Yandex Metrica

B planı devrede: BrahMos füze üssü kuralım, en kötü ABD'ye sığınırız

B planı devrede: BrahMos füze üssü kuralım, en kötü ABD'ye sığınırız

Güney Çin Denizi'nde Pekin yönetiminin kontrolünden kurtulmak isteyen Filipinler, BrahMos gemisavar füze üssü inşa ediyor. Çin Denizi'nde hak iddia ettiği Scarborough Sığlığı'nın kontrolünü eline almak isteyen Filipin hükümeti, Hindistan'dan 3 adet BrahMos bataryası aldı.

Dünya

21.06.2024, 00:53

Güney Çin Denizi'nde petrol ve doğalgaz rezervleri için Çin, Tayvan, Vietnam, Kamboçya, Filipinler, Malezya ve Brunei'nin bölgedeki gerilimi yıllardır devam etmekte. Filipin hükümetinin adının son zamanlarda Hindistan yapımı BrahMos gemisavar füzeleriyle anılması, Pekin yönetimini kızdırdı.

Naval News, Filipinler'in ilk BrahMos gemisavar füze üssünü Batı Luzon, Zambales'teki Leovigildo Gantioqui Donanma İstasyonu'nda inşa ettiğini açıkladı. Naval News, tartışmalı Güney Çin Denizi'ne bakan üssün, 2022 yılında 375 milyon dolarlık önemli bir anlaşmayla Hindistan'dan alınan süpersonik seyir füzelerine (BRAHMOS) ev sahipliği yapacağını duyurdu.

Haberde, Filipinler'in üç adet BrahMos füze bataryası satın almasının Hindistan'ın bu son derece saygın sisteminin ilk uluslararası satışı olduğu ve her ikisi de Çin ile Güney Çin Denizi anlaşmazlıkları olan Vietnam ve Endonezya gibi diğer bölge ülkelerinin de ilgisini çektiği belirtiliyor.

Türkiye'den dost ülkeye taziye mesajı: Alçak saldırıyı şiddetle kınıyoruz Türkiye'den dost ülkeye taziye mesajı: Alçak saldırıyı şiddetle kınıyoruz Haberi Görüntüle

FİLİPİNLER GEMİSAVAR FÜZE ÜSSÜ İNŞA EDİYOR

Uydu görüntüleri yeni füze üssünün füze bakım ve montajı için yüksek bölmeli bir tesis ve depolama için korunaklı bir sığınağı içerdiğini gözler önüne sermişti. Çin tarafından işgal edilen tartışmalı Scarborough Sığlığı da dahil olmak üzere 290-300 kilometre uzaklıktaki hedefleri vurmak için stratejik olarak konumlandırılan üssü Filipin Deniz Piyadeleri Kıyı Savunma Alayı işletecek.

BrahMos sisteminin mobil yapısının çeşitli atış noktalarına esnek bir şekilde konuşlandırılmasına olanak sağlayarak ülkenin kıyı savunma kabiliyetlerini arttıracağı düşünülüyor. Filipinler'in yakında BrahMos için yeni siparişler verebileceği, Filipinler Donanmasının askeri teknolojisini genişletmek istediği iddia ediliyor.

Filipinler'in BrahMos alımı ordusunu modernize etme yolunda önemli bir adım olsa da, askeri planlamacıların ve yerel uzmanların umduğundan ve lanse ettiğinden çok daha az etkili olabilir. Uzağa ateş etmek için Filipinler'in uzağı görmesi gerekir. Uzun menzilli ISR kabiliyetleri olmadan Filipinler BrahMos füzesinin tüm menzilini kullanamayabilir; sadece düzinelerce kilometre ile ölçülen mevcut ISR varlıklarının menzili ile sınırlı kalabilir.

Filipinler 1990'lardan bu yana çok rollü avcı uçaklarına sahip olamadı, Filipin donanmasında sadece bir düzine FA-50 hafif avcı uçağından oluşan küçük bir filoya güveniyor. Bu uçaklar, ABD yapımı F-16 ve İsveç'in JAS 39 Gripen gibi daha gelişmiş uçakların yeteneklerinin sadece bir kısmına sahip.

Filipinler'in hak iddia ettiği Scarborough Sığlığı

Belediye çalışanı robot intihar etti! Yoğun çalışma temposuna dayanamadı: Önce daireler çizdi sonra kendini merdivenden attı Belediye çalışanı robot intihar etti! Yoğun çalışma temposuna dayanamadı: Önce... Haberi Görüntüle

FİLİPİN DONANMASI, SCARBOROUGH SIĞLIĞI'NDA HAK İDDİA EDİYOR

Filipinler iki batarya İsrail yapımı SPYDER karadan havaya füzeye (SAM) sahip olsa da, bu sınırlı varlıkları yeni BrahMos üssü gibi askeri alanlar yerine kritik altyapıyı ve yoğun nüfuslu bölgeleri savunmaya tahsis edip etmeyeceğine karar vermesi gerekebilir.

Güney Çin Denizi'nde uzun süreli bir çatışma olması durumunda, BrahMos füzelerinin stoklanması da sınırlı stokları nedeniyle Filipinler için bir sorun olabilir. Filipinler BrahMos füzelerini üretecek kapasiteye sahip olmadığından ikmal için Hindistan'a bel bağlamak zorunda. Çin, Filipinler'e Güney Çin Denizi'nde ve Filipin Denizi'nde ABD'nin Guam'dan ikmal ve takviyesini kesebilecek bir deniz ablukası uygulamaya çalışabilir.

Askeri uzmanlar, Filipinler'in askeri güç kullanmayı ya da Çin'in eylemlerine karşı ABD ve müttefiklerini devreye sokmayı tercih ettiği bir senaryoda, Pekin'in misilleme ve meşru müdafaa gerekçeleriyle ezici bir askeri güçle karşılık verebileceğini belirtiyor.

Bu durumun Filipinler'in Güney Çin Denizi'nde Çin'e karşı hak iddia ettiği Scarborough Sığlığı da dahil olmak üzere daha fazla toprağı kaybetmesine yol açabileceği öngörülüyor.

Habere Tepki Ver

7

0

0

0

0

0

0

0

Hakan ULUDAĞ

TRHaber.com - Dünya


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading