Yandex Metrica

Bangladeş'te gençlik devrim! Geçiş hükümetini Nobel ödüllü Muhammed Yunus devralacak

Bangladeş'te gençlik devrim! Geçiş hükümetini Nobel ödüllü Muhammed Yunus devralacak

Bangladeş'te gençlik direnişi sonuç verdi! Ülkeyi tam 15 yıldır yöneten İslam düşmanı Şeyh Hanisa iktidarı devrildi. Hasina'nın istifa ederek ülkeden kaçması geçiş hükümetinin başına Nobel Barış Ödüllü Muhammed Yunus getirildi. Göreve gelmesinin ardından ülke çapında devam eden prostetolara ilişkin açıklama yapan Yunus, tansiyonun bir an önce düşmesi gerektiğini ifade etti. 

Dünya

08.08.2024, 12:09

Geçiş hükümetinin başına bugün geçmesi planlanan Yunus, Çarşamba günü sükunet çağrısında bulunarak, tarafların ülkenin yeniden inşaasında elinin taşın altına koyması gerektiğini belirtti. Öte yandan Yunus, sivil liderler, askeri liderler ve giderek otoraktikleşen Başbakan Hasina'ya karşı protestlara öncülük eden öğrenci aktivisler arasında yapılan görüşmelerin ardından geçiş hükümetinin başkanı olarak aday gösterildiğinde Olimpiyatları izlemek üzere Paris'teydi. 

Türkiye'yi vuracağız diyen Asya ülkesinden savaş hazırlığı! İki nükleer denizaltı denize iniyor! Türkiye'yi vuracağız diyen Asya ülkesinden savaş hazırlığı! İki nükleer denizaltı... Haberi Görüntüle

2006'DA NOBEL ÖDÜLÜ ALMIŞTI

Muhammed Yunus Bangladeş'e doğru yola çıkmadan önce Paris'te yaptığı açıklamalarda, "İkinci Zafer Günümüz'ü mümkün kıldıklarını" söyleyerek öğrenci protestoları kutlayan Yunus, onlara barışcıl çağrıda bulundu. Yunus ayrıca, Hasin'in pazartesi günü istifasından bu yana yaşanan şiddet olaylarını da kınadı. 

Nobel Ödüllü Muhammed Yunus, "Şiddet bizim düşmanımızdır. Lütfen daha fazla düşman yaratmayın. Sakin olun ve ülkeyi inşa etmeye hazır olsun" ifadelerini kullandı. Banladeş Kara Kuvvetleri Komutanı Waker-Uz-Zaman'a göre Yunus perşembe gecesi gecici lider olarak yemin edecek. 

Askeri lider Hanisa'nın istifasında bu yana yaşanan şiddet olaylarından sorumlu olanların adalet önüne çıkarılacağını da ifade etti. Öte yandan geçiş hükümetinin lideri olacak olan Yunus mikrokredi piyasalarını geliştirme çalışmaları nedeniyle 2006 yılında Nobel Barış Ödülü'ne layık görülmüştü. 

Yunus pazartesi günü Gazetecelere verdiği demeçte, "Eve dönmeyi ve orada neler olduğunu görmeyi dört gözle bekliyorum" ifadelerini kullanmıştı. Sözerine devam eden Yunus, "İçinde bulunduğumuz sıkıntıdan kurtulmak için nasıl organize olabileceğimizi göreceğiz" ifadelerini kullanmıştı. Seçimlerin ne zaman yapılacağı sorulduğunda, bunu söylemek için çok erken olduğunu belirtmek istercesine ellerini kaldıran Yunus, "Gidip onlarla konuşacağım. Bu bölgede daha çok yeniyim" ifadelerini kullandı.

Soykırım ortaklarından çelişkili açıklamalar: Netanyahu, Biden yönetiminin ateşkes iddiasını reddetti Soykırım ortaklarından çelişkili açıklamalar: Netanyahu, Biden yönetiminin ateşkes iddiasını reddetti Haberi Görüntüle

HASİNA'YA ARTAN ÖFKE

Protestolar geçen ay hayal kırıklığına uğramış öğrencilerin, başbakanın Avami Birliği ile bağlantısı olanları kayırdığını söyledikleri devlet işlerinde kota sistemine son verilmesini talep etmeleriyle barışçıl bir şekilde başladı. Ancak kısa sürede Hasina'ya karşı eşi benzeri görülmemiş bir meydan okumaya dönüşen protestolar, ihracatın düştüğü ve döviz rezervlerinin azaldığı Bangladeş'teki ekonomik sıkıntının boyutunu gözler önüne serdi.

Waker-uz-Zaman, ordunun temmuz ortasından bu yana yaklaşık 300 kişinin ölümüne neden olan, 1971 Bağımsızlık Savaşı'ndan bu yana ülkede yaşanan en büyük katliamlardan biri olan ve hükümete karşı öfkeyi körükleyen baskıları soruşturacağı sözünü verdi.

Ülkenin önde gelen Bengalce günlük gazetesi Prothom Alo'ya göre, pazar günü 14'ü polis olmak üzere yaklaşık 100 kişi öldürüldü. Son haftalarda en az 11.000 kişi tutuklandı. "Orduya olan inancınızı koruyun. Tüm cinayetleri soruşturacağız ve sorumluları cezalandıracağız" dedi. 1971'deki bağımsızlıktan bu yana 20'den fazla darbe ya da darbe girişimiyle karşı karşıya kalan Bangladeş'te ordu önemli bir siyasi nüfuza sahip. Ancak Hasina'nın istifasının veya Waker-uz-Zaman'ın sükunet çağrılarının kargaşayı sona erdirmeye yetip yetmeyeceği belli değil.

Gün boyunca protestocular, Hasina'nın resmi konutuna girip çıkmaya devam etti. Ayrıca 'adalet' yazılı bir pankartın asıldığı parlamento binasının önünde de toplandılar. Kalabalıklar Hasina'nın ailesinin, ülkenin ilk cumhurbaşkanı ve bağımsızlık lideri olan babası Şeyh Mucibur Rahman'ın suikast sonucu öldürüldüğü ve müzeye dönüştürülen evi de yağmaladı. İktidar partisinin önemli ofislerini ve hükümet yanlısı iki televizyon kanalını ateşe vererek her ikisini de yayın yapmamaya zorladılar.

İsrail'in kökünü kazıyacak strateji! Alman basını yazdı: Hamas'taki gizli belge ortaya çıktı! İsrail'in kökünü kazıyacak strateji! Alman basını yazdı: Hamas'taki gizli belge... Haberi Görüntüle

20 YIL GÖREV YAPMIŞTI?

Bu arada Indian Express gazetesinin haberine göre Hasina pazartesi günü Dakka'dan ayrıldıktan sonra Yeni Delhi yakınlarındaki bir askeri havaalanına indi ve Hindistan Ulusal Güvenlik Danışmanı Ajit Doval ile görüştü. Haberde, Hasina'nın güvenli bir yere götürüldüğü ve muhtemelen İngiltere'ye gideceği belirtildi.

76 yaşındaki Hasina, ocak ayında yapılan ve ana muhalifleri tarafından boykot edilen seçimlerde üst üste dördüncü dönem için seçilmişti. Seçimlerden önce binlerce muhalefet üyesi hapse atılmış, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve İngiltere sonucu güvenilir bulmayarak kınamış ancak hükümet sonucu savunmuştu.

Hasina, aralarında Hindistan ve Çin'in de bulunduğu güçlü ülkelerle bağlarını geliştirmişti. Ancak ABD ve diğer Batılı ülkelerle ilişkileri, 170 milyonluk nüfusunun çoğunluğu Müslüman olan ülkede sivil özgürlüklerin kaybolması nedeniyle gerilmişti.

Siyasi muhalifleri daha önce onu giderek otokratikleşmekle suçlamış ve huzursuzluktan Hasina'nın otoriter çizgiyi sorumlu tutmuşlardı. Toplamda 20 yıldan fazla görev yapan Hasina, diğer tüm kadın hükümet başkanlarından daha uzun süre görev yaptı.

Hasina'nın oğlu Sajeeb Wazed Joy, İngiliz yayın kuruluşu BBC'ye yaptığı açıklamada, annesinin geçmişte olduğu gibi siyasi bir geri dönüş yapacağından şüphe duyduğunu ve 'hayal kırıklığına uğradığını' söyledi.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Ozan KOLTUK

TRHaber.com - Dünya


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading