldırıyor İran bakıyor: Gücü mü yok, göz mü yumuyor? Haberi Görüntüle

POLONYA: PERSONEL SAYISINI SINIRLANDIRACAK

Beyrut Büyükelçiliği'ndeki personel sayısını sınırlandıracaklarını ve Varşova'nın Lübnan'dan ayrılmak isteyen vatandaşlar için ulaşım organize edeceğini belirten Polonya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, konuyla ilgili İsrail'den yardım istedi. Portekiz Başbakanı Luis Montenegro, Lübnan'da yaşayan az sayıda Portekiz vatandaşının tahliyesine yardımcı olan Lübnan'a seyahat edilmemesini tavsiye etti. İspanya, 350 kadar vatandaşını yarın erken saatlerde Lübnan'dan tahliye etmek üzere iki askeri uçak göndermeyi planlıyor.

Husilerden İsrail'e tehdit: 'Nasrallah'ın öldürülmesi İsrail'in yok oluşunu hazırlayacak Husilerden İsrail'e tehdit: 'Nasrallah'ın öldürülmesi İsrail'in yok oluşunu hazırlayacak Haberi Görüntüle

İNGİLTERE: DERHAL LÜBNAN'I TERK EDİN

Lübnan'da yaşanan hava saldırıları sonrası İngiltere, vatandaşlarını derhal ülkeyi terk etmeye çağırdı. İngiltere, Kıbrıs'a yaklaşık 700 asker gönderdi ve iki Kraliyet Donanması gemisi de dahil olmak üzere askeri varlıklarını güçlendirdi. İngiltere hükümeti ayrıca bugün ayrılmak isteyen vatandaşlardan gelebilecek ilave talepleri karşılamak üzere bir uçak kiraladı ve bu kişileri doğrudan Londra'ya geri uçurmayı planlıyor.

İsrail Ordu Sözcüsü Hagari havaalanını işaret etti: 'Kimse uçak indiremeyecek' İsrail Ordu Sözcüsü Hagari havaalanını işaret etti: 'Kimse uçak indiremeyecek' Haberi Görüntüle

AMERİKA BİRLEŞİK DEVLETLERİ

Ortadoğu'yu kan gölüne çeviren İsrail'in yanında saf tutan ABD, Amerikalıların Lübnan'dan tahliyesi gibi senaryolara hazırlıklı olmak üzere Kıbrıs'a onlarca asker konuşlandırdı. Dışişleri Bakanlığı, Amerikalılar için daha fazla koltukla Lübnan dışına uçuşlar eklemek için havayolu şirketleriyle birlikte çalıştığını belirtti.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Recep KIYATSIL

TRHaber.com - Dünya


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading