Yandex Metrica

Sitede Ara

Ateşle oynuyoruz! İnsanlık bir sonraki salgını doğuruyor: Tehlike ne kadar büyük?

Ateşle oynuyoruz! İnsanlık bir sonraki salgını doğuruyor: Tehlike ne kadar büyük?

Kuş gribi virüsü Amerika Birleşik Devletleri'ndeki sığırlar arasında da yayılıyor. Bunun insanlar için anlamı ne olabilir? Başka bir salgın riski var mı? 

Dünya

03.07.2024, 17:47

Kuş gribi uzun zamandan beri bir memeli gribi haline geldi ve insanlar için potansiyel tehlike, kontrol altına alma önlemlerinin eksikliği nedeniyle de artıyor. 

"Ateşle oynuyoruz” Eğer eski bir Harvard epidemiyologu bunu söylüyorsa, bir şeyler ters gidiyor demektir. Şu anda eMed Digital Healthcare şirketinin araştırma başkanı olan Michael Mina, sosyal medya platformu X'te daha da ileri gitti: "Uyarılar abartılmıyor daha ziyade yetersiz kalıyor."

Rusya, Finlandiya'daki hareketlilikten rahatsız: 'Bunu cevapsız bırakmayacağız' Rusya, Finlandiya'daki hareketlilikten rahatsız: 'Bunu cevapsız bırakmayacağız' Haberi Görüntüle

VAKA SAYISI ARTIYOR

ABD'de kuş gribiyle enfekte olan sığırların sayısı artıyor. ABD sağlık otoritesi CDC'ye göre şu anda bir düzine ABD eyaletinde 130'dan fazla kayıtlı H5N1 enfeksiyonu var.

H5N1 virüsü on yıllardır kuşlar arasında giderek artan bir şekilde dolaşıyor; başlangıçta Asya'da, şimdi ise neredeyse tüm dünyada. 2021'de patojen Kuzey Amerika'ya ulaşmayı başardı ve aniden, muhtemelen ilk kez 2023 sonbaharında inekler hastalandı. Araştırmacılar şaşırıyor ve giderek daha fazla endişeleniyorlar.

Friedrich Loeffler Enstitüsü (FLI) başkan yardımcısı Martin Beer, dünya çapında 1,5 milyar büyükbaş hayvanın beslendiğini söylüyor. H5N1'in yeni, küresel bir sığır gribi ile sonuçlanması durumunda diğer çiftlik hayvanları için de risk artacaktır; örneğin domuzlara kontamine çiğ süt verilmesi durumunda.

Ayrıca memeli biyolojik olarak insana kuştan daha yakındır. Beer'in açıkladığı gibi zoonoz riski , yani hayvanlardan insanlara geçiş riski, gerçekleşen adaptasyonlara bağlı olarak daha büyük olabilir.

H5N1, insanlarda dolaşan mevsimsel grip patojenleri gibi bir influenza A virüsüdür. H ve N, virüs zarfındaki iki proteine ​​karşılık gelir: hemaglutinin ve nöraminidaz. Her biri farklı alt tiplerde ortaya çıkar (H1 ila H16 ve N1 ila N9).

H5N1 adı, varyantın yüzeyindeki H5 ve N1 proteinlerinin kombinasyonu anlamına gelir. FLI uzmanı Beer'in açıkladığı gibi, 1997'den beri H5N1'in neden olduğu salgınlar giderek daha fazla kaydediliyor. Patojenin 2.3.4.4b adı verilen bir alt varyantı 2016'dan bu yana yayılıyor. Sonuç, dünyanın hemen her yerindeki yabani kuşlarda yıkıcı kuş gribi salgınları oldu ; kümes hayvanları ve daha nadiren deniz memelileri, vizonlar, tilkiler ve ayılar gibi memeliler de etkilendi. Şu ana kadar yalnızca Avustralya kurtuldu.

Hindistan'da ölüm ayini! Dini törende izdiham çıkınca onlarca kişi hayatını kaybetti! Hindistan'da ölüm ayini! Dini törende izdiham çıkınca onlarca kişi hayatını... Haberi Görüntüle

VAKA 3 İNSANDA GÖRÜLDÜ

Beer, mevcut analiz durumuna göre ABD'deki salgının tek bir girişten kaynaklanabileceğini açıklıyor. Yabani kuştan ineğe bu geçişin nasıl gerçekleştiği belli değil. Ancak araştırmacılar artık bir şeyi biliyor: "Virüs memeye girerse çok hızlı bir şekilde çoğalır" 

Bunun nedeni aynı zamanda memedeki reseptörlerdir: İneğin burnundaki reseptörlerden farklı olarak bunlar, kuşlardaki reseptörlere benzer şekilde H5N1 varyantı için mükemmel kenetlenme noktalarıdır.

Patojen, kontamine sağım aletleri yoluyla diğer süt ineklerine ulaşır ve yeni çiftliklere ve bölgelere taşınır.

ABD'de yavaş yavaş başlayan karşı önlemlerin zamanla etkili olup olmayacağı henüz belli değil. Beer, "Musallat olma durumu bir süre sonra sona erebilir eğer virüs burun yoluyla inekten ineğe etkili bir şekilde geçmeyi henüz öğrenmediyse." ifadelerini kullandı.

Testler ve koruyucu önlemler söz konusu olduğunda bir dizi kural var, enfekte sığırlar için ABD çapında kapsamlı, hedefli bir araştırma var ve şu anda katı bir tecrit önlemi yok. Beer, "Avrupa'da daha tekdüze olurdu" diyor. Burada aynı zamanda BSE sığır hastalığı zamanlarından kalma bir miras "şeffaf sığırlar", yani tüm sığırların tutarlı izlenebilirliği de var.

Beer, ABD'de bunun eksik olduğunu, süt örneklerinin analizinden ve diğer kanıtlardan rapor edilmemiş sayıda vakanın olduğu sonucuna varılabileceğini söylüyor.

CDC'ye göre, ABD süt çiftliklerindeki salgın bağlamında şu ana kadar üç insan vakası kaydedildi. Beer, her seferinde konjonktivitin semptomlardan biri olduğunu açıklıyor. Örneğin bir işçi sağım sırasında gözüne dokunursa patojen bulaşabilir. "Journal of Virology" dergisinde sunulan bir çalışmanın da yakın zamanda doğruladığı gibi, pastörize sütün zararsız olduğu düşünülüyor.

Benden nefret ediyorlar! Sınır dışı edilen Bosnalı aktör sessizliğini bozdu: Sırbistan'da ifade özgürlüğü yok! Benden nefret ediyorlar! Sınır dışı edilen Bosnalı aktör sessizliğini bozdu:... Haberi Görüntüle

KORONAVİRÜS SALGINI GİBİ OLUR MU?

Hayvanların çektiği acılar 2.3.4.4b ile ilişkilendirildiğinden, varyant başlangıçta insanlar için daha önce dolaşımda olan H5N1 formlarına göre daha zararsızdır. Beer, patojenin kuşlara oldukça adapte olduğunu açıklıyor. 2016'dan bu yana, insanlarda bu daldaki virüslerin neden olduğu kayıtlı 20'den az ve çoğunlukla hafif enfeksiyonlar görüldü; diğer varyantlarla birlikte daha önce yüzlerce vaka vardı.

Dolayısıyla virüsün kendisi insanlara daha zararsız; ancak kuş popülasyonlarındaki enfeksiyonların çokluğu nedeniyle memelilere daha sık bulaşmasından kaynaklanmıyor. Beer'in açıkladığı gibi bunlar bir tür "karıştırıcı" olabilirler: Örneğin bir vizon veya domuza influenza A'nın farklı formları bulaşırsa, insanlar için daha tehlikeli olan yeni bir patojen ortaya çıkabilir.

Beer, "Durum Sars-CoV-2'dekinden tamamen farklı" diye açıklıyor. Grip suşları uzun süredir izlenmektedir. Önleyici bir tedbir olarak, potansiyel olarak bir pandemiye neden olabilecek varyantlara karşı koruyucu aşılama için aday aşılar düzenli olarak tanımlanıyor. Böyle bir aşı yakın zamanda 15 AB ülkesi tarafından sipariş edildi. Finlandiya'daki kürk çiftliklerinin çalışanları ihtiyati tedbir olarak halihazırda aşılanıyor.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Ozan KOLTUK

TRHaber.com - Dünya


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading