Bayraktar TB2'ye benzeyen kamikaze İHA'nın sırları ortaya çıktı: Rafineri katiliyle iki gün geçirdiler

Bayraktar TB2'ye benzeyen kamikaze İHA'nın sırları ortaya çıktı: Rafineri katiliyle iki gün geçirdiler

Ukrayna istihbaratının Rusya derinliklerindeki yüzlerce hedefi vurmakta kullandığı kamikaze insansız hava aracı Lyutyi (Şubat) operasyon sırlarını ortaya döküyor. Bayraktar TB2'yi andıran tasarımıyla Lyutyi, Rus hava savunma sistemlerini atlatmak için pek çok yöntem kullanıyor. 

Dünya

18.10.2024, 17:15

Ukrayna savunma sanayii tarafından geliştirilip seri olarak üretilen kamikaze insansız hava aracı Lyutyi, sırlarını ilk kez ortaya çıkardı. 

Ukrayna direnişinin sembolü Bayraktar TB2'ye benzeyen tasarımıyla Lyutyi, geçtiğimiz yıldan buyana Rusya'ya en büyük zararı veren hava araçlarının başında geliyor. 

Bombalı İHA, Rus ordusunun Şubat 2022'de başlattığı askerî işgal harekâtına atfen Ukrayna dilinde 'Şubat' anlamına 'Lyutyi' adını taşıyor. Konum ve hedef bulma kabiliyeti bakımından yapay zeka desteğinden de yararlanan Lyutyi, onlarca Rus rafinerisinde büyük tahribat oluşturdu. 

Rus topraklarının derinliklerine yönelik saldırılarda yoğun olarak kullanılan Lyutyi, hava üsleri ve mühimmat depolarının da adeta kâbusu oldu. Alçak irtifada uçan, hedefine hassasiyetle çarpan Lyutyi, düştüğü noktada rakip güçlerin maksimum zararla boğuşmasını sağlıyor. 

Amerikan CNN, AN-196 Lyutyi İHA'ları fırlatan Ukrayna Ana İstihbarat Müdürlüğü (HUR) bünyesindeki gizli birimle iki gün geçirdi. 

Irak ordusu kritik operasyon gerçekleştirdi: DEAŞ lideri hava saldırısında yok edildi! Selahaddin Valisi kim? Irak ordusu kritik operasyon gerçekleştirdi: DEAŞ lideri hava saldırısında yok... Haberi Görüntüle

KİMİ ZAMAN ELEKTRONİK HARP İHA'SI RUBAKA İLE BİRLİKTE UÇUYOR

CNN ekibi, bombalı İHA'nın Volgograd bölgesindeki Kotluban yakınlarında belirlenmiş hedefe fırlatılışına tanık oldu. Sözkonusu noktada İran yapımı füzelerle dolu konteynerler bulunuyordu. Hedefin uzaklığı fırlatma sahasına 600 kilometreden fazlaydı.

'Serj' ve 'Vector' çağrı işaretlerine sahip HUR operatörleri, Lyuty İHA'ları için rota planlamasını gizli bir konumda gerçekleştirdi. Operatörler, Lyutyi'nin Rus hava savunma sistemlerinden kaçınmak için 1000'in üzerinde farklı rota noktasıyla programlanabileceğini söylüyor. 

Daha küçük ölçekteki Rubaka insansız hava araçları, hava savunmaları bastırarak ve Rus ateşini Lyutyi'den uzaklaştırarak keşif görevlerinin başarısında önemli rol oynuyor. 

Pilotlar İHA'yı fırlatıyor ve sorunsuz bir kalkış sağlanıyor. Fırlatıldıktan sonra daha önce planlanmış rotayı takip eden Lyutyi'nin operatörlerinden 'Serj', Rus topraklarına yönelik uzun menzilli saldırılardan 500'ünü kişisel olarak kontrol ettiğini söylüyor. 

Lyutyi kamikaze İHA

Amerikan medyasının Ukraynalı operatörleri izlediği 29 Eylül gecesi, Rusya'ya 100'den fazla İHA fırlatıldı. Bu kamikaze İHA'ların yaklaşık yüzde 30'u 280 ilâ 340 kilometre arasında değişen mesafelerde uçmak üzere programlanmıştı. 

Ukrayna istihbarat görevlileri, görevin başarısını teyit etmek için kaynağa baktıklarını söylüyor: Yer istihbaratı, Rus Telegram gruplarına gönderilen mesajlar ve uydu analizi. Bu üç kaynaktan gelen bilgiler sonrasında görevin başarısına ilişkin bir sonuca varılıyor. 

Elektriksiz 4 yıl geçirdiler! Koskoca mahallede bu sıkıntı hala devam ediyor Elektriksiz 4 yıl geçirdiler! Koskoca mahallede bu sıkıntı hala devam... Haberi Görüntüle

TB2'Yİ ANDIRAN LYUTYİ KAMİKAZE İHA ÖZELLİKLERİ 

Ukrayna 2024 yılında Rus topraklarına yönelik 7 binden fazla İHA saldırısı düzenledi ve şimdiye dek kaydedilmiş en uzun menzilli operasyon 1700 kilometre olarak gerçekleşti. 

Lyutyi insansız hava aracı ilk olarak Ekim 2022'de Ukrayna devletine ait savunma kuruluşu Ukroboronprom tarafından kamuoyuna duyuruldu. Şirket, 200 kilogramdan fazla ağırlığa, 75 kilogramlık harp başlığına ve 1000 kilometreden fazla menzile sahip bir kamikaze İHA'sı üretme niyetini açıkladı. 

Geliştirilip hazır hale getirilen Lyutyi, ilk olarak Mayıs 2023'te Rus topraklarına fırlatıldı. Seri üretim ise aynı yılın yaz sonunda başladı. 

Arazinin yapısına bağlı olarak uçuş sırasında irtifa değiştirebilen Lyutyi, Rusya'nın Soçi, Adler, St.Petersburg, Novolipetsk, Ryazan, Nijniy Novgorod ve Tataristan'daki petrol rafinerileri, yakıt depoları, helikopter üsleri ve -bir dizi stratejik tesisi vurdu. 

Lyutyi, Bayraktar TB2'yi andıran gövde ve kuyruk tertibatıyla mükemmel aerodinamik performans ve düşük yakıt tüketimi sağlıyor. Çoğunlukla fiberglas malzemeden üretilen Lyutyi, 75 kilogram savaş başlığı taşıdığı takdirde yaklaşık 800 kilometre menzile kadar uçabiliyor. 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Atilla Diş

TRHaber.com - Dünya


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading